• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    že nacismus, stejně jako ostatní formy socialismu, byly církví odsouzeny a zavrženy.

    nesmysl. Neni to pravda - viz Ratzinger Evropa (demokraticky socialismus) nebo samotna existence krestanskych socialistu treba v Bavorsku.

    Koukam zase polovicaty pravdy. K ostatniumu se vyjadrovat nebudu, to nema cenu.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    RYBRCOUL: mozna kdybys poradne cetl, tak bys nemusel mit takove divne otazky - napsal jsem, odkud puvodne tyto informace vzesly - a pak byly pouzity v mediich, kde se toho okamzite chytli jak kritici tak skarohlidi.
    Pochybuju, ze zrobna tradicionaliste takovych typu jako tech co jsou kolem narodni triskove agentury a biskupa Maleho by vadily veci jako clenstvi v nacisticke organizaci, naopak nekterejma svejma nazorama a chovanim na verejnosti spis podporujou podezreni, ze k takovem vecem sami inklinujou. Tedy tim mam na mysli ultrakonzervativni politicke postoje.
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    HUGO: ne nesetkal a není to potřeba :)
    VOID: můžeš zkusit diskutovat na úrovni, nikdo se na tebe zlobit nebude :)
    VOID
    VOID --- ---
    skoda tohodle auditka, ze se to tu promenilo v obycejnej flejm jako vsude jinde. chvilku jsem si myslel, ze jsem nasel tu "spravnou" konstelaci lidi, aby se dalo diskutovat trochu na urovni.
    HUGO
    HUGO --- ---
    KOMATSU: ty jsi se někdy s papežem setkal a byl ozářen zpříma, nebo se jedná o náboj přenášený televizí a denním tiskem?
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    ETERNITAS: aha, to jsem netušil...hm...tak mě ještě čeká se dovzdělat:)
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    nojo, ale zrovna Ratzingerovi kroky i prednasky svedci o tom, ze neni one rimske cetralizaci zrovna dvakrat naklonen, mimochodem. Si vsimni, ze hned po jeho zvoleni se objevily informace o jeho minulosti v HJ. A zajimave je, ze ony informace a pomluvy pochazeji ze stran konzervativnich katoliku nesouhlasici s druhym vat. koncilem.
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    JEZINKA: to neni příliš přesně řečemo. nikoliv podle obličeje, ale řekněme podle vyzařování jeho bytí. jestli to neni racionální, budiž, ale především ždáná univerzální racionalita neexistuje. nebo snad nějakou definici či hranice racionality máš? tibetský buddhista má racionalitu někde jinde než katolík... například. a kritika katolictví a papeže rozhodně neni na vlákně o pravoslaví mimo mísu :)
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    HAROLD: ale bylo o tom řeči jakpak by ne. křesťanství ani jakékoliv jiné náboženství není pouze racionální záležitostí.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    nekteri spolupracovali i v tom v cem nemuseli. Popripade podporovali veci ktery podporit nemuseli. V cem je rozdil? Ceskoslovenska cirkev je prilis zatizena nacionalismem a jako takova obcas pritahla i lidi, kteri rekneme... nebyla tam jen nejaka motivace hledat viru.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    cirkev ceskoslovenska - ta hodne spolupracovala s minulym rezimem.
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    KOMATSU: ještě k tomu papeži. posuzovat charakter někoho jen podle jeho obličeje (co píšeš že děláš) případně jeho nutně zkresleného mediálního obrazu, je hodně nedostačující. na tomhle základě se vůči někomu kriticky vymezovat je vyložená zpozdilost. nezlob se na mě, pokud kritizuješ současného papeže, dělej to alespoň na nějakém racionálním podkladě prosím.
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    Co se týče české pravoslavné církve, dnes jsem si četl nějaké dokumenty týkající se jejího zakládání (vznikla z církve českloslovenské, která v jistém momentě zvažovala orientaci buď na české bratry (tedy protestantskou) či na pravoslavné (a vybrala si samozřejmě správně) v textech se zračí vyloženě špatně skrývaný odpor ke katolické církvi. až příjdu domů, můžu připojit nějaké zajímavé úryvky...)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    KOMATSU: Blahoslaveni, chudi duchem, nebot jejich jest kralovstvi nebeske....
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    KOMATSU: Tak bys taky, kdybys byl co k čemu, nechtěl a nemusel o něm tady plkat. Proč taky...
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    KOMATSU: náboženství bez srdce není náboženství...

    To možná, ale o tom nebylo řeči...
    VOID
    VOID --- ---
    VIR_KENNY: pak bych jeste dodal, ze cirkve patri k velice konzervativnim organizacim a ne kazdy, ikdyz duchovne zalozeny clovek, je svym nazorem kompatibilni s konzervativnim videnim sveta.

    taci samozrejme taky spadaji do skatulky tech, kteri zaroven praktikuji buddhismus, hinduismus, zidovstvi, pres tyden basti klicky o vikendu se nacpou veprovym, Osha prokladaji Cosmopolitanem a Frantiskem Bardonem.

    cimz nechci hazet do jednoho pytle jakekoliv vyznavace vychodnich smeru, mystiky, hermenetiky apod. pokud to dotycni delaji doopravdy, tak at, ja jim to neberu.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    to je mmimochodem i jeden z duvodu, proc je tolik ateistu. Ne proto, ze by necejtili nejaky duchovno, ale hnusi se jim jak se k sobe chovaj jednotlivy nabozenstvi.
    V kostele a mezi svejma samej usmev a pak mezi sebou prskani a nenavist.

    Rika se tomu pokrytectvi. Hodne lidi pak radeji voli si doma precist nejaky zamysleni od teologu nebo filosofu (vcetne tech nabozensky zalozenych), zivoty svatyho Frantiska nebo knizky o duchovnu z pera indickych nebo i arabskych autoru. Nemluvim ani o vecech jako je joga, budhismus, taoismus, to je velice oblibene.
    Duvodem prave je, ze vidi jednotlive cirkve jako svazy vericich vlastnici patent na boha.
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    VIR_KENNY: nečetl. a ani nechci a nemusím. proč taky...
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    HAROLD: náboženství bez srdce není náboženství...

    Rádo se stalo :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam