• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DREAMCASTERNěmecko
    DOMNICK
    DOMNICK --- ---
    JAFMAN: Ahoj, já jsem tady už dlouho...
    DOMNICK
    DOMNICK --- ---
    Není někdo v městě Magdeburg jako já???
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SKATEMURAI: tusim ze dobrovolne zdravotni pojistne je cca min 600€ u verejnych pojistoven, u privatnich se spoluucasti cca 300€.
    O minimalnich socialnich odvodech nemam ani paru.
    Celkove si myslim, ze pokud nejsi schopny si to sam dohledat, mel by sis najmout ucetniho&ekonomickeho poradce v jedne osobe, protoze zakonu, ktere si budes muset nastudovat je mnohem vice. Ze se rika, ze je podnikani v Nemecku snazsi neznamena, ze tu nemusis studovat a dodrzovat stohy nemecky psanych zakonu.

    Co se tyce CR, neni mozne byt OSVC a zaroven pobirat davky v nezamestnanosti, tedy by slo o podvod. Co myslis ty?
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    VOY: ja myslim, ze pendler neni definovan ani tak tim, jak casto jezdi domu, ale kde ma tzv. "centrum zivotnich zajmu", napr. rodinu, stale bydleni, atd. Co si pamatuji z nejakych prirucek, tak standardni priklad pendlera je prave nekdo, kdo se na vikendy vraci "domu".
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    VOY: Jo jednou, zrovna když jsem byl v čr, tak jsem byl v soukromý zubařský klinice a platil cash. V Německu mi to v AOK bez keců proplatili.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    VOY: Myslim, ze narok na to mas. Domluv se s pojistovnou. To ze prespavas v Berline jeste neznamena ze v cechach nebydlis...
    VOY
    VOY --- ---
    Prijde mi, ze je tam velka moznost vykladu v tom jestli uz clovek jezdi dostatecne, aby ten narok mel. Je to ze musim jezdit jednou tydne? Jednou za 14 dni? Trikrat do mesice?
    VOY
    VOY --- ---
    Ok, tak to ja asi nejsem. Nicmene bydlim v Berline a mam byt v Praze, kam pravidelne jezdim. Nevim co bych musel udelat, abych TK presvedcil, ze na tu ceskou karticku mam narok. Jako pendler bych se mel kvalifikovat i kdyz jezdim do CR o vikendech, ne?
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    SEJDA:
    z odkazu:

    Přeshraničním pracovníkem se rozumí osoba, která pracuje na území jednoho členského státu a na území jiného členského státu Evropské unie bydlí. Nárok na plnou zdravotní péči má v obou státech.
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    SEJDA: Ano to mam:) AOK a OZP.

    Na zaklade Formulare S1 my byla postou zaslana Ceska karticka zdravotni pojistovny, z toho duvodu, abych mohl vyuzivat sluzeb ceskych zdravotniku bez omezeni.

    V praxi to plati tak ze zajdu k doktorovi, ten mi udela klystyr ja mu za to ukazu karticku zdravotni pojistovny. On ukon zapise na prislusnou pojistovnu (v tomto pripade 207) a dale se o to nestara. Ja neplatim na miste nic. Pojistovne 207 prijde pozadavek od doktora ze ma proplatit ukon a ona ho i proplati, pak to preposle AOK u ktery Sem pojistenej a kde si i platim a po ty si to pak uctuje. A vsichni jsou spokojeni a ja mam streva jak ze skatulky.

    Registrace přeshraničního pracovníka, který pracuje v členském státě Evropské unie, bydlí v České republice - Životní situace - Portál veřejné správy
    https://portal.gov.cz/portal/obcan/situace/224/228/4797.html

    Ta S1 slouzi prave k tomu abys mohl cerpat zdravotni peci ne jen v pripade urgentni zdravotni pece, ale i preventivni prohlidky a jine dalsi super cupr cinnosti!
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ENDREW: tak to jsem jelen, psal jsi "Mam dve karticky zdravotni pojistovny jednu ceskou a jednu nemeckou"
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    SEJDA: Dane platim taky v nemecku v CZ nemam zadny prijem pouze sem jezdim prespat, jinak jsem cesky nemec zijici v cechach...
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    SEJDA: ne jsem zamestnan v DE, takze za me odvadi nemecky zamestnavatel. V cz si nic neplatim...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ENDREW: zamestnavatel za tebe odvadi v CR .. a ty si platis v D cca 600€ za Privatversicherung?
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    SEJDA: Platim v DE.

    A ten Formular co mi dali podepsat byl od toho aby si mohli osetreni vymoct od nemecke zdravotky v dobe kdy jsem jeste nemel dve karticky..
    S tim osetrenim jsem myslel urgentni zdravotni peci a tim zdarma jsem myslel, ze nemaj narok po tobe vyzadovat penize v nemocnici pokud jsi pojistenej v jiny zemi EU. Nebudem tu slovickarit ......
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ENDREW: mas narok na urgentni zdravotni peci, nikoli na "osetreni" a uz vubec ne "zdarma"
    Takovy raj EU fakt neni.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ENDREW: ty mas dve karticky? ve kterem statu si platis zdravotni dobrovolne?
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    BAARKA: to mas pravdu. Nemelo by to byt ale o moc slozitejsi ne?
    Ze zakona mas narok na osetreni kdekoliv v ramci eu zdarma.

    Jeste nez jsem mel cz karticku jsem si zpusobil sikovne uraz krumpacem v jehoz ceste se ocitla moje noha a zpusobila nehezke poskozeni, ktere si vyzadalo lekarsky zakrok. Na pohostovosti mi dali vyplnit nejkej papir kterej Sem podepsal a bylo fertig ani 30 nebo 90kc jsem nemusel platit...
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    ENDREW: no jo, ale ty mad status pendlera?
    ENDREW
    ENDREW --- ---
    VOY: Mam dve karticky zdravotni pojistovny jednu ceskou a jednu nemeckou. Kdyz potrebuju neschopenku musim k nemecky doktorce, kdyz jdu k cesky musim si vzit dovolenou, nebo se domluvim se zamestnavatelem na necem jinem. (mame v CZ pobocku, takze delam pak odtamtud a nemusim si brat dovcu).

    Nejdriv se prihlasis v nemecky pojistovne, ta ti da potvrzeni pro ceskou, ze jsi vedenej jinde. Ten Jim doneses oni te odhlasej z Ceskyho systemu. Tady si vyzadas nejkej ten Formular S1 a das ho svy bejvali cesky pojistovne a prijde ti karticka postou. Nic slozityho...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam