• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVJak bylo to slovo?
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    otázka:

Nevíte, prosím, jak se říká tomu otočnému kolu, kterým se otevírají poklopy v ponorkách, protiatomových krytech nebo sejfech?
    LILY
    LILY --- ---
    ECLECTICA: To mohla i rozmrzele odfrkávat.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ADAMJ: nakonec jsem to vyresila jinak, ono to nebylo zas tak opovrzlive, jako spis rozmrzele... tak jsem nechala postavu rozmrzele kroutit hlavou nad tim, co se delo :)
    LILY
    LILY --- ---
    ADAMJ: Záleží, kdo bude čtenářem. Já bych tomu asi zcela neporozuměla.. Ale nápad to náhodou není špatný. :)
    ADAMJ
    ADAMJ --- ---
    ECLECTICA: "Vydal ze sebe pohrdavou sekvenci tri implozivnich palatalnich souhlasek" je asi pekna kravina, co? :-)))
    LILY
    LILY --- ---
    ECLECTICA: Pohrdavě (za)sykl(a)
    OMIKRONN
    OMIKRONN --- ---
    ECLECTICA: nedalo by se to nejak nahradit treba "pohrdavym odfrknutim"? nebo to chapu jinak?
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ECLECTICA: Sám jsem s tím měl nedávno problém. Nic jsem nevymyslel. Možná to slovo neexistuje, můžeš pak zkusit nějaké vymyslet :). Spousta slov si jednou musela prožít své "poprvé" ;)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    krome opisu jako "pohrdave zamlaskani" atd :)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    prosim vas, vybavujete si nekdo sloveso pro takove to "tsk tsk tsk"? ma sebejistota, tykajici se vyjadrovacich schopnosti, dostava v poslednich dnech jaksi zabrat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PATISLAV: jo, tak si jí asi vykloubit může a pokud to bylo v kloubu, tak asi i trošku poplandat...

(nevyžádaná reklama - http://www.zdrsem.cz )
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    ZUZKAOU: Heh. Díky za analýzu. Možná zvážím změnu. Ta zlomenina se stala tak, že člověk prudce zakopl a rukou dopadl plnou vahou na hranu betonového pražce (jako jsou mezi kolejnicemi). Buďto to tedy změním ze zlomeniny na vykloubení a nebo zaměním to slovo "plandat" :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A ještě teda rýpavá anatomická - pokud ta ruka plandá, tak to znamená, že je zlomená hodně brutálně - kromě zlomené kosti musí být přetrhané vazy a svalstvo, které jinak "drží tvar" - takže na tu ruku musí něco hodně těžkého spadnout, nebo možná kdyby se vláčela s nějakou zážtěží, popřípadě hodně kruté vykloubení - spíš vytrhnutí z kloubu.

A v mechanismu úrazu nesmí být přeseknutí těch vazů, protože pokud jo, tak taky dost krvácí a tudíž je blembání podružné.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PATISLAV: ve větru věci moc neplandaj, to se třepotaj.

Planá mokré prádlo na šňůře, třásně na něčem, zplihlý prápor, mě obvykle plandá blembák (helma).
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    PATISLAV: kokršpanělovi uši... nebo fábory z oken na prvního máje... to sejde na tom, v jakým žánru a kontextu ta ruka má plandat :).
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    kus hadru, spodky...
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Co může plandat?

Pokouším se napsat, že někomu ruka (po zlomení) plandala jako ....
    nejlépe "plandala jako něco ve větru".

Napadá někoho něco?
    OMIKRONN
    OMIKRONN --- ---
    ECLECTICA: lasem se imho taky muze "vrhat"...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    HYPERION: ja to takhle vicemene opsala, akorat jsem premyslela, zda neexistuje nejaky pekny jednoslovny ekvivalent. :)
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    ECLECTICA: Co to obejít způsobem "zachytil se lasem" či "zhoupl se na lase, jehož smyčku zachytil" atd. BTW - existuje i sloveso "lasovat", alespoň se používá při této činnosti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam