• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DREAMCASTERNěmecko
    SEJDA
    SEJDA --- ---



    Expert: Některé bavorské nemocnice by bez českých lékařů musely zavřít - iDNES.cz
    https://zpravy.idnes.cz/...ace-lekar-nemocnice-p6m-/zahranicni.aspx?c=A180423_142109_zahranicni_kner
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    JMEDIK: myslim ze ta hranice je nejakejch 180 dnu rezidence v nemecku, zdroj na to nemam, ale tipla bych, ze to bude v nejakem steuergesetz
    A taky asi v jaymkoliv z programku na delani dani
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    JMEDIK: fakt se mi to nechce hledat, promin, zajdi si za steuerberaterem.
    JMEDIK
    JMEDIK --- ---
    SEJDA: Máš někde zdroj k těma dvěma týdnům? Já jsem se to snažil dohledat, ale podle mě je daňový domicil definován dost nejasně. V ČR ho pak může mít podle mě pendler, který jezdí každý víkend domů, ale i člověk, který navštěvuje jen rodiče jednou za měsíc, ale cítí se být stále Čechem a je v Německu de facto jen za prací.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    VOY: na danove zvyhodneni by jsi tam musel jezdit alespon jednou za 2 tydny na vikend, tusim. Ze nekdo nekde vlastni nejake nemovitosti jej samozrejmne k zadnemu snizeni dane z prijmu neospravedlnuje. Pouze blizky vztah k druhemu domovu. Je to tak, ze spousta lidi, bydli v metropolich, resp. prespava tam, ut+st+ct a pak jedou "domu". Pro ty je to mysleno. Ev. pro lidi kteri jsou zaroven rodici ci opatrovatele lidi zijicich jinde.

    Jinak jsem si o trvalem pobytu v CR popovidal na konzulatu v Mnichove, tam vsechny ty pani, ziji trvale v Mnichove, ale hrde se hlasi k rodinam v CR.
    Vyhody zureni trvaleho pobytu v CR (poplatek na konzulatu 14 €): uz nebudes muset platit vypalne za svoz neexistujiciho odpadu, ale budes si muset udelat obcanku bez adresy (tusim, ze bez poplatku, bohuzel je CR asi vedle Zambezi poslednim statem na svete, kde si pro obcanku budes muset zajet do Ceska alespon do nejake ORP. Odhlasenim se z trvaleho pobytu zanika platnost obcanskeho prukazu a tusim, ze ti musi byt obcansky prukaz zadrzen.
    Vyhody trvaleho pobytu v CR: nebudes muset retardum v bankach u operatoru v Cesku vysvetlovat, ze jsi obcanem EU a tedy ti museji posilat postu do zahranici (stejne to neumi).
    EZOP
    EZOP --- ---
    VOY: Kolega Němec si taky kupoval Dacii z ČR. Vyzázela levněji než v D. Ale bylo tovjeste v dobách pevného kurzu.
    VOY
    VOY --- ---
    Podle toho co jsem zjistil lze podepsat prohlaseni u dealera, nezaplatit DPH a po prihlaseni do 10ti dnu zaplatit v Nemecku. Jestli se nemylim je na auta 19% v CR i v Nemecku, takze bych na tom nemel tratit. Dokazete nekdo tuhle teorii vyvratit? :-)
    JMEDIK
    JMEDIK --- ---
    VOY: Známej teď prodával jetý auto na českých značkách v Německu. Celkem si to pochvaloval. Musel akorát udělat evidenčku a pak vyběhat převozky. Celý ho to vyšlo asi na tisícovku.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    VOY: a musis to auto prihlasovat v nemecku? Kdyz bude prihlaseny v cechach, stejne s tu s nim pak muzes jezdit...
    Taky by me zajimala zkusenost, tak poreferuj kdyztak
    VOY
    VOY --- ---
    Jeste jeden dotaz. Zvazuji koupi novyho auta a zda se mi, ze to v CR vychazi ale vyrazne levneji (bavim se o Skodovce a Hyundai). Jak moc realny je koupit auto v Cechach, dovezt na exportnich znackach do Nemecka a prihlasit tu? Nebude s tim veci otrava nez je uspora? Nejaky zkusenosti nebo zdroje? Tyka se to Berlina.
    VOY
    VOY --- ---
    P_T: To se me bohuzel netyka, sice byt v CR mam, ale danovou vyhodu z toho zadnou nevykresu, protoze mam danovou rezidenci v Nemecku, kde po 95% roku bydlim. Predstavoval jsem si to ruzoveji :-).
    PROMETHEA: Dobra zprava, zvlast kdyby pak nahodou doslo na to, ze bych chtel deti nechat zapsat do skoly na Praze 10, tam pro ne jsou myslim takovy veci podstatny.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    VOY: „institut“ trvalyho bydliste si resi kazdy stat sam-takze muzes mit trvaly v Cechach a byt nahlaseny na Hauptwohnsitz v Nemecku, no problem
    P_T
    P_T --- ---
    VOY: můžeš, já mám taky normální trvalý bydliště v čr. určitě si zjisti jak je to s daněma: pokud máš v čr byt a "dojíždíš" tak si ty cesty můžeš odečíst z daní...
    VOY
    VOY --- ---
    Nevite nekdo jak to je s trvalym bydlistem kdyz clovek je nahlaseny v Nemecku? Mam v CR byt, muzu tam zaroven mit trvaly bydliste nebo to nedava smysl a nemel bych v CR nic takovyho mit?
    STORM2
    STORM2 --- ---
    Zdravim, mam mensi problem s udelenim tax nummer a vracenim preplatku dane z prijmu za rok 2017. Pracoval jsem asi dva mesice v nemecku, zkusil jsem pouzit Wundertax, kterej mi vypocital preplatek asi 700€, ale nemuzu tam zadat svoje danovy cislo ve formatu 999 999 999 999, protoze ho nemam. Na vyplatnich paskach mam jenom cislo ve formatu 123456/123456 a ucetni mi potvrdil ze zadny jiny cislo taky nema.
    HANICA
    HANICA --- ---
    MADCAT: zkus male mestecka kolem Stuttgartu, uzkych hrazdenych domu a hradeb tam bylo spousta
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MADCAT: v nemecku neni StreetView, nejspise kvuli silnejsi ochrane soukromi
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    MEDDOG: Dík, díval jsem se, ale není to ono. Teď si tak říkám, jestli ono to nakonec nebude spíš někde ve Francii třeba, protože tam je street view, kdežto v Německu jenom někde, a zrovna v tom Berchingu nee... a tam, co se to snažím najít, street view byl.
    MEDDOG
    MEDDOG --- ---
    MADCAT: Berching vedle Neumarktu, ale takových městeček je hadí po Německu.
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Tuhle jsem kdysi při brouzdání po google maps narazil na nějaký německý městečko, který v centru vypadalo úplně jako ve středověku - úzký hrázděný domy, úzký kamenný ulice, brány, věžičky... prostě paráda. Bohužel si nemůžu za boha vzpomenout, který to město to bylo, vím jenom, že to nebylo nic moc známýho - žádnej Norimberk nebo tak něco. A spíš to bylo menší sídlo. Nenapadá někoho co by to mohlo být zač? Díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam