• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DREAMCASTERNěmecko
    Klub je pro vsechny kdo cestuji do nemcka za praci, na dovolenou,Informace o zajimavych mistech,mestech,gurmanskych specialitach daneho reigionu, atd...
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Německo
    Spratelene kluby: [ München ] , [ BERLIN.....mesto andelu... ]
    rozbalit záhlaví
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    BIDAK: Tak podle BDEW je dokonce prumer 28,69 ct./kWh (z toho 6,35 ct./kWh na POZE/EEG).

    https://www.bdew.de/...hoch-de/$file/160122%20BDEW%20zum%20Strompreis%20der%20Haushalte%20Anhang.pdf
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SEJDA: uz data upravili, 100% zatim jeste dosazeno nebylo .. graf je z casti predikce, a postupne se aktualizuje, podle toho, jak prichazi realna data z provozu:

    Agorameter - Aktuelle Stromdaten - Agora Energiewende
    https://www.agora-energiewende.de/de/themen/-agothem-/Produkt/produkt/76/Agorameter

    Ale da se cekat, ze opet, nekterou nedeli, o skolnich prazdninach, v letnim mesici, se toho dosahne, pokud bude na severu foukat a na jihu bude slunecno :D (takze srpen/zari).


    BIDAK: ja platim pokud si to dobre pamatuju asi 0,22 €/kWh, v rocnim souctu je poplatek za elektrinu ani ne 10% najmu, coz mi prijde mnohem zajimavejsi (mistne se muze u typicke domacnosti pohyhovat rekneme mezi 5-15% ceny najmu (kalt Miete), kdyz tak mne opravte)
    Protoze cim mene budou v okoli mest smrdet spalovaci elektrarny (at uz uhli nebo popularni toplne oleje), a cim vetsi vzdalenost bude oddelovat lidi o jadernych elektraren, tim bude cena nemovitosti vyssi, tim vyssi budou najmy, a tim mene bude zajimava cena elektriny ve srovnani s jinymy naklady na bydleni. Tedy pokud se bavime o residential electricity prices.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SEJDA: Moc zajímavý. Dodejme k tomu ještě tohle:


    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Tak v nedeli v cca 13:00 vyprodukovalo Nemecko prave tolik elektriny z obnovitelnych zdroju, kolik ji spotrebovalo:


    UN Climate Action on Twitter: "Today is a historic day. Germany's electricity demand for 1st time met 100% by #renewables, according to @AgoraEW https://t.co/BOFoJJlXzR"
    https://twitter.com/UNFCCC/status/731943884700450816
    AUSSIE
    AUSSIE --- ---
    SEJDA: Ja asi nejsem na caje tak narocny, cerny sypany caj od Rosmanna mi chutna (English Breakfast nebo Earl Grey. Je v prepoctu o polovinu levnejsi nez u nas v jinych obchodech (cesky Rossmann bohuzel sypane caje neprodava).
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    JENNE: jasně to bude asi nejlepší:)
    JENNE
    JENNE --- ---
    ROBERT_MOST: Zeptala bych se na pracaku, jak tam pisou - predem.. Ono se muze dost lisit spolk. zeme a mesto od mesta, co dovoli a co ne..
    A sestehovani za rodinou a pod je taky zavazny duvod. Za zkousku nic nedas.
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    ale ted čtu, že by ten Sperrzeit nemusel nastat pokud prokážu, že jsem to ukončil z vážného důvodu..a právě to jsem si myslel, že by návrat do svý vlasti mohl být..no uvidíme:)
    JENNE:
    JENNE
    JENNE --- ---
    ROBERT_MOST: Ten Sperrzeit plati, pokud ty das vypoved a nebo dostanes vypoved za poruseni pracovnich povinnosti (nebo jak se tomu rika v CR)..

    Zbytek, co se vyplati a co ne (jaky formular apod) jde mimo mne. Nemam zkusenost (a neminim ji mit, pokud zdravi da ;)
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    JENNE: aha, v tom případě pokud to skončim výpovědí, tak nemá cenu tady teda žádat o podporu a vyřídit si jen formulář U1 a přihlásit se v čr..
    JENNE
    JENNE --- ---
    ROBERT_MOST: http://www.finanztip.de/sperrzeit-arbeitslosengeld/

    Jedna se o tzv. Sperrzeit ( 12tydnu) a snizeni penez az o ctvrtinu..
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    BAARKA: Projel jsem. Něco se dozvěděl. Hlavní mojí otázku ale ne a to jestli teda je problém, když sám podám výpověď. Každopádně vim, že dostanu podporu tak jako tak u nás, to je stopro.
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    ROBERT_MOST: to se tady hodne resilo a nedavno, zkus to vyfiltorvat
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    Řešil tady někdo stejnou věc, co mě čeká a to výpověď a návrat do čr? Jde mi o podporu. Co jsem tak četl, tak u nás jí dostanu, i když sám podám výpověď tady, ale tu německou bych dostal jen, když by mě vyhodili. Pokud sám, tak nějakej 3měsíční odklad, což nechápu, co přesně znamená. Má cenu nějak zkusit přemluvit šéfa, aby mě jakože vyhodil? Mělo by to nějakej smysl? A co ukončení dohodou?

    Jednoduše chci z toho dostat, co nejvíc, tak jak tuhle situaci, co nejlíp zahrát?

    Třeba kámoš, co dělal v Norsku mi řikal, že podal výpověď, dostával 3 měsíce norskou podporu a pak se přihlásil na 5timěsíční českou, což se mi ani nechce věřit.
    LYSSA
    LYSSA --- ---
    jjo, díky moc !!! číslo soc. pojištění mám od minulýho pobytu, to jsem právě měla mini job a teilzeit dohromady a strhávali mi všechno sami, že jsem se o to nemusela vůbec starat, proto mě právě zajímalo co teď dvěma mini-jobama, navíc budu pracovat asi jen půl roku... takže jestli to chápu dobře, tak v případě nutnosti mám skočit na finanzamt a domluvit se nějak kdy a jak se mám daňově přiznat...? nebo by bylo ideálně mít na papíře míň a z obou těch mini-jobů poskládat max 450... oder?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    LYSSA: jsou dve ruzny veci, ne ktery si musis dat pozor:
    1, odvody do socialniho systemu (duchod a socialni pojisteni)
    2, dane

    add 1, vyhoda minijobu spociva v tom, ze je "sozialversicherungsfrei" to znamena, ze zamestnavatel za tebe plati zadny / nebo minimalni pausal na socialnich odvodech. Jakmile ale presahnes svym celkovym prijmem hranici tech 450 eur, stavas se sozialversicherungspflichtig a musis platit odvody procentuelne
    jsi prihlasena u nemeckyho duchodovyho pojisteni? Prislo ti takovy to cislo socialniho pojisteni?

    add 2, pokud vydelavas vic nez tech 450,- musis odevzdat danovy priznani, a pak se prijem zdanuje progresivne, tzn. procentuelne z celkovyho rocniho prijmu

    co se tyce celkovy sumy, co ti strhnou bych se toho zdaneni nebala tolik, jako tech odvodu do socialniho…

    jinak jeste dulezita vec: jakmile mas steuernummer automaticky dostava finanzamt tvoje data, to samy to prihlaseni u Deutsche Versicherung kvuli socialnim odvodum - tam musej bejt taky vsichni minijobberi nahlaseny

    …tohle vsechno plati samozrejme, pokud nepracujes na cerno

    ..co jsem googlila, tak jeste existuje spousta variant a moznejch kombinaci - minijob + teilzeitjob, minijob + midijob, minijob + casove omezenej minijob…a treba se to da nakonec nak vyhodne pro tebe zkombinovat..
    to samy s danovou tridou pro kazdej z tech minijobu - to ale ais vi lip zamestnavatel
    MEDDOG
    MEDDOG --- ---
    LYSSA: A ted to děláš na černo?
    LYSSA
    LYSSA --- ---
    ciao, poradil by mi pls někdo, co dělat v případě dvou mini-jobů? jestliže vydělávám víc jak 450 euro, pak to prý musím už zdanit... ? a to prý bohužel ne úplně málo.... znamená to bonzout se na finanz-amtu? je nějaká možnost jak se tomu vyhnout, v případě, že oba zaměstnavatelé chtějí moje steuernummer? díky moc
    JENNE
    JENNE --- ---
    VOY: neziju v Berline, ale sypane caje kupuju v obchode u tehle a na netu jsem koukala, ze v B. maji obchody www.teegschwendner.de

    TAARA
    TAARA --- ---
    SEJDA: zas je tu plno cinskych obchodu... tam se da toho taky dost koupit.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    AUSSIE: ja si teda posledni dobou kupuju Gundpowder od Jemci vnejakem Tesku v Cesku .. posledne kdyz jsem byl v Mnichove u Sedlinger Tor, tak na mne koukali jak na fetaka :)
    No a jaky je veliky problem sehnat smes na Masalu, snad ani psat nebudu.
    AUSSIE
    AUSSIE --- ---
    VOY: treba do Rossmanna
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam