• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    CHOMI: Cha cha, kdyby mně někdo sloužil polsky, tak už by mohl rovnou francouzsky. :-))) To už spíš uposlouchám tu ruštinu nebo církevní slovanštinu...
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    POLICKA: V kathedrále v Resslově ulici se slouží česky, sbor něco zpívá v církevní slovanštině.
    V jiných kostelech (na olšanech, na Slupi a v Dejvicích) se slouží církevně slovansky. Tedy ne staroslověnsky, což byl jazyk Cyrila a Metoděje, ani rusky. Církevní slovanština je další vývojová fáze po staroslověnštině. A je dost podobná ruštině, takže to mate.
    pravoslavná církev se snaží sloužit v živém jazyce, ale někde ten jazyk ustrnul - třeba v Rusku se dnes většinou slouží v církevní slovanštině, jíž většina Rusů ne zcela rozumí (asi jako kdyby Čechům někdo sloužil polsky). A nejsem si úplně jistý, jak moc rozumí Řekové dneska litugické řečtině (koiné).
    Takže samozřejmě není problém sloužit pravoslavnou litugii v jakémkoli jazyce (kromě temné řeči Mordoru a tou tady mluvit nebudu:o)
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    POLICKA: právě že u pravoslavných byla vždy spíše tradice liturgie v srozumitelném živém jazyce..např. cyril s metodějem docela bojovali proti ranně středověkému předsudku, že liturgie může být sloužena toliko v latině/řečtině/hebrejštině. to kde je teď katolická církev (např. liturgie národních jazycích) je díky bohu způsobeno i vzájemným ovlivňováním východních a západních církví.

    i když např. v chrámu v resslovce mi přijde škoda, že modlitba páně se zpívá staroslověnsky, ale to je spíš o osobních preferencích, rád jí zkrátka recituju v češtině.

    naopak je ale pravoslavná církev dost konzervativní co se týče samotné náplně liturgie - změny určitě byly, ale takový jako u západního křesťanstva by člověk pohledal..
    POLICKA
    POLICKA --- ---
    tyjo... ja sem myslela ze se to smi jen staroslovansky... a byla sem se mrknout ve francii a bylo to francouzsky a to me udivilo... sice chapu, ze by na tom jinak nic nestihali, ale myslela jsem, ze staroslovansky to musi byt vsude? ze to patri k ty povestny vernosti puvodnimu ritualu? nebo jak to je...? :-)
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    POLICKA: v Resslovce je to cesky... jinak tech orth. kostelu v Praze moc neni... ale vice ti rekne Chomi... na Olsanech je to v rustine, to vim... pak jeste nekde v Dejvicich je to staroslovansky...
    POLICKA
    POLICKA --- ---
    ahoj mám dotaz: v jakém jazyce probíhají mše v pražskejch ortodox. kostelech? díky!
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    Z postního kázání sv. Petra Chrysologa, moc hezké a ukazuje to na pravou podstatu půstu:
    Aby však tato osobní oběť byla přijata, musí být spojena s milosrdenstvím: půst ne­vydá plody, není-li zavlažován milosrdenstvím, trpí suchem, jestliže milosrdenství vysychá. Co je déšť pro půdu, to je milosrdenství pro půst. Ten, kdo se postí, by marně zušlechťoval srdce, očišťoval tělo, vykořeňoval chyby, zaséval ctnosti; jestliže by nepřidal proudy milosr­denství, nesklidí žádnou úrodu.
    Člověče, když se postíš, věz, že jestliže se postí tvé milosrdenství, trpí újmou celé tvé pole; a co ve svém milosrdenství rozdáš, mnohonásobně se vrátí do tvé sýpky. Hleď tedy, abys neztrácel tím, že schraňuješ, ale shromažďuj si tím, že rozdáváš. Věz, že když dáváš chudákovi, dáváš sobě. Protože co nenecháš druhému, to nebudeš mít.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    AACHEN: Do toho nevidím - možné to je. Ale je skutečností, že nebyl politický zájem na tom, aby pravoslavní ty budovy dostali a byla kolem toho vyvolaná psychóza, jak už jsem psal níže. Takže asi ministerstvo jen čekalo na první důvod/záminku.
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    CHOMI: Tady zmiňují, že církev porušila smlouvu o zápůjčce - neměla objekt (asi jeho části) pronajímat, což se dělo.
    WIN_KLO
    WIN_KLO --- ---
    HAROLD: :-D
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    WIN_KLO: To je fuk, cokoli. Prostě ostuda! Víš jak ;)
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    CHOMI: včera zas k tématu něco běželo v událostech, ale zrovna jsem nějak nedával pozor - snad že opravdu pronájem končí a nic se převádět nebude..
    WIN_KLO
    WIN_KLO --- ---
    EVACEK: Co s nim zase? :)
    EVACEK
    EVACEK --- ---
    a co říkáte na toho halíka? to je ostuda ne:)?
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    CHOMI: no to je směšný, to nevěřím že by čt odvysílala.
    IQFREE
    IQFREE --- ---
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    JEZINKA: Vím o nějakých článcích z novin, že prý pravoslavní budou odposlouchávat nějaké zařízení ministerstva obrany, které je hned vedle. A samozřejmě je budou předávat Rusům, jejichž prodlouženou rukou jsou. Nevím, jestli v televizi bylo to samé, ale asi to tam taky padlo.
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    ALINEARTODE: mě by zajímalo jak vypadaly ty negativní reportáže...
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    AACHEN: Tuhle pozvánku jsem taky četl v chrámě a myslím, že jsou zváni všichni pravoslavní i sympatisující:o)
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    ALINEARTODE: jsou zvaní i jinoslavní?:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam