• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CHIMERAMimořádně nadané děti
    Vše okolo vzdělávání a výchovy mimořádně nadaných dětí. Hledáme všechny druhy nadání!

    Čtěte prosím nástěnku! Jsou tam podstatné informace!

    „Mnoho nadaných a talentovaných dětí, jestliže se jim nedostává odpovídající podpory, upadá a nerozvíjí své nadání, které by je mohlo dovést k vědeckým objevům, umělecké tvorbě, umožnilo by jim stát se vůdčími osobnostmi nebo prostě jen šťastnými lidmi, s přiměřenou sebedůvěrou. Ignorováním talentů ztrácí i společnost. Ztrácí tvořivé vůdčí osobnosti ve vědě, umění, politice a získává frustrované odpadlíky ze škol, společnosti, veřejného života a někdy i ze života vůbec.“ (Erica Landau, zakladatelka Institutu pro nadané a talentované děti, Tel Aviv)
    rozbalit záhlaví
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    https://press.discovery.com/us/sci/programs/through-wormhole-morgan-freeman/
    Through the Wormhole with Morgan Freeman

    Vypada pekne. Mozna neco na zpusob Carla Sagana a potom dalsich pokracovani Cosmos serialu.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    BTW: Tohle mne zaujalo
    TOP 9 international high IQ societies
    https://www.iq-test.net/top-9-international-high-iq-societies-35.html
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    VYHULENY_UFO: Je to nejnáročnější gymnásium v Praze, tuším. Plus centrum je prakticky liduprázdný, když odečteš hotely, hospody, pronájmy a hostely.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    VYHULENY_UFO: Obé, co uvádíš, je problém slabého sebevědomí a nedostatku vnitřní spokojenosti. Takže neteř podpoř, aby se cítila dobře a sebevědomě. Nevím samozřejmě, nakolik máte blízký vztah, ale moje neteře se mi třeba chodily svěřovat (ale už jsou holky velké :-)
    Štastnej člověk nepotřebuje ani drogy, ani sekty.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CHIMERA: jako darit by se ji mohlo, pokud nepropadne nejakym zavislostem nebo nabozenskym sektam. to se nevyhyba ani chytrym lidem.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    VYHULENY_UFO: Všecko může být v životě i na obtíž, dokonce i krása, takže i chytrost. Podle mého má neteřinka pěkné předpoklady, pokud nějaké pradědovské geny podědila a mohlo by se jí v životě dařit. Moc jí to přeju!
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GIOMIKY: se priznam, ze vubec netusim. ja mam gympl na malomeste a v techlech elitnich skolach pro nejvyznamnejsi prazsky nyxaky se neorientuju.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CHIMERA: nojono, je chytra po dedovi nebo pradedovi. jeden byl chemik a reditel fabriky na cukrovinky, druhy mel matfyz a ucil na gymplu. nicmene moje mama rika, ze nekdy je chytrost spis v zivote potiz...
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    VYHULENY_UFO: Gratulace, chodit na Malou Stranu na gymnásium je veliká čest.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    VYHULENY_UFO: Jo a neteři gratuluj, protože letos to bylo v Praze fakt hustý.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    VYHULENY_UFO: no však, ona přece taky. Bez přijímaček na státní gympl těžko :)
    Vstoupila jsem do toho jen proto, že se asi spíš nechápete, než byste měli odlišné názory.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CHIMERA: v praze neni jenom jeden gympl, neter se zase dostala na osmiletej gympl nekde na malostranskym, protoze prosla prijmackama.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    VYHULENY_UFO: máš pravdu, s druhým synem to bylo značně komplikovanější :)

    Do první třídy se nedostal na školu, kterou jsme mu vybrali (nebyli jsme spádoví).
    Tak jsme ho dali do malé příměstské základky, kde jsem doufali, že se vyhne šikaně.
    Nevyhnul se.
    Následně jsme hledali další možnost a on sám navrhl waldorf, kam chodil jeho nejbližší kamarád (podotýkám, že kamarád měl už v 1. třídě diagnostikované nadání a členství v Mensa - náš junior na to nevypadal).
    Dva roky ve waldorfu zas tak hroznou škodu neudělaly (kromě toho blbého písma), protože byl lockdown a waldorf online neučí. Učila jsem dítě tedy pouze sama.
    Následně se kamarád odstěhoval a waldorfská škola změnila sídlo mimo náš dosah, čili řešila se třetí škola.
    Tam už se nadání projevovat začalo a šikana též. Ukončili jsme to rychle a další vzdělávání proběhlo doma na individální plán. To jsem se synem dělala přípravu na přijímačky na 8letý gympl.
    Kvůli domácímu vzdělávání jsme museli jít do PPP a tam mu diagnostikovali jednostranné mimořádné nadání.
    Na 8G se dostal a do školy se těší.
    Je to poněkud složité, žejo. Ale waldorf u nás na malém městě nebyl drahý, stálo to 2,5 tisíce měsíčně, to máme.
    S nejstarším synem to bylo jednodušší, ten měl diagnostikované mimořádné nadání od 4 let (dnes IQ 160+), chodil do třídy pro mimořádně nadané, pak rovnou 8G a dnes studuje mikrobiologii na MUNI.
    Třetí kousek je ještě moc malej, ale prokazuje vynikající paměť a fantastickou prostorou představivost, která mě úplně dostává - neb já ji nemám :) Jak mu to půjde ve škole, těžko říct. Hodně záleží na tom, jak si ho dokáže získat úča.

    U nás to o penězích není - rozhodně bychom synům nemohli platit soukromé školy.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    VYHULENY_UFO: Peníze i nenadanému dítku pomůžou ke kvalitativně hodnotnému vzdělání. Bohužel ta úspěšnost na gymnázia je neuvěřitelně nízká. Do Prahy se stěhují stovky tisíc lidí, ale infrastruktura, kromě rozkopaných dálníc a nefunkčního MHD, chybí. Žádné nové krabicoidy typ gymnázium nevznikají, narozdíl od krabicoidů bytovky (jak houby po deští). Tak je tak příšernej přetlak a touha po vzdělání, že to až hezký není. Ale ty nové školy, by, především, měl zakládat stát. Rovnost při přijímacím řízení ti na soukromém gymplu nikdo nezajistí, když je tam tučné měsíční školné.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GIOMIKY: to jo, kdyz ty vsechno zase prepocitavas pres penize, ale jsou vyberovy skoly pro nadany deti, kde kazdej prijmacky neudela. zrovna ted jsem na internetech videl, ze bylo obdobi prijmacek a spousta lidi prakticky zjistila, ze jejich dite nepatri mezi nejchytrejsi deti na svete.
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    VYHULENY_UFO: Když máš dost peněz, tak mu chceš předat svoje ambice, ať to stojí, co to stojí. Tím ho, většinou přetížíš, ale pokusíš se mu zaplatit to nejdražší. Paradoxně to nejdražší nemusí být, vždycky, to nejlepší.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GIOMIKY: tak jako kdyz mas mimoradne nadany dite, tak ho nedas na waldorfskou skolu, kde by se ucilo michat jabka s hruskama a psat tiskacim pismem...
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    CHIMERA: Děkuji za opravu url. Hezký test studijních předpokladů.
    Nechci hodnotit kvalitu učitelky ve Waldorfu, ale může to být i stylem výuky, který, podle mne, musí, zákonitě, přerůst časem v nekontrolované lajdáctví. :)
    Nevém, zda-li je krok kupředu zrušit staletí vývoje písma jedním měsícem práce typografa. Ale možná jsem málo pokrokový.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    GIOMIKY: díky za upozornění na chybu, adresa je obráceně: invenio.muni.cz

    GIOMIKY: taky mi vadilo, že syna ve waldorfu učitelka nutila psát tiskacím, když už uměl z první třídy psací, bylo to velmi stresující, ale opica nedala pokoj a neustoupila (v důsledku toho dodnes velmi nerad píše rukou). Nebyla to v podstatě pravá waldorfská učitelka, byla na té škole jen proto, že čekala na lepší místo jinde (má specku, chtěla učit u hluchoněmých dětí a už tam učí). Měla naše děti jen rok a posejřila, co mohla. Můj syn říká, že chudáci ti hluchoněmí .-)

    Psací písmo je super, taky jsem pro všemi deseti. U nás se ve školách scriptem nepíše, tak jsem to ani neřešila.
    Praha je asi pokrokovější :)
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    CHIMERA: Nejsem si úplně jistý, jak se potom naučí číst takto vychovaný člověk staré záznamy, i třeba jenom z 1. republiky. Když nebude umět číst a psát psací písmo. To nové písmo mi přijde jako kdyby ho tiskla tiskárna. Nevím, možná dojem. Ale psací písmo mi přijde takové hezčí. Je k němu potom blíže k ozdobným písmům, větší šikovnosti a kaligrafii.
    Tiskací písmo je dobré na naučení se čtení. Nevím, asi jsem už zralej do starého železa.
    Prosím, je ta adresa, muni.invenio.cz správně? Nic se mi na ní nezobrazuje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam