ANTONIO_SERUTTI: s diplomacii a vice spojenci by IMHO "vyhrat" mohl. ale predevsim s jinymi cily a jinou ideou, nez ze vsemu a vsem budou vladnout nemci. pochopitelne by taky musel opustit antisemitismus. mohl pak evropu sjednotit proti bolsevikum treba (ekvivalent EU). a s USA vytvorit vojensky pakt (ekvivalent NATO). jenze to uz by to nebyl hitler ani rise.
kdyz se kdysi davno otec vratil vlakem z vyletu do moskvy, tak rikal: "hele, ja jsem nekolik dni cumel z okynka ven a cim dal vic jsem si rikal, ze si hitler mel taky udelat takovej vylet. pak by mu doslo, ze se tak obrovska zeme dobyt a ovladnout neda."
po par letech jsem takhle jel vlakem taky - jenom z kyjeva do prahy. a mel jsem naprosto stejny pocity :)
Co by bylo, kdyby?
Představy vojenských historiků o tom, co se mohlo stát
Co by se stalo, kdyby se Napoleon dokázal včas zastavit? Stal by se vládcem Evropy? Nebo kdyby se kvůli rozmaru počasí nemohlo uskutečnit vylodění v Normandii? Byl by Hitler přesto poražen? Nebo kdyby Řekové nezvítězili v bitvě u Salamíny? Jak by vypadala naše civilizace bez vkladu Řeků? Tím, co se nestalo, ale stát se mohlo, se zabývá nesmírně populární nový obor: kontrafaktuální historie. Tato kniha obsahuje příběhy o tom, jak se mohl v různých klíčových momentech změnit běh dějin. Její autoři patří k nejslavnějším světovým vojenským historikům.
15 historických čb. map, 10 čb. obrázků v textu.