• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    HARALD: to je zas móda slovo "trolit", kdyby jsi chtěl vypadat ještě víc in tak ted taky letí prokrastinace.

    Ne netrolím, přišel jse ms věcí která se týká přímo pravoslaví a řešila se tu už vícekrát a ani jednou to za trolení považovaný nebylo.
    HARALD
    HARALD --- ---
    ADAMIRA: Koukám, že trolíš přes více klubů.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Vězněné členky Pussy Riot jsou na svobodě, Putinovi však vděčné nejsou - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...pussy-riot-propustena-dur-/zahranicni.aspx?c=A131223_064656_zahranicni_wlk

    Tady dárek od putina k narozeninám toho Ježíše nebo jak se menoval.
    Tak co máte strach? To musí bejt nasranost že matka dítěte dostala jenom dva roky na sibiři a ani si je nemusela odsedět, co?
    :-)
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    THE_SON_OF_MAN: U nás se používají oba kalendáře - jak která obec chce.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    Přeju požehnanou oslavu narození Páně!
    Kristus se rodí, oslavujme Jej!
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    Moc hezká stránka http://simplyorthodox.tumblr.com/
    Víte, že máme nového svatého: ctihodného Porfyria Kapsokalivitu.
    A krásná myšlenka z téhle stránky zní:

    "Neměj strach kvůli svému pravoslaví. Neboj se, že budeš jako pravoslavný na západě sám a jen v nepatrné menšině. Nedělej kompromisy, ale také nenapadej ostatní křesťany. Nebuď ani v obraně, ani v útoku, buď prostě svůj."
    ICXC
    ICXC --- ---
    Simeon stále nekomunikuje s ostatními biskupy. Nereaguje na nic. Je to smutný konec...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    LEON_KOWALSKI: Jak jsem si to přečetla, přijde mi, že... S. fakt není plně v realitě, a proto dávat texty takového člověka veřejně někam není fér - takové zostuzení si nikdo nezaslouží, ne pro úpadek daný stářím...

    (Je to těžké, tak například jsem také přesvědčena, že již minimálně podruhé máme demencí stiženého prezidenta, ani přímá volba nás neochránila... mluvím o Slovensku.)
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    HARALD:

    CHOMI:
    Děkuju chlapi,
    ad Harald, no jasné mi není nic, ale trochu světla to tady přece jen vnáší.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    LEON_KOWALSKI: On to tedy asi nepsal vl. Simeon, nicméně očividně s tím souhlasí a podepsal to... Asi se nechal obalamutit některými lidmi ve svém okolí, to se prostě stává.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    To má znamenat jako že je jediný OK a právoplatný? A ostatní jsou samozvaní, nepotvrzení církví? Není mu něco?
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    COCKROACH: Ne, to se tam nedalo prostě proto, že to bouří církev a nabádá k rozkolu a čím míň lidí o tom bude vědět, tím líp. Tohle by opravdu na oficiálních stránkách být nemělo.
    COCKROACH
    COCKROACH --- ---
    CHOMI: Zajimave, ze v tom "sledu udalosti" chybi vyjadreni vladyky Simeona. Neverim, ze by nekdo byl tak neobjektivni a nezverejnil ho. Verim, ze se na to zapomnelo, tak ho pro jistotu postnu sem:

    Prohlášení arcibiskupa Simeona
    arcibiskupa olomoucko-brněnského
    metropolitního správce Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku

    Pravoslavnému duchovenstvu, věřícím a veškeré církevní veřejnosti.

    Upozorňuji duchovenstvo a věřící Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku na skutečnost, že po dnešním (9. 12. 2013) zasedání posvátného synodu jsem zůstal jediným kanonickým přestavitelem naší místní pravoslavné církve. Ostatní členové posvátného synodu se na dnešním jednání bohužel zachovali v rozporu s posvátnými kánony, což je dovedlo k tomu, že se dostali do vzpoury vůči řádnému současnému nejvyššímu představiteli naší církve a do pozice rozkolu vůči pravoslavné církvi.

    Jsem tímto jejich chováním otřesen a dovoluji si tvrdit, že jsem tento vývoj situace nezpůsobil, nepřál jsem si jej a nenesu za něj odpovědnost. Přál jsem si jen řešit problém uprázdněnosti pražského arcibiskupského stolce v těch intencích, jak jsem to nedávno veřejně sdělil ve svých dvou otevřených pastýřských listech, jejichž obsah je po církvi známý. Domnívám se, že ostatní členové posvátného synodu si však vyřešení neblahé situace v pražské eparchii nepřejí, a proto nakonec otevřeně zavrhli kanonické a ústavní principy, což je přivedlo do rozkolu.

    Upozorňuji, že zpráva o průběhu dnešního zasedání posvátného synodu, která je uveřejněná na webových stránkách www.pravoslavnacirkev.cz obsahuje nepravdivé informace.

    Vyzývám všechny naše ostatní duchovní a všechny pravoslavné věřící naší církve, aby přestali považovat arcibiskupa Rostislava, arcibiskupa Juraje a biskupa Jáchyma za kanonické pravoslavné duchovní a semkli se kolem jediného kanonického archijereje naší církve, kterým jsem po dnešních událostech zůstal jedině já. Je mi líto, že ostatní členové našeho synodu zvolili cestu vzpoury a rozkolu a budu usilovně pracovat na uklidnění současné rozbouřené situace. Budu postupovat výhradně cestou posvátné pravoslavné tradice a kánonů svatých otců, a k tomu požádám o pomoc ostatní světové pravoslavné církve – především Konstantinopolský patriarchát. Jsem si jist, že tímto způsobem se s Boží pomocí podaří překonat nejen kritickou situaci, která dnes nastala, ale zároveň vyřešit i problémy, jimiž trpí naše církev již od dubna letošního roku.

    Žádám tímto všechny duchovní správce a veškeré kněžstvo, aby při bohoslužbách jako svého kanonického archijereje vzpomínali, až do doby vyřešení této situace, pouze moje jméno. Tím bude každá taková bohoslužba zasazena do duchovní jednoty s kanonickým pravoslavím. Pastýřsky vás žádám, abyste se zdrželi jakéhokoliv církevního společenství s rozkolnými biskupy.

    Naléhavě jako váš pastýř prosím o zachování církevní jednoty a udržení celé naší církve na cestě svatootcovské posvátné tradice a v kanonickém spojení s ostatními hlavami pravoslavných církví ve světě, především s Jeho svatostí ekumenickým patriarchou Bartolomějem.

    V blízké době svolám Posvátný Synod za účelem nápravy situace a budu budu církevní veřejnost informovat o dalším vývoji.

    S arcipastýrským požehnáním a láskou v Kristu

    Váš

    + Simeon, arcibiskup olomoucko-brněnský metropolitní správce Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku

    Dne 9. prosince 2013
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    SAMUELARACHNID: Zásadní dokumenty i sled událostí jsou na oficiálním webu pražské eparchie zde http://pravoslavnacirkev.cz/ER.htm
    a ještě zde http://pravoslavnacirkev.cz/aktuality.htm
    HARALD
    HARALD --- ---
    SAMUELARACHNID: Když si přečteš ještě zápis z Posvátného Synodu, tak bys měl mít jasno. Tam jsou všechny Simeonovy námitky přesvědčivě zodpovězeny (a to časově dřív, než Vl. Simeon vydal své prohlášení).

    ----
    Nejsem internista, události sleduji soustředěně zvenči. Nicméně porovnáním těch dvou prohlášeni je zřejmé na čí straně stojí minimálně církevní právo.
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    Ahoj, pročítám si pár příspěvku zpět, cože se to vlastně děje, mám tady kopii toho co vladyka Simeon dal přečíst před pár týdny na kázání, vidím přinejmenším podivné články na webu, a o. Josefovi nechci zvedat mandle a tlak v jeho věku. Jsem v Opavě, zatím daleko od těhle věcí, nicméně kdybych se chtěl nějákým způsobem zorientoivat, kde najdu alespoň trochu relevantní info?
    ICXC
    ICXC --- ---
    To je dobře, že tam není.... Protože je to skandální a nikdo rozumný nechápe, jak to Simeon mohl takhle vyhrotit...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ICXC: Asi ano - viz http://www.pravoslavnacirkev.cz/aktuality.htm - to vyhlášení tam ale nevidím...
    ICXC
    ICXC --- ---
    SANTAL: o. Baudiš
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    ICXC: Co je to "ambonista"?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam