• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    HAROLD: Hm, okecat se dá leccos, ale já vidím jednu církev bez Filioque plnou Ducha Svatého a druhou s Filioque a chudou Duchem Svatým. Po ovoci poznáte je.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    ...mezi západním a východním pojetím v této věci.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    CHOMI: Ta debata probíhala zhruba v tom duchu, že se snažili na tom najít nějaký teologický rozdíl a nepodařilo se jim to. Resp. vždy, kdy jeden z nich vyhmátl nějaký (ve stylu "je to ponižování Ducha" nebo "je to triteismus), ten druhý to efektivně vyvrátil, takže došli ke konsenzu, že neexistuje teologicky ospravedlnitelný rozdíl.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    HAROLD: U Pospíšila mě to nepřekvapuje, u otce Gorazda tedy hodně. Až mi připadá, že to asi myslel jinak.
    Takže proti Filioque se musí každý pravoslavný křesťan co nejdůrazněji ohrazovat. Je to ponižování Ducha, které má v západní církvi těžké následky.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    CHOMI: Oba.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    HAROLD: No a říkal to otec Gorazd nebo Pospíšil?
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    CHOMI: Matně si pamatuju nějaký rozhovor Vopatrného s Pospíšilem, kde to v tom duchu zhruba probíhalo...
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    HAROLD: Jo? A kdo vám to říkal? Někdo pravoslavný?
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    CHOMI: Jak moc jinou? Na HTF nám nejednou vysvětlovali, že žádný normálně uvažující pravoslavný proti filioque nemůže nic mít, ale že je to prostě jen tak sere. :-)
    POLICKA
    POLICKA --- ---
    já myslim že co se týče rastů v ČR výmluvné je počtení této diskuze [ Rastafari, I-tal, respect, peace,love and unity ], příspěvky kolem poloviny prosince minuleho roku. myslím si že rastafariánství v českém kontextu se blíží víře v jednoho Boha, v něco, a že Haile Selassie je jim spíš vzorem než Bohočlověkem. V autochtonním prostředí to kdosi definuje jako takový černý judaismus http://debate.uvm.edu/dreadlibrary/buchwald.html. ať věří v cokoliv, je mezi reggae lidmi hodně věřících, myslím že to hodně pomáhá dostat se dál někam...
    podle mýho průzkumu je mezi frankofonními posluchači reggae asi 42% věřících: vyšlo mi rastafariánů 8.65% , křesťanů 9.73% , muslimů 2.70%, věřících bez vyznání 20.54% (celkem odpovědělo asi 200 lidí)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    AACHEN: Ono ethiopové a arméni chodí i u nás do pravoslavných chrámů:o)
    Překřtívání záleží kněz od kněze. Někdo překřtí, jiný jen biřmuje.
    nový křest je pochopitelný u všech jinoslavných, kteří nevyznávají stejnou Trojici. A katolíci a protestanti mají Filioque, čili jinou nauku o Duchu.
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    CHOMI: ja moc nevim jaky se pro nechalcedonsky (orientalni pravoslavny) cirkve pouziva ceskej ekvivalent, tak to zjednodusu na pravoslavny..to s tim marleym je fakt, on prave haile sellasie, kdyz videl jak ho rastafariani povazujou za boha, tam zacal posilat misionare z etiopie..

    navic mam pocit, ze v usa - v zavislosti na konkretni farnosti - asi casto dochazi k tomu, ze do klasicke pravoslavne (byzantske tradice) chodi i koptove, etiopani, apod. pac ti tam asi nemaj tak velky pokryti, i kdyz diaspora je rok od roku vetsi..

    a jaka je vlastne politika ceske pravoslavne cirkve vuci prijimani katoliku a evangeliku - prekrtivate, nebo pouze birmujete? ja treba tu praxi prekrtivani - trebas katoliku - vubec nechapu (nekde to tak delaj).
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    AACHEN: Jo, ruskej vliv je tu dost. Nicméně pořád mi to nepřipadá, že by nás Čechy válcoval. Konverse od Čechů jsou a není jich myslím málo.
    Haile Selassie byl členem ethiopské církve - teoreticky tedy monofysita, ale jak se později ukázalo, ethiopští monofysité věří pravoslavně, jen používají jiné pojmy.
    Mimochodem, k pravoslaví (či k ethiopskému křesťanství?) na konci životy prý konvertoval i sám Bob Marley. Prý.
    Duchovní přesahy jsou českým posluchačům raggae známy:o)
    A punk + pravoslaví je O.K. Pán Ježíš byl náhodou docela pankáč:o)))
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    ICXC: nevim jestli jsem ti uplne porozumel, ale to co me pobavilo je to propojeni mezi pravoslavim (ktere je vnimano a i sebe tak reflektuje jako konzervativni/tradicni krestanska cirkev/spolecenstvi cirkvi; krome toho ze se vnima jako jedna, obecna, apostolska...) a punkovy subkultury. a aby t bylo uplne srozumitelne, tak pobavilo v dobrem..neco podobnyho si nedokazu predstavit treba v ceskejch podminkach. nebo zas jinej priklad, kterej jsem sem v minulosti linkoval, jakejsi pravoslavnejc knez srbsky pravoslavny cirkve v americe delajici misii mezi mladezi, ktera se zajima o reggae, rastafarianstvi, etc., kterej jim tam mluvi o haile selassiem, ze byl pravoslavnej krestan, apod. :-) ten clovek, kteryho takhle "obratil" je ted diakonem..nevim treba jestli ceska reggae komunita ve vetsim vnima nejaky duchovni presahy ty muziky. i kdyz pokud se nepletu treba v urban bushman hraje babtistickej kazatel..v cechach na festaku potkas tak krisnaky. i kdyz myslim ze snad nejake bohosluzby treba na trutnove probihali..potkat tam (pravoslavny) farare lovici rybicky, si nedokazu predstavit:-) ale tak amerika, stejne jako rusko jsou zeme, kde je mozny vsechno..nebo dokazu si predstavit takovouhle misii od letnicnich cirkvi, apod., ale ne od tradicnejsich cirkvi, treba te pravoslavne cirkve v ceskych zemich;-)

    a kdyz uz se bavime o te misii, coz uzce hranici s pripadnou konverzi, lze v cechach pozorovat nejaky vyraznejsi narust ceskych pravoslavnych, nebo jde hlavne o imigraci z vychodu a z balkanu? a co treba pravoslavni krestane z iraku a vubec z arabskejch zemi? ti asi mirej spis na zapad, nebo do ameriky..proc se ptam? jestli pak v cirkvi prevlada spis ten vychodni ruskej vliv (i kdyz reku tu zije taky docela dost...)
    ICXC
    ICXC --- ---
    AACHEN: Ale tak snad to není nic tak zásadního, co by tě v dnešní době a kulisách mělo takto "bavit"... Existuje nějaká míra nebo nějaké měřítko, či poměr, kterým se měří "pravdivost" či "uvěřitelnost" nějaké církve? Ty jsi to objevil nyní, já o tom vím přibližně pět let a poté, co jste si ty stránky prošel, tak jsem na ně zapomněl, dokud jsem je zase tady nezahlédl...

    Pravoslavní pankáči jsou jistě hustí, určitě hustější než jiní pankáči, tedy záleží, z kterého úhlu na něj koukáme, ale nevím, co to má do činění se mnou, s mou vírou a mými skutky a už vůbec si nejsem jistý, zda toto mohu použít jako jakési mimikry před jinými.

    Ale, vím, že jsi to tak nemyslel. :-) A přeji ti jen dobré. Pokoj Páně ať je s tebou neustále.

    AACHEN
    AACHEN --- ---
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    CHOMI: rozjeli to pred lety nejaci ex punkaci co zalozili mniskou komunitu (znamka punku v dnesni dobe) a toci se to kolem slavneho monastyru sv. Hermana, kde pokud se nepletu zil Seraphim Rose, nekterymi povazovany za svateho. Tady na wiki je toho vic a neco asi bude i primo na strankach Death to the world.

    jako me to pravoslavi v usa dost bavi..sice si myslim, ze spousta konvertitu prijima pravoslavi ze stejnejch pohnutek s jakejma se zakladaj neroztodivnejsi protestantsky cirkvicky (takovyto hledani puvodni krestansky cirkve bez nanosu pozdejsich uprav)
    , ale ta kombinace punkovyho stylu a cirkevnich otcu v tomhle pripade je dobra postmoderna:-)

    sorry za tapetu, ale nektery sou tam fakt dobry...

    PONOZKINA
    PONOZKINA --- ---
    To je mazec :D
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    AACHEN: Super stránka:o) Trochu divoká grafika, ale nic neúnosného. "Mrtví světu" je odkaz na mnišské "Zemřít světu", což je naprosto kladné zřeknutí se světa a žití pro Boha.
    Já vím, že to víš, ale aby to bylo jasné i ostatním:o)))
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    CHOMI: vsak ja to nechapu nijak zle...naopak diky za uvedeni do kontextu..me jen pobavilo, ze takovej motorkarskej/piratskej banner svetej v chramu mezi ikonama:-)

    tema temnejma tonama mi to pripomelo jednu pravoslavnou americkou stranku: http://www.deathtotheworld.com/index2.html

    jako tohle je dobry prolinani stylu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam