• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    ICXC
    ICXC --- ---
    Simeona jsem měl ještě v květnu v úctě, ale to jsem mnoho nevěděl. Teď už vím a můžu s klidem napsat, že celý ten rozvrat je Simeonovo dílo...
    ICXC
    ICXC --- ---
    ICXC: navíc je Simeon i usvedceny lhář...
    ICXC
    ICXC --- ---
    Jděte moralizovat někam jinam. Víte oba dva PRD... Vidíte něco v televizi a hned máte jasno. Simeon jedná společně s Kryštofem za zády ostatních biskupů se všemi sousedními církvemi a všude lžou a pomlouvají. Je to už mezinárodní bitva biskupů, kteří už bojují za jediné - autokefalitu.

    O. Marek je svéráz, ale není to svině. Vlk do stáda oveček nepřijde jako vlk, ale v přestrojení za beránka.
    MALAMUT
    MALAMUT --- ---
    THE_SON_OF_MAN: aneb za každou cenu chci mít svůj absolutně subjektivní pohled absolutně objektivní a apriori nepřijímám cizí náhledy, neb jsou subjektivní ... :-)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    COCKROACH: Metropolita je první mezi sobě rovnými biskupy. V jiných eparchiích nemá pravomoci, pouze ve své.
    Zde máš církevní ústavu http://pravoslavni-obec-bilina.webnode.cz/...ava-pravoslavne-cirkve-v-ceskych-zemich-a-na-slovensku/
    a zde kánony http://www.pravoslavi.cz/download/data/kanony.htm#Biskup
    Najdi v nich jediný článek, který hovoří o tom, že metropolita sám má biskupské pravomoci v jiné eparchii. Já jsem nic takového nenašel.
    Vl. Simeon opakovaně zasahoval v naší eparchii, proti čemuž eparchiální rada důrazně protestovala. Je dobře, že o. Marek se proti tomu postavil Byť uznávám, že poněkud nevhodně.
    Z toho, jak se vyjadřuje obvykle většina členů jedné strany vyplývá docela dost.
    o. Marek si na vl. Simeonovi nevybíjel zlost, ale reagoval na konkrétní případ, kdy vladyka napsal káravý list o. Markovi, ale napřed jej rozeslal jiným lidem a o. Marek se to dozvěděl až poté. A bylo by dobré, kdybys nebanalizoval situaci, v jaké o. Marek byl, protože víš houby, jak se cítil.
    Když se dívám na lidi, kteří jsou na straně vl. Simeona, tak tam v drtivé většině jsou hodně velcí zoufalci, bafuňáři a kněží, ke kterým bych se styděl poslat kohokoli, kdo se zajímá o pravoslaví.
    Na opačné straně jsou většinou slušní a zbožní lidé.
    Já ty lidi znám a vím o čem mluvím.
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    CHOMI: Jak se vyjadruji nekteri jednotlivi verici neukazuje vubec nic a nic z toho ani nevyplyva. Kazdopadne duchovni, potazmo docasny spravce cirkve se nemuze vyjadrovat jako "lidi".

    A proc si vybiji zlost na Simeonovi?... To nikoho nenapadlo, ze verici mohlo straslive nastvat, ze tam prisel, vyhazel vetsinu zamestnancu a otevrene se stavel na odpor nadrizenemu biskupovi? Opet zadne dukazy. Zapalene auto, otravene ovce a vyliti zlosti na Simeonovi, to neni jednani dospele, natozpak jednani nekoho, kdo ma ambice vest cirkev...

    Btw je zajimave, ze jeste neukazal dukazy, o kterych mluvil v dokumentu CT.

    Mimochodem, k te jurisdikci jednotlivych biskupu, mhl bys zde postnout prislusny paragraf ci jiny dokument, kde by bylo jednoznacne podporeno stanovisko otce Marka o tom, ze Simeon nema pravo mu odejmout knezstvi? Nebo aspon kde se tohle da dohledat? Ze metropolita nema pravomoce v ostatnich biskupstvich mi prijde dost divne.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    COCKROACH: To o. Marek samozřejmě přehnal.
    Nicméně straníci vl. Simeona mluví o některých duchovních a biskupech daleko hůře. Např. "šílený Krupica", "pedofil XY", "estébák Šuvarda" atd. Už jen to, jak se vyjadřují, je jasný ukazatel toho, co je to za lidi a jaké mají cíle.
    Oproti tomu jedno ustřelení o. Marka poté, co mu zapálili auto a otrávili ovce je sice smutné, ale lidsky ještě pochopitelné.
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    Diky za odpovedi CHOMI a ICXC. Problem je, ze faktu je malo a obvineni a spiny az moc. Tezko rict, kdo ma pravdu. Kazdopadne za sebe rikam, ze nekdo, kdo nazve sveho predstaveneho (a vlastne kohokoliv) senilnim, tak u me moc duvery nema. Takto by se krestan chovat nemel a uz vubec ne docasny spravce. I kdyby se tisickrat omluvil. Sympatie jsou proto u me jednoznacne na strane biskupa Siemona.
    CALE
    CALE --- ---
    Ahoj, prosim vas nevite nekdo kde bych v Praze mohl sehnat Velíkij sbórnik a kalendar na rok 2014 se sluzbami, ktere rikaji prave co a kdy se cte a zpiva? Potrebuji do skoly... a kdybyste mi nekdo mohl vysvetlit jak se skladaji menitelne casti vecernich sluzeb byl bych zavazan. To ciste kdybyste nemeli co delat, jinak mam v planu zajit za o. Srdjanem :-)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    SANTAL: Ale samozřejmě, to vím a s tím souhlasím! To jsme si jen nerozuměli:o)
    ICXC
    ICXC --- ---
    THE_SON_OF_MAN: Bo Pulec...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    CHOMI: ač mě počátek docela rozčilil - já a nejen já, snad každá normální (věřící) matka se modlí za nenarozené v ní žijící dítě (z vděku za to že ho má, z lásky, jako součást péče) - a zkuste říci, že to je špatně! - tak nevidím žádný důvod proč se nemodlit dál, i když zemře :-(
    Ovšem ten poslední odkaz (ad poslední posvátný synod USA) mě potěšil, s tím budu pracovat dál, díky...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    CHOMI: to ale není odpověď na 5 - ono buď ten člověk vzdělání má, nebo ne, i kdybychom jako vzdělání brali jinou teologii, tak buď titul má, nebo ne? Co je tedy "samorost"?


    THE_SON_OF_MAN: studijní obor pravoslavná teologie je standardně 5 let, pokud si člověk, samozřejmě, studium kvůli něčemu neprodlužuje...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Upřímně řeknu, že na obvinění z homosexuality se dívám podezřívavě. Je to totiž dost laciný trik (přes dojem z... některých jiných církví, kde k tomu opravdu dochází statisticky častěji, holt celibát a předvýběr).
    Jako příklad uvedu třeba obvinění františkánů pod vedením Jana Křtitele Baláže z pedofilie - i tam měli svědka, cikánského chlapečka, co na kameru odpřisáhl své zneužívání (lež, lež, dokazatelná lež, ale po mediální štvanici - a to se jednalo o kluka a rodinu, kterým pomáhali! Ne, není pedofil, ono naopak, docela dokazatelně heterosexuál, že... :-) A nevsadila bych euro že nešlo v pozadí o tuto hru (pro nezainteresované: byl šéfem poradců slovenské premiérky a jaksi víc než to...) Prostě estébácké metody (a jo, taky se na to dívám tak, že lidi rádi upadají do starých zvyků, k ex-estébákům nemám důvěru, byť, samozřejmě, v této hře může hrát víc než jen v níže odkazovaných článcích jmenované).
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: ad 1) a 2) vl. Simeon zbavil o. Marka kněžství, ale neměl na to právo jako moravský biskup. Metropolita v cizí diecézi toto právo nemá, není to "malý papež", ale první mezi rovnými biskupy. Posvátný synod všechny jeho kroky vůči o. Markovi prohlásil za neplatné, dokonce v přítomnosti vyslance z Cařihradu.
    ad 3) Lež.
    ad 4) O porušení zpovědního tajemství jsem nikdy nic neslyšel. Znám vl. Jiřího osobně a stejně jako další lidé, kteří ho znají osobně už od dob jeho dospívání, říkám: homosexuál není.
    ad 5) Teoreticky by měl být kněz vzdělaný, prakticky to úplně nefunguje. Bez ohledu na to, že snad všichni naši kněží mají vystudovanou theologii, plno z nich nemá dobrou úroveň - to je vizitka vl. Kryštofa.
    O. Horváta znám - je to dost samorost, ale v řadě věcí má zdravé názory. Čili není sice žádnou chloubou našeho kléru, ale mám ho rád.
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    Pozor, už po vás jde Lhoťan!

    Rozdělila se pravoslavná církev na církev Kristovu a ďáblovu? Blog - Lukáš Lhoťan (blog.iDNES.cz)
    http://lukaslhotan.blog.idnes.cz/...ozdelila-se-pravoslavna-cirkev-na-cirkev-Kristovu-a-dablovu.html
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    CHOMI: No jo, před inkvizici už to nejde :-)

    Jinak mě fascinuje, jak Vás trápí duše mrtvejch dětí (neříkám že to pro Vás není důležitý), ale to že JEDEN Z VÁS deprimuje už tak zničený ženský po potratu, Vás jaksi vůbec netrápí...
    Já vím, že Vám je tohle asi jedno, ale uvědomujete si jak Vás bere společnost, i vůči ostatním církvím (nechci rozhodně katolíkům, protestantům,. husitům či nějáký jiný bandě nadržovat, nemám Vás rád všechny stejně)? Jako bandu agresivních rusáků, co se jenom hádá vo prachy, řve pod oknama nemocnice a zavírá dvacetiletý holky za zpívání...
    Jedinej důvod proč tady nejste ve vnímání lidí na urovni vesmírnejch lidí je to, co se stalo za války v resslovce a z toho prsa taky nelze sát celej den...
    (i když toho ted možná někteří z vás litujou, kdyby nevoddělali heydricha, tak to tu možná dotáhl a podmínky pto Vaší činnost by byli naprosto ideální /homosexuálové dlouho před popravou mučeni, žádný holky co zpívaj v kostelech apod.).

    A ted podte mínuska do mě, pravda bolí...
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    ADAMIRA: Aha, takže takhle ty tedy. No, jednou z výhod nyxu je, že si tě můžu dát do ignorantů.
    ICXC
    ICXC --- ---
    ADAMIRA: no ještě že ty nejseš, to je zeměgule zachráněna...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ICXC: rekl bych ze staci, nechat se pokrtit :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam