• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    Vše o pravoslaví, o schizmatu mezi východní a západní církví - důvody, rozdíly, podobnosti mezi nimi.



    "Existuje jedna věc, která je mnohem důležitější než všechny možné knihy a myšlenky, totiž nalézt pravoslavného starce, před nímž můžete položit všechny své myšlenky, od něhož můžete slyšet ne váš vlastní názor, nýbrž soud svatých Otců."

    Ivan Kirijevský
    rozbalit záhlaví
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    MALAMUT: Co je KV?:o)
    MALAMUT
    MALAMUT --- ---
    CHOMI: třeba v KV se na straně ambonu zpovídá :-)
    ICXC
    ICXC --- ---
    Pakistan....



    Tam je to smrtelně nebezpečná víra...
    ICXC
    ICXC --- ---
    NOXNOCTIS: Já si o špičkách pravoslavných církví kdekoliv na světě nedělám vůbec žádné iluze... Ale jsme lidé a žijeme spolu pohromadě. Jednou to jsou židi, pak černoši, pak pravoslavní a jednou to bude zase někdo jiný. A výmluva na to, že je něco u nich špatně, je prostě falešná až pokrytecká.
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    me na tomhle nejvic bavi, jak si kazdej rad kopne do ruska a pritom vesele diverzifikujeme nase zdroje paliv na magory z kavkazu
    BBC News - Azeri killer Ramil Safarov: Concern over Armenian anger
    http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-19463968
    The axe murderer who became a Facebook hero - Opinion - Al Jazeera English
    http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2012/09/201293953565974.html
    tahle selektivni etika uz me unavuje
    priznavam se, ze na pussy riot nemam nazor a vlastne nechci mit (kterej z ty pestry palety si vybrat, co bude nejvic sluset mymu egu vlastne?).. lidsky je mi lito kazdy nespravedlnosti (dokud mi nepude o kejhak), jen ve svy naivite odmitam neustale obmenovanou medialni nabidku koho mam prave litovat nejvic a nad cim se zrovna tohle leto rozhorcovat. jediny co jim muzu prat, je, aby je to vezeni neznicilo.
    REEFER
    REEFER --- ---
    NOXNOCTIS: pravda!
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    ZUZKAOU: Na tzv. ambon obvykle nikdo nechodí, ale občas to velmi zbožní lidé udělají, aby ucitili ikony na ikonostasu, ale je pravda, že to už trochu zavání jurodivostí, prostě se to nedělá. Samozřejmě, že na ambon můžou vlézt normální lidé, pokud k tomu mají nějaký konkrétní důvod, jako že jsou dát lístečky se jmény knězi, nebo kytky před ikony atd., ale to jsou obvykle k tomu pověřené osoby.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    NOXNOCTIS: Tradičně? Tradičně jsou zrovna tak proti státní moci. Viz svatý patriarcha Tichon proti komunistům (+stovky biskupů) a rovněž někteří další patriarchové ve středověku se dostávali do sporů s cary. A¨ona církev z absolutistických reforem Petra Velikého moc nadšená nebyla. Takže tradice je obojí - spolupráce i oposice.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ICXC: Takže nějaká univerzální pravidla nejsou? (nehledej v tom provokaci)
    Jo a má ten prostor od " od zábradlí po ikonostas" jméno?
    ICXC
    ICXC --- ---
    ZUZKAOU: Ono to hodně záleží jestli se jedná o malý kostelík či kapli nebo o velikou katedrálu. V Resslovce jsou před ikonostasem schody a malý prostor - pod nimi jsou ikony, ke kterým věřící přistupují a líbají je. Ale po schodech nahoru a nebo přímo k ikonostasu a něco tam dělat - tak to jsem ještě neviděl a bylo by to bráno asi tak, že ten člověk se buď zbláznil nebo provokuje a hned by ho někdo zastavil. Naprosto si to nedovedu představit v Resslovce! Neříkal bych tomu svatokrádež, ale naprosté dno toho, co si někteří lidé dovolí, jen proto, aby prosazovali nějaké své názory na to, jak má vypadat svět...

    To co udělaly Pussy Riot v tom asi nejposvátnějším kostele v Rusku, je asi pro normálního smrtelníka jako kdyby přišel nějaký vágus do něčí ložnice nebo obýváku a vysral se mu do postele nebo na konferenční stolek, ty sračky by tam rozházel a pomazal by s tím zdi a přitom by naprosto ignoroval nějaké tvé prosby a pravidla, kterými se ty sama doma řídíš... Přeneseně řečeno... A pak by ještě mluvil o nějakých "svobodách"... A lidi z jiného města či státu by od tebe čekali, že mu to odpustíš a pochopíš ho a jeho ctihodný úmysl a budeš dělat, jakože se nic nestalo. Asi tak citlivé je to pro pravoslavného.

    A na obranu Duky - Duka je v pohodě. Dokonce i v pravoslavných kruzích je dlouhodobě vnímám velice pozitivně. A to nemyslím proto, že je nějaký přísný bigotní drsoň... Prostě je s ním rozumná řeč. Na rozdíl od Vlka...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ICXC: ptám se proto že mě to zajímá, neboť vnímám prostor mezi tím co létá v mediálním prostoru, co si pamatuju, co se píše třeba na webu olomoucké církve a co jaksi říká logika prostoru.
    ICXC
    ICXC --- ---
    ZUZKAOU: ptáš se kvůli Pussy Riot a co psaly Lidovky o tom, co říkal Duka v Knedložurnálu nebo kde? Anebo že by tě to opravdu zajímalo? :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    zdravím - chtěla jsem se zeptat - jak je to s tím posvátným prostorem v pravoslavném chrámu? Začíná na schodech k ikonostasu a nebo ho právě ikonostas odděluje?

    Nějak mám takovou matnou vzpomínku z Ukrajiny či Rumunska, že se chodila vzdávat úcta ikonám právě na ikonostasu.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    !!!

    CHOMI
    CHOMI --- ---
    AACHEN: Nebyl to otec Gorazd (Vopatrný)? Ten chodí s deštníkem a má moc rád starou Prahu, Hradčany obzvláště. Takže to mohl být on:o)
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    sem videl ve vyloze v ostrovni a je to i online..se divim, ze ten casopis nase rodina jeste vychazi :-)

    Srdjan Jablanović: Žehnám všem a všude
    Malý chrám Zesnutí přesvaté Bohorodice na Olšanských hřbitovech v Praze bývá na rozdíl od jiných kostelů otevřený každý den. A tak můžeme vstoupit a vnímat tajemnou atmosféru pravoslavného chrámu vyzdobeného ikonami. Ještě víc nás však zaujme usměvavý otec Srdjan Jablanović, duchovní správce pro Srby žijící na území Česka, který nám nezapomene požehnat.
    Naše rodina
    http://www.nase-rodina.cz/article.php?clanek=1387

    jinak jezdim domu pres pohorelec a uz podruhe jsem si tam vsimnul pravoslavneho kneze; tentokrat me zaujal, ze se krizoval i pred ikonami co jsou vystavene v jakemsi antiku, ci co to tam je..vypadal jak prizrak z minulych dob, tmavy sluzebni odev, vous + starodavny destnik a dustojna chuze; jako nejaky obrozenec z 19. stoleti:-)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    LAUZER: a dívej se a poslouchej:o)
    ICXC
    ICXC --- ---
    LAUZER: Přijď do chrámu normálně oblečen a dívej se. Postav se někam ke zdi a jinak nemusíš nic dělat. ;)
    LAUZER
    LAUZER --- ---
    Moje otázka bude pravděpodobně velmi naivní: chtěl bych někdy vidět na vlastní oči pravoslavnou bohoslužbu, co mám dělat abych neudělal něco nepatřičného (chodím do katolického kostela)?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    CALE: Tam se dá také studovat???
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam