• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    Vše o pravoslaví, o schizmatu mezi východní a západní církví - důvody, rozdíly, podobnosti mezi nimi.



    "Existuje jedna věc, která je mnohem důležitější než všechny možné knihy a myšlenky, totiž nalézt pravoslavného starce, před nímž můžete položit všechny své myšlenky, od něhož můžete slyšet ne váš vlastní názor, nýbrž soud svatých Otců."

    Ivan Kirijevský
    rozbalit záhlaví
    ICXC
    ICXC --- ---
    SAMUELARACHNID: Napiš do pošty uživateli ABBA, to je pravoslavný kněz, mladý, rád si s tebou o čemkoliv popovídá.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    SAMUELARACHNID: Ano, jak jsem napsal Lauzerovi, je možné si popovídat s duchovním i když je člověk nevěřící. Kdybys měl zájem, tak taktéž do pošty:o)
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    Jinak jsme se chtěl ztaky zeptat, mám nějáké dotazy ajestli je běžné požádat duchovního o radu i když nejsem vůbec pokřtěný a k víře si spíše hledám cestu.
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    Právěě čtu Cestou orthodoxie ( je na uložto) takyfajn kniha
    Můžu se zeptat,jaký je vztah Právoslaví k Origénovi z Alexandrie
    (nebude asi ctěn, ale pochopil jsem , ž některé jeho myšlenky se drži doteď např způsob biblické hermenautiky)
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    Pravoslavny Gorazduv katechismus je dostupny i online:

    Gorazdův pravoslavný katechismus
    http://pravoslavi.cz/katechismus/
    LAUZER
    LAUZER --- ---
    Ta poslední výměna názorů mne zaujala... dá se někde sehnat něco jako katechismus pravoslavné církve? Dá se normálně požádat o pohovor s jejich duchovními atd.?
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    Dovolim si otevrit jedno tema. Zajimal by me vas nazor, popr. jaky ma pravoslavna teologie nazor na spasu pred prichodem Krista. Existuje v pravoslavi koncept logos spermaticos, diky nemuz mohl byt na spase ucasten i clovek narozeny pred prichodem Jezise?
    ICXC
    ICXC --- ---
    COCKROACH: Není to ideální, ale pokud je to vztah vážný a upřímný, láskyplný a směřuje to k něčemu smysluplnému, tak v tom, kromě pár "talibanců", nikdo velký problém nevidí (pozn. krásná stavba věty se slovesem na konci, hezky po německu...). Samozřejmě, že se najde jeden či dva, co budou ukazovat prstem, ale takoví často sami jsou ještě většími hříšníky, mají doslova bordel ve vlastních životech a proto se radši zajímají o druhé než o sebe samé a pro všechny okolo mají rady, jen ne pro sebe...

    Bůh bude soudit hříšníka nejen za skutky, ale i to zda jsou tyto skutky úmyslné a neúmyslné. Pokud takový vztah není o sebeuspokojování, či uspokojování čistě tělesných potřeb, pokud to nanabírá formy tzv. "kultického" smilstva, kde je kultem tělo či vášně, tak se tím netrap. Vše má svůj čas a místo, některé jevy v naších životech se vyvíjejí, rostou a vydávají své plody až po několika letech! To co se někdy v určité fázi jeví jako nehezké či nevhodné, může za pár let přerůst do krásy a vysoké hodnoty.

    "Řecké slovo („porneia") znamená smilstvo. Slovo („porneia") souvisí s výrazem („porneuó") – což znamená necudný, chlípný skutek, cizoložství, doslova to znamená vyhovět (dopřát si, oddávat se, uspokojit, hovět si, dát volný průchod, neomezovat se, popustit uzdu, libovat si) nedovoleným žádostem (týkajících se sexu), přeneseně to pak znamená praktikování modlářství – dopustit se smilstva."

    Na strašení peklem, zatracením a věčným utrpením je tu římskokatolická církev. Pravoslavní jsou tolerantnější a ví, že tělo je tělo a těžko se s některými projevy těla bojuje.
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    CHOMI: Diky za odpoved. Ja se o pravoslavi dost intenzivne zajimam, jsem uz v kontaktu s pravoslavnymi, chodim na bohosluzby a celkove me pravoslavi velice oslovuje. Ovsem s tim smilstvem mam problem.

    Pravoslavny teolog Alexej Osipov napsal neco ve smyslu, ze po smrti to bude hlavne nase svedomi, co nas bude tizit a soudit. K tomu jsem kdysi dosel nezavisle i ja sam, aniz bych o pravoslavi cokoliv vedel.

    Mam za to, ze hrich je o svedomi a pokud svou partnerku miluji (jakoze ji miluji), jsem ji verny, tak se kvuli tomu, ze jeste nejsme sezdani, asi nikdy citit vinen nebudu. A vzhledem k tomu, ze ona na pravoslavi nikdy nepristoupi, neni mozny cirkevni snatek. Proto bych nerad, aby me nekdo neustale pripominal, ze ziji v hrichu i kdyz hrich necitim. Tohle by uz na me bylo docela dost. Jsem clovek konzervativni, ale v tomhle zaujimam liberalni postoj.

    Kazdopadne diky za nazor, poresim to s duchovnim :)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    COCKROACH: Určitě je každý mimomanželský sex hřích, osttaně hříchem jsou už smilné myšlenky, pokud se jimi člověk kochá.
    Ohledně styků v manželství, které není církevně uzavřené, jsou různé názory. Někteří pravoslavní skutečně říkají, že je to smilstvo, ale pravdou je, že církev "respektuje občanské sňatky", jak je psáno v učebnici církevního práva.
    Každopádně pravoslaví, jak je nesmlouvavé k hříchu, tak dokáže být shovívavé k hříšníkovi. Zrovna sexuální záležitosti jsou natolik citlivé, že je tu na místě ohleduplnost a zdrženlivost. Čili se u nás nedělá ze sexuality až tak zásadní téma a řeší se to spíš osobně s konkrétními lidmi, případ od případu. Pak to záleží hodně na zpovědníkovi či duchovnímu otci. Proto může být odpuštěno to, co se děje s láskou a úctou k druhému člověku.
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    Mohl by mi nekdo odpovedet, jak pravoslavna cirkev pohlizi na smilstvo? Zda jakykoliv sex mimo manzelstvi, a pokud ano, tak zda by clovek smilnil i v pripade, ze by byl oddan jen obcansky, nikoliv cirkevne? Kuprikladu kdyz je jeden z paru pravoslavny a druhy neni krestan. Takove svazky pravoslavi nepovoluje a neudili Tajinu manzelstvi. Pokud by byl tedy takovy par sezdany jen obcansky, zil by ten pravoslavny trvale ve hrichu smilstva?

    Dekuji
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    Souhlasim, kdyby tu nebyli komunisti tak každý malý dítě ví, že Ilja Muromec byl svatej a vstoupil do kostela - Kyjevopečerské lávry.

    Panenko Maria :D
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    Jasně, Ilja Muromec vstoupil na konci života do kláštera - Kyjevopečerské lávry. Tohle nám komunisti zatloukli...
    U jeho hrobu jsem i byl, je normálně přístupný.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Netušil jsem, že Ilja Muromec je svatý. :)

    CHOMI
    CHOMI --- ---
    A něco pozitivního k dnešnímu svátku sv. Mikuláše, biskupa Myr Lykijských:o)
    Slava Bogu: Akathist to our Father Among the Saints NICHOLAS Archbishop of Myra and Lycia
    http://slava-bogu.blogspot.cz/2011/12/akathist-to-our-father-among-saints.html.
    ICXC
    ICXC --- ---
    POLICKA: Díky za zajímavý link!
    POLICKA
    POLICKA --- ---
    ahoj, znáte tuhle story... to je mazec! http://orthodoxinfo.com/death/unbelievable.aspx
    pravoslavnej muž z konce 19.stol. vypráví jak umřel a co se s nim dělo, pak ožil, a pak se stal mnichem. :-)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    Hebemus episcopum!
    Ambon - pravoslavný weblog
    Ambon - pravoslavný weblog
    http://www.ambon.or.cz/
    > Slovensko > CIRKEV: Pravoslávni veriaci zvolili za biskupa otca Rastislava
    http://video.sita.sk/videoservis/za-noveho-biskupa-presovskej-pravoslavnej-eparchie-zvolili-otca-rastislava/29301-play.html
    MALAMUT
    MALAMUT --- ---
    dovoím si jeden odkaz ... http://www.pravmir.cz
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    Vážení přátelé,
    rád bych vás i letos pozval na festival pravoslavné duchovní hudby Archaion Kallos, který se koná po dva říjnové týdny v pravoslavném katedrální chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Praze. Začíná se již v neděli 7. října liturgií s klasickým byzantským chorálem. Na festivalu vystoupí pěvecké sbyory jak domácí, tak zahraniční.
    Více podrobností a program najdete na http://www.philokallia.com/
    Všichni jste srdečně zváni!.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    AACHEN: Kramář spíš chtěl, aby se České země osamostatnili a na trůn usedl někdo z romanovské dynastie, nechtěl společný stát s Ruskem.
    DÜrich se dostával během válkyv rámci odboje čím dál tím více na vedlejší kolej, takže v zoufalství asi Rusům sliboval hory i s horákama a doly i s dolákama.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    KOMATSU: No... a víš že vlastně svým způsobem ano? ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam