• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DREAMCASTERNěmecko
    JENNE
    JENNE --- ---
    VIGE: V principu ti neporadim, na rozdil od soja mlika/jogurtu/tofu apod clovek uz fakt musi vedet, kam pro nej primo jit..
    Detska vyziva v lekarne ?, mozna Reformhaus.. asia shopy... (pritom lekarna by nemela mit problem objednat na pozadani)..
    VIGE
    VIGE --- ---
    Ahoj, budu mít asi divný dotaz, ale nevíte někdo, kde se dá v Německu sehnat sušené sojové mléko? Jezdím sem každý měsíc za přítelem, ale tentokrát jsem si zapomněla vzít svého sušeného zajíce:) Hledali jsme v lékárnách, bio obchodech, supermarketech v oddělení zdravé výživy a sušených mlík, v drogériích, ale neúspěšně. Když už bylo sojové, tak ale tekuté. Přítel je sice rodilý němec, ale sám netuší, kde se taková věc dá koupit.
    RAVEBOY
    RAVEBOY --- ---
    BAARKA & BAARKA: Dííky moc za info!

BAARKA: Nemyslel jsem zařídit (tomu bych taky nevěřil ;-), ale alespoň načíst a příp. zavolat...

ALLES KLAR/DÍKY
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    BAARKA: datova schranka FO ?
    STOW_AWAY
    STOW_AWAY --- ---
    Podpora je v Nemecku dvojiho druhu, ALG I pro ty, kdo v poslednich 24 mesicich alespon 12 mesicu bez preruseni pracovali Vollzeit. Podpora je pak 60 procent netto prijmu po dobu poloviny odpracovane doby, maximalne 2 roky. Registruje se na Agentur für Arbeit. ALG II (Harz IV) je socialni podpora a ta se pocita tusim kolem 400 ecek mesicne plus najem a cast nakladu na plyn a elektrinu. O tu se zada na Jobcenter a podminky pro ziskani jsou pro me spanelska vesnice.
    ALG I by teoreticky clovek mohl pobirat i v Cechach, ale asi bych se nejdriv informovala na pracaku, jak to funguje, protoze samozrejme stat plati i Kranken- a Rentenversicherung a je tedy otazka, jestli se da pojisteni v Nemecku odhlasit uz pri odjezdu a nechat si z Nemecka platit cesky pojisteni.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    RAVEBOY: jo a v cechach nic moc online nezaridis:)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    ROBERT_MOST: ja prave ted resim prevod podpory z cech do nemecka. zkuste si vic procist nemecky eures..a nebo popripade zavolat na mistni urad prace..jenom bacha..prvni vam musi uznat podporu v te zemi, ze ktere chcete cerpat podporu - ja ted cekam mesic a pul na cekse rozhodnuti o podpore, pak se teprve budu moc hlasit na nemeckem pracaku, podpora mi bude chodit z cech. Doba vyplaceni podpory je zkracena na 3 mesice pouze..pak lze zadat prodlouzeni az na 5 mesicu. Jakmile vam prevod odklepnou, tak se musite hlasit na urad eprace v te zemi, do ktere se stehujete a ridit se jejich podminky. Me bude chodit podpora v KC na cesky ucet. vic vam reknu za cca tyden, az mi daji rozhodnuti a budu moc zadat.
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    BAARKA: no tak to je skvělý...přemejšlim nad tim už dlouho jestli pak po skončení práce vzít podporu v DE s tim že můžou otravovat a musel bych tam jezdit nebo vzít menší u nás a mít klid...ale tohle to je bomba...v DE je tušim 600€ 5 měsíců ne?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    RAVEBOY: podle me si musis prevest nemeckou podporu do ceska..formular U1 nebo U2..cili zaregistrovat se v nemecku na pracaku, vyplnit zadost o prevedni davek do CR, pak se do sedmi dnu nahlasit na ceskem urade..budes mit nemecky prachy, ale cesky podminky..alespon na druhou stranu to tak funguje.
    vice informaci zde: https://ec.europa.eu/eures/main.jsp?lang=de&acro=job&catId=482
    RAVEBOY
    RAVEBOY --- ---
    Čau... končim s prací v Německu jako zaměstnanec a vracim se zpátky do ČR... máte s timhle někdo zkušenost? Práci v ČR ale zatim ještě hledám. Co je všechno potřeba zařídit?

Napadá mě:
    - odhlásit se z pojištění v Německu (jak a kde?)
    - odhlásit se z finančáku v Německu (co na to všecko potřebuju?)
    - přihlásit se k pojištění a na finančák v ČR (to snad zjistim online)
    - asi je lepší tahat co nejdýl německou podporu... nebo vyplatí se nějak přihlásit se na českym pracáku co nejdřív?

Dík za info!

DEUTSCHLAND/MACHT FREI
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    SEJDA: muses si nechat formalne prevest podporu do nemecka - tj. cr ti stale bude vyplacet davky, ale muzes se normalne registrovat v nemecku, musis se registrovat pod nemecky urad prace apod..
    musis jenom pockat mesic az ti priklepnou podporu - pak vyplnis formular U1.
    Me by jenom zajimalo jak je to s povinnostmi na nemecke strane..kam vsude se musi clovek nahlasit a tak...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    BAARKA: tak o tom nic nevim, kdyz jsem na Pracaku v olomouci rikal, ze si budu hledat praci v SRN, rekla mi, ze to jakoze neslysela.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    SEJDA: da se pre vest press eures..
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    BAARKA: podporu pobiras s te zeme EU, ve ktere jsi prihlasena na uradech
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    prevadel jste si nekdo podporu do nemecka??
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    nejvíc
    Einsteigen, bitte! Oder auch nicht. Ein etwas seltsamer Fall beschäftigt gerade die ‪#‎Bundespolizei‬ in ‪#‎Hamburg‬: Unbekannte haben die Eingangstür einer S-Bahn mit Ytong-Steinen zugemauert. So fuhr die Bahn tagsüber auch durch die Stadt, bis die Mauer an einer Station auffiel. Jetzt laufen die Ermittlungen. Fotos: Bundespolizei

JAFMAN
    JAFMAN --- ---
    Zítra 29/4 večer výjezd směr Hockenheim (DE) - nedele vecer zpet na Prahu
    1-2 místa, případně i něco v nákl. prostoru.. kdyby nahodou mel nekdo zajem - pošta
    JMEDIK
    JMEDIK --- ---
    DEIKSAC: Ještě jsem zapomněl dodat, že žena dělala celou dobu v ČR a na mateřskou jde do DE, takže ten základ pro mateřskou se bere z českého platu
    JMEDIK
    JMEDIK --- ---
    DEIKSAC: No ještě jsem zapomněl, že žena pracovala jen v ČR a teď se bude stěhovat do DE. Takže se ta rodičovská počítá z českého platu. Případně jako minimum v DE, což vychází zhruba stejně.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    JMEDIK: budu-li uvažovat průměrnou německou mzdu, která dá asi 1800€ čistýho, z toho pak 66% elterngeld, tak mi to vychází na skoro 400k za rok, tak nevim co by se mělo doplácet. Ledaže by to člověk zamlčel a pobíral obojí současně
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam