• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Různá charismata samozřejmě mají, ale některé věci mohou konat jak muži tak ženy. Je nějaký skutek či výrok Spasitelův, který by vyřazoval ženy z aktivního života v církvi???
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Inu, tohle rozlišování je pozdější, v nejstarších pramenech ho nenajdeš a projektovat do do prvních tří století je anachronismus. Dokonce původně ani neexistovalo zvláštní slovo pro jáhenku (diakonisu) a říkalo se "ten jáhen" a "ta jáhen" (ho/hé diakonos).
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Inu... jáhenky se ustanovovaly rukopoložením, stejně jako jáhnové... pravoslavná teologie nerozlišuje mezi svátostmi a svátostinami tak, jako katolická. I když chápu, že by se Ti to teď náramně hodilo...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    THE_SON_OF_MAN: To je panečku psychoanalytický materiál!! A teď si představ, že rumunští pravoslavní teologové se celkem otevřeně baví o možnosti obnovení ženského diakonátu... na vlastní oči a uši jsem je slyšel!
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: To máš různé, někde volí biskupa posvátný synod, tedy sbor ostatních biskupů. Češi jsou ale demokrati:o)
    Nevím, od kdy ženy můžou volit. Ale každopádně to není nic, co by odporovalo duchi pravoslaví. Podle něj (Něj?) je žena rovnocenná s mužem. Slyšel jsdi někdy Život Marie Egyptské? Je tam v úvodu scéna, kdy poustevnice Marie potká jeromonacha (kněz a mnich zároveň) Zosimu a chvíli se hádají, kdo je svatější a kdo komu požehná - samozřejmě v tom smyslu, že každý říká "požehnej ty mně, já nejsem hoden" - a nakonec požehná Marie knězi. Takže nejde o muže či ženu, to je v Kristu jedno, ale o svatost a následování vůle Boží. A pokud má farnost pocit, že nějaká sestra je nejvhodnější delegátkou, zvolí ji. Je na tom něco špatného?
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    GOBERS: Neprošel do druhého kola, měl jen asi 1/3 hlasů, o. Dandár měl 1/2.
    Jinak shromáždění řídil spolu s jedním laikem, a myslím, že celkem zdařile.
    MALAMUT
    MALAMUT --- ---
    ICXC: no, já o vás jakýs takýs přehled mám, přecijen se tu motám už pěkných pár let ... ;-) ale jo, ona se příležitost najde, další ES se kvapem blíží ... :-D
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ICXC: Jak si vlastně stál o. Marek?
    ICXC
    ICXC --- ---
    (ty ženy) mluvily ;) - pardón...
    ICXC
    ICXC --- ---
    MALAMUT: Jé, to jsme se mohli poznat. Já tam byl taky!

    A k té volbě - myslím, že ti kandidáti mohou znovu kandidovat, ale otázka je, zda to má nějaký smysl. Já jsem třeba napsal o. Jáchymovi, že by měl asi přijmout tuhle výzvu a kandidovat. Jáchyma totiž někteří christoforiáni dokáží zkousnout.


    THE_SON_OF_MAN: Prostě za každou obci (farnost) v rámci pražské eparchie přijede její správce a laický delegát - a tím může být i žena. Ženy tam byly a dokonce i mluvili v plénu. Nikdo je nevyhnal ani jim neříkal, že mají držet ústat a vrátit se zpátky do kuchyně. To shromáždění ukázalo všechny klady a zároveň zápory demokratické volby. Navíc pro biskupa je třeba 2/3 hlasů, volí se tajně. Takové parametry volby jsou docela drsné a třeba českého prezidenta bychom skrze takovou volbu nikdy neměli, to jsem si jist.

    A pochybuji taky, že při volbě biskupa v 12. století nějaký kancléř nebo tajemník řeší to, zda byla zaplacena ta či ona faktura a protože nebyla, kandidát není vhodný na funkci.

    Btw. moc se mi líbilo, jak se po třetím kolem konečně rozjasnily tváře některých kněží a delegátů, kteří do té doby seděli jak zařezaní, zachmuření, a nelíbilo se jim snad i to, že na ně občas přes okno zasvítilo slunce... Tak nějak si představuji farizejovu tvář, když nakonec Pilát řekl, že teda jo - ukřižujte ho...
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    THE_SON_OF_MAN: nebo snad alespoň dopoledních?
    MALAMUT
    MALAMUT --- ---
    CHOMI: člověče, nevím ... mám dojem, že neúspěšný kandidát je z další volby vyřazen a o post se už ucházet nemůže ... ?
    ale pravdou je, že to bylo divadlo, z kterýho je mi na blití ještě teď ...
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: ve 12 století si zase nedovedli představit že jednou budou lidi do práce jezdit metrem a doma koukat na MS v hokeji na HD plazmě, každé století má něco co si nedovede představit.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    GOBERS: Neboj, až se dočte sem: http://rt.com/news/anti-gay-clashes-tbilisi-421/ opět se ukonejší. :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    To byl ten den, kdy THE_SON_OF_MAN shledal, že pravoslaví není ta jediná a pravá církev, kterou si maloval... :D :D :D

    (pardon, já musel...)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Jasně! Když si je zvolí farnost jako delegáty. Bylo jich tam několik.
    ICXC
    ICXC --- ---
    CHOMI: a pro představu, při této sobotní volbě bylo přítomno dohromady 103 "volitelů".
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Do dalšího kola se budou navrhovat noví kandidáti, ale je možné, aby ti, kdo už kandidovali, kandidovali znovu.
    Biskupa nevolí posvátný synod, tedy ostatní biskupové, ale eprchiální shromáždění, tvořené duchovními a laiky.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Mrtvo, protožepravoslavní volili biskupa - a zatím nezvolili, takžebude druhé kolo...
    ICXC
    ICXC --- ---
    GOBERS: teda, to je úplná naběračka ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam