MALAMUT: Jé, to jsme se mohli poznat. Já tam byl taky!
A k té volbě - myslím, že ti kandidáti mohou znovu kandidovat, ale otázka je, zda to má nějaký smysl. Já jsem třeba napsal o. Jáchymovi, že by měl asi přijmout tuhle výzvu a kandidovat. Jáchyma totiž někteří christoforiáni dokáží zkousnout.
THE_SON_OF_MAN: Prostě za každou obci (farnost) v rámci pražské eparchie přijede její správce a laický delegát - a tím může být i žena. Ženy tam byly a dokonce i mluvili v plénu. Nikdo je nevyhnal ani jim neříkal, že mají držet ústat a vrátit se zpátky do kuchyně. To shromáždění ukázalo všechny klady a zároveň zápory demokratické volby. Navíc pro biskupa je třeba 2/3 hlasů, volí se tajně. Takové parametry volby jsou docela drsné a třeba českého prezidenta bychom skrze takovou volbu nikdy neměli, to jsem si jist.
A pochybuji taky, že při volbě biskupa v 12. století nějaký kancléř nebo tajemník řeší to, zda byla zaplacena ta či ona faktura a protože nebyla, kandidát není vhodný na funkci.
Btw. moc se mi líbilo, jak se po třetím kolem konečně rozjasnily tváře některých kněží a delegátů, kteří do té doby seděli jak zařezaní, zachmuření, a nelíbilo se jim snad i to, že na ně občas přes okno zasvítilo slunce... Tak nějak si představuji farizejovu tvář, když nakonec Pilát řekl, že teda jo - ukřižujte ho...