• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DREAMCASTERNěmecko
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    LYSSA: jsou dve ruzny veci, ne ktery si musis dat pozor:
    1, odvody do socialniho systemu (duchod a socialni pojisteni)
    2, dane

    add 1, vyhoda minijobu spociva v tom, ze je "sozialversicherungsfrei" to znamena, ze zamestnavatel za tebe plati zadny / nebo minimalni pausal na socialnich odvodech. Jakmile ale presahnes svym celkovym prijmem hranici tech 450 eur, stavas se sozialversicherungspflichtig a musis platit odvody procentuelne
    jsi prihlasena u nemeckyho duchodovyho pojisteni? Prislo ti takovy to cislo socialniho pojisteni?

    add 2, pokud vydelavas vic nez tech 450,- musis odevzdat danovy priznani, a pak se prijem zdanuje progresivne, tzn. procentuelne z celkovyho rocniho prijmu

    co se tyce celkovy sumy, co ti strhnou bych se toho zdaneni nebala tolik, jako tech odvodu do socialniho…

    jinak jeste dulezita vec: jakmile mas steuernummer automaticky dostava finanzamt tvoje data, to samy to prihlaseni u Deutsche Versicherung kvuli socialnim odvodum - tam musej bejt taky vsichni minijobberi nahlaseny

    …tohle vsechno plati samozrejme, pokud nepracujes na cerno

    ..co jsem googlila, tak jeste existuje spousta variant a moznejch kombinaci - minijob + teilzeitjob, minijob + midijob, minijob + casove omezenej minijob…a treba se to da nakonec nak vyhodne pro tebe zkombinovat..
    to samy s danovou tridou pro kazdej z tech minijobu - to ale ais vi lip zamestnavatel
    MEDDOG
    MEDDOG --- ---
    LYSSA: A ted to děláš na černo?
    LYSSA
    LYSSA --- ---
    ciao, poradil by mi pls někdo, co dělat v případě dvou mini-jobů? jestliže vydělávám víc jak 450 euro, pak to prý musím už zdanit... ? a to prý bohužel ne úplně málo.... znamená to bonzout se na finanz-amtu? je nějaká možnost jak se tomu vyhnout, v případě, že oba zaměstnavatelé chtějí moje steuernummer? díky moc
    JENNE
    JENNE --- ---
    VOY: neziju v Berline, ale sypane caje kupuju v obchode u tehle a na netu jsem koukala, ze v B. maji obchody www.teegschwendner.de

    TAARA
    TAARA --- ---
    SEJDA: zas je tu plno cinskych obchodu... tam se da toho taky dost koupit.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    AUSSIE: ja si teda posledni dobou kupuju Gundpowder od Jemci vnejakem Tesku v Cesku .. posledne kdyz jsem byl v Mnichove u Sedlinger Tor, tak na mne koukali jak na fetaka :)
    No a jaky je veliky problem sehnat smes na Masalu, snad ani psat nebudu.
    AUSSIE
    AUSSIE --- ---
    VOY: treba do Rossmanna
    VOY
    VOY --- ---
    Poradite kam v Berline pro dobry sypany caj?
    KRYSHPEENEK
    KRYSHPEENEK --- ---
    nějaký typ na levné a pěkné ubytování v hamburku?? :) díky
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    SKATEMURAI: ano, tento formular. Ja jsem o nejak nakonec nezadala, protoze jsem nasla praci a pak se to rusi. Tusim, ze tohle je spis puvodne zamysleno pro duchodce ci matky na materske dovolene. Ale i obycejni jedinci se o to musi hlasit. Z Norimberka do Cech k doktorovi vzdycky dojedes. Jinak ja pracuji na zivnostnak, nemecka pojistovna po me chtela pres 500 euro mesicne, takze jsem musela zadat o redukci - priznavali jsme plat i meho pritele a snizili mi to na 250 euro mesicne:)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SEJDA: tak uz jsem to pochopil.

    pri vypovedi, se prepocita castka na Monatskarte, jako kdybych mel od zacatku jenom Monatskarte.
    Proto je vypoved po 10. mesici okamzita, protoze asi neceka, ze by to nekdo vypovidal, protoze za 10 mesicu s Monatskarte = cena za Jahreskarte placenou mesicne, je vypoved financne neutralni (nic se nevraci, jenom se doplati zbytek ceny Jahreskarte).

    Muj pripad konkretne .. od 15.4 mam rocni kartu, kdybych vypovidal k 31.12, tj. po 8,5 mesici, tedy 9 mesicnich karet by mi vratili pul mesice pouze.

    Jak mile.

    Odstavec 8.3.3 techle AGB
    http://www.bahn.de/...b/bahnintern/agb/gesamt2016/mdb_216648_befoerderungsbedingungen_22_02_2016.pdf
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Ja mam problem z jineho soudku, jsem Pendler, a jezdim na s DB na jejich ABO.
    Doposavad jsem jim posilal prispevky na lepsi vlaky a milejsi personal mesicne, ale je to pomerne obtezujici kontrolvat, jestli se to odecetlo atp. Tak premyslim nad tim, jestli jeste nasetrim, ze bych pro dalsi rok zaplatil na pokladne najednou, no jeste usetrim, pul mesice, coz neni mala castka.

    Trapi mne ale to, ze uz vim, cca na 80%, ze se budu stehovat, a ze jim to budu muset vypovedet. Vrati mi pak cast penez, ktere jim dam uz ted? Resp. na jak velkou cast penez se muzu tesit, a kolik tim vlastne usetrim?
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    SKATEMURAI: pojisteni muzes mit porad ceske..hradit ti to bude cesky UP..nemecky UP prace ti nic plaiti nebude, na to nebudes mit narok. Je lepsi mit co nejdele ceske pojisteni, v pripade, ze jsi nezamestnany, muzes zazadat ceskou pojistovnu o prevod prav pojisteni do Nemecka a budes pojisteny v obou zemich za ceske prachy - pouze do doby nez zacnes vydelavat. Jednou jak zacnes vydelavat treba na nemecky ZL, tak se pak dostavas do jackpotovych castek za pojisteni...
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    SKATEMURAI: ja jsem red pul rokem udelala variantu B..prehlasila jsem to a pohoda. jednoduchy, na uradu prace jsem ze zacatku komuunikovala rukama nohamama, dvakrat si musel vzit pritel dovolenou, aby prekladal...
    ikdyz nekdo anglicky umi, tak ti maximalne rekne, ze to neni mistni uredni jazyk a bavi se dal nemecky -zkusenost z UP a z Banky:)

    ale myslim, ze je lepsi si to prehlasit do Nemecka, aspon budes mit klid..jo a cesky urad mi to dal rovnou na 6 mesicu..nic jsem prodluzovat nemusela, ale ja si nasla praci, takze jsem to nevyuzila..
    TAARA
    TAARA --- ---
    SKATEMURAI: Norimberk pohoda :)
    Web, video, grafika taky super :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SKATEMURAI: promin, napsal jsem to fakt jak prase.
    Lidi, kteri neumi ani trochu nemecky, vyuzivaji ve styku s urady prostredniky.
    Instituce, kde je problem s tim, ze neumis nemecky, je napriklad banka, neb tam podepisujes smlouvu, a osoba zastupujici banku, si musi byt jista, ze rozumis textu smlouvy, jinak by sla smlouva napadnout, ze byla podepsana za nevyhodnych, resp. zneuzitelnych, podminek.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TAARA: jestli si to jeste pamatuju dobre, tim mistem ma byt okoli Norimberku.
    Coz je aglomerace lidnatejsi nez Brnenska.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SKATEMURAI: ja to raky resil variantou A, jsem liny chodit na urady, rekl jsem jim, ze mam rozjednanou praci v Nemecku, a ze by tak behem 2 mesicu mohlo byt jasno, takze schuzky jsem mel velmi vzacne ..
    Ale zajimalo by mne, jak se chces ve variante B domluvit s uredniky, ono to urcite jde, ale videl jsem, uz na urade prihlaseni, ze ti co umi nemecky zoufale spatne vyuzivaji sluzeb nejakych prostredniku ..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam