• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DREAMCASTERNěmecko
    Klub je pro vsechny kdo cestuji do nemcka za praci, na dovolenou,Informace o zajimavych mistech,mestech,gurmanskych specialitach daneho reigionu, atd...
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Německo
    Spratelene kluby: [ München ] , [ BERLIN.....mesto andelu... ]
    rozbalit záhlaví
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ENDREW: tak to jsem jelen, psal jsi "Mam dve karticky zdravotni pojistovny jednu ceskou a jednu nemeckou"
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    SEJDA: ne jsem zamestnan v DE, takze za me odvadi nemecky zamestnavatel. V cz si nic neplatim...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ENDREW: zamestnavatel za tebe odvadi v CR .. a ty si platis v D cca 600€ za Privatversicherung?
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    SEJDA: Platim v DE.

A ten Formular co mi dali podepsat byl od toho aby si mohli osetreni vymoct od nemecke zdravotky v dobe kdy jsem jeste nemel dve karticky..
    S tim osetrenim jsem myslel urgentni zdravotni peci a tim zdarma jsem myslel, ze nemaj narok po tobe vyzadovat penize v nemocnici pokud jsi pojistenej v jiny zemi EU. Nebudem tu slovickarit ......
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ENDREW: mas narok na urgentni zdravotni peci, nikoli na "osetreni" a uz vubec ne "zdarma"
    Takovy raj EU fakt neni.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ENDREW: ty mas dve karticky? ve kterem statu si platis zdravotni dobrovolne?
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    BAARKA: to mas pravdu. Nemelo by to byt ale o moc slozitejsi ne?
    Ze zakona mas narok na osetreni kdekoliv v ramci eu zdarma.

Jeste nez jsem mel cz karticku jsem si zpusobil sikovne uraz krumpacem v jehoz ceste se ocitla moje noha a zpusobila nehezke poskozeni, ktere si vyzadalo lekarsky zakrok. Na pohostovosti mi dali vyplnit nejkej papir kterej Sem podepsal a bylo fertig ani 30 nebo 90kc jsem nemusel platit...
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    ENDREW: no jo, ale ty mad status pendlera?
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    VOY: Mam dve karticky zdravotni pojistovny jednu ceskou a jednu nemeckou. Kdyz potrebuju neschopenku musim k nemecky doktorce, kdyz jdu k cesky musim si vzit dovolenou, nebo se domluvim se zamestnavatelem na necem jinem. (mame v CZ pobocku, takze delam pak odtamtud a nemusim si brat dovcu).

Nejdriv se prihlasis v nemecky pojistovne, ta ti da potvrzeni pro ceskou, ze jsi vedenej jinde. Ten Jim doneses oni te odhlasej z Ceskyho systemu. Tady si vyzadas nejkej ten Formular S1 a das ho svy bejvali cesky pojistovne a prijde ti karticka postou. Nic slozityho...
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    VOY: moje teta, ktera zije ve francii to zvladla..ale ta je v duchodu a je to pak nejaky snazsi o to zadat.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    VOY: chystam se na to pristi mesic..:)
    VOY
    VOY --- ---
    Podarilo se nekomu z vas uspesne vyridit treba u TK formular S1, aby proplaceli zdravotni peci cerpanou v Cesku? Napriklad zubare atp., ktery bych nerad hledal v Nemecku znova.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Jestli mate doma Router od Kabel Deutschalnd resp. Vodafone (pred par mesici probehlo slouceni pod znacku Vodafone), mozna vam nevedomky (tak jako mne) aktivovali na routeru vedle vasi vlastni wifi jeste jednu "Vodafone free Hotspot".
    Router ji po zapnuti se zpozdenim max 5 minut vzdy aktivuje sam, ma fakticky stejnou silu signalu jako vase sit.
    Mile prekvapeni z nami zaplacene elektriny. Da se to snad vypnout v nastaveni uctu na internetu (prihlaseni se pod Vodafone, kam to smeruje i z Kabel Deutschalnd), anebo kontaktujte jejich Hotline (nevim jestli je zdarma).
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    BIDAK: Tak podle BDEW je dokonce prumer 28,69 ct./kWh (z toho 6,35 ct./kWh na POZE/EEG).

https://www.bdew.de/...hoch-de/$file/160122%20BDEW%20zum%20Strompreis%20der%20Haushalte%20Anhang.pdf
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SEJDA: Škoda. No tak těch 100% dosahnou za pár měsíců v létě až bude pražit jak říkáš ty.

Jinak jasně. Německé domácnosti si to můžou dovolit.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SEJDA: uz data upravili, 100% zatim jeste dosazeno nebylo .. graf je z casti predikce, a postupne se aktualizuje, podle toho, jak prichazi realna data z provozu:

Agorameter - Aktuelle Stromdaten - Agora Energiewende
    https://www.agora-energiewende.de/de/themen/-agothem-/Produkt/produkt/76/Agorameter

Ale da se cekat, ze opet, nekterou nedeli, o skolnich prazdninach, v letnim mesici, se toho dosahne, pokud bude na severu foukat a na jihu bude slunecno :D (takze srpen/zari).

BIDAK: ja platim pokud si to dobre pamatuju asi 0,22 €/kWh, v rocnim souctu je poplatek za elektrinu ani ne 10% najmu, coz mi prijde mnohem zajimavejsi (mistne se muze u typicke domacnosti pohyhovat rekneme mezi 5-15% ceny najmu (kalt Miete), kdyz tak mne opravte)
    Protoze cim mene budou v okoli mest smrdet spalovaci elektrarny (at uz uhli nebo popularni toplne oleje), a cim vetsi vzdalenost bude oddelovat lidi o jadernych elektraren, tim bude cena nemovitosti vyssi, tim vyssi budou najmy, a tim mene bude zajimava cena elektriny ve srovnani s jinymy naklady na bydleni. Tedy pokud se bavime o residential electricity prices.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SEJDA: Moc zajímavý. Dodejme k tomu ještě tohle:

SEJDA
    SEJDA --- ---
    Tak v nedeli v cca 13:00 vyprodukovalo Nemecko prave tolik elektriny z obnovitelnych zdroju, kolik ji spotrebovalo:

UN Climate Action on Twitter: "Today is a historic day. Germany's electricity demand for 1st time met 100% by #renewables, according to @AgoraEW https://t.co/BOFoJJlXzR"
    https://twitter.com/UNFCCC/status/731943884700450816
    AUSSIE
    AUSSIE --- ---
    SEJDA: Ja asi nejsem na caje tak narocny, cerny sypany caj od Rosmanna mi chutna (English Breakfast nebo Earl Grey. Je v prepoctu o polovinu levnejsi nez u nas v jinych obchodech (cesky Rossmann bohuzel sypane caje neprodava).
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    JENNE: jasně to bude asi nejlepší:)
    JENNE
    JENNE --- ---
    ROBERT_MOST: Zeptala bych se na pracaku, jak tam pisou - predem.. Ono se muze dost lisit spolk. zeme a mesto od mesta, co dovoli a co ne..
    A sestehovani za rodinou a pod je taky zavazny duvod. Za zkousku nic nedas.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam