• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    TRPIS
    TRPIS --- ---
    TRPIS: A ještě jsem zapomněl: jde mi primárně o řeckou ortodoxii.
    TRPIS
    TRPIS --- ---
    Zdravím, chtěl bych se dotázat: pro potřeby širšiho kontextu bych potřeboval nějaké informace ohledně pravoslavných klášterů. Obecně se v ortodoxním prostředí nepohybuji a moje znalosti jsou tudíž v tomhle ohledu značně omezené. Proto bych rád uvítal nějaké základní informace (jak fungují, pravidla řehole apod.) od zasvěcenějších či doporučení na literaturu. Omlouvám se za "obtěžování" a předem děkuji za odpovědi.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    A zde ještě text kázání patriarchy Bartoloměje v Mikulčicích.

    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Knihovna teoreticky je - je to knihovna pražské eparchie, ale prakticky je rozstrkaná po různých místech, protože není, kam jí složit. Svoji knihovnu má i katedrála, ale nevím, jak funguje. Ale to mi připomíná, že bych to mohl zjistit:o)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Založ. ;)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    Zde záznam sv. litugie z Mikulčic z 25. 5. 2013 - slouží cařihradský patriarcha Bartoloměj:
    Bohoslužba Pravoslavné církve k výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje 2013: 25. 5. 2013 — iVysílání — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/...ravoslavne-cirkve-k-vyroci-prichodu-sv-cyrila-a-metodeje/31329838010/
    AACHEN
    AACHEN --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Poradi ti lepe pravoslavni, ale vetsi vyber vzdycky meli v knihkupectvi Oliva v Husove ulici http://www.oliva.op.cz/pravoslavi V Klementinu je na nase podminky obstojny vyber v anglictine a v jazycich pravoslavnych zemi.. Drive mi prisli zajimave clanky tuhle, ale je to z prostredi americkeho pravoslavi, coz je asi dost specificka zalezitost http://www.roadtoemmaus.net/back_articles.html V Resslove ulici v chramu tusim taky maji nejaky vyber knizek, ale uz je to dlouho, co jsem tam naposledy zavital.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    SAMUELARACHNID: No to tedy kněz následoval jen sv. Pavla. Výnos apoštolů ale také nelze ignorovat Prvotní církev přikládala větší váhu právě apoštolskému ustanovení. Už proto, že Pavel v listě sděluje soukromou mínku, byť v Duchu Sv., ale apoštolové mluví ve snaze jasně vymezit hranice - rovněž v Duchu, na Nějž se vysloveně odvolávají.
    O stolování s jinověrci tu vůbec nebyla řeč.
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    SAMUELARACHNID: pokud bych se měl opravdu štítit stolování s jinověrci, nevím nevím, jak bych dal dnešní rodinný meeting s rodinou z Izraele, athe-stickou tetu a katolickou tetu z druhé strany
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    CHOMI: nám teda kněz říkal, že se nemáme bát jíst maso obětované modlám, protože existuje jen jeden B-h a že tím " mic nezískáme ano neztratíme"

    proč tedy je nutno o tomto informovat?
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Pán Ježíš také výslovně dovoluje rozvod z důvodu cizoložství, což katolíci zakazují.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Ale samozřejmě že rozvod možnost dalšího sňatku je pastorační řešení. Nikdy to nebylo chápáno jinak!
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Katolictví tě nutí držet manželství i když nefunguje a je pro všechny utrpením. Pravoslaví umožňuje v krajním případě rozvod - ano, je možné se bavit o tom, zda současná rozvodová praxe není příliš liberální.
    Na druhou stranu pravoslaví dovoluje za život jen 3 manželství, i kdyby člověk třikrát ovdověl. Katolík, když ovdoví 10x, může se i pojedenácté oženit. Vůbec mi pravoslavná teologie manželství přijde výrazně lepší než katolická.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Jinymi slovy vira bez kompromisu se svetem.

    Vždyť to říkám... donatista jako malovanej... ;)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    COCKROACH: Jak myslíš.
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    CHOMI: Ja nic nijak neokecavam, jen premyslim prakticky. Nekolik let jsem stravil pokornou prisnou nabozenskou dietou a zjistil jsem, ze co se tyce otazek zaludku, je lepsi se ridit zdravym rozumem ;)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    COCKROACH: Okecávat to pochopitelně můžeš. Ale nnení prostě jednodušší pokorně uposlechnout hlasu apoštolů a Ducha Sv.?
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    GOBERS: nerekl jsem ze na tom jednoznacne trvam ;) A co spatneho je u reckokatoliku namichano? nejake priklady pro kazdou stranu by nebyly?
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    CHOMI: Nejsem si jisty, zda navsteva Govindy, nebo cateringu provozovany krsnaky je hrichem. Apostolove rikaji, ze vystrihanim se techto veci budeme cinit dobro. Ok. Ale nemyslim si, ze by se to v dnesni dobe melo az tak rigidne vztahovat na jidlo, obetovane hinduistickym bohum. Imho to spoluucast na modlosluzbe (strasne slovo) neni, proste mam hlad a chut, je mi uplne sumak, ze to nekdo obetuje nejakemu modremu pasackovi s fletnou...modlosluzby se muzu ucastnit vedome kdyz jdu do krsnackyho templu, ale ne takto...

    btw, dovedeno do dusledku, pravoslavny turista by pri nasvteve Indie umrel hlady...podobne tak v Thajsku, Vietnamu... btw Vietnamci taky casto obetuji buzkum, akorat se o tom nevi
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    COCKROACH: ...jsou reckokatolici.

    Jo! Zejmena pokud trvas na tom, ze nezbytne potrebujes kombinaci toho horsiho z obou tradic... ;-)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam