ZIZA: Pro mne je urážka křesťanství spolupráce s KGB, pokus o nastolení cézaropapizmu a posílání lidí na sibiř z politických důvodů.
Tohle mi ničí duši.
Francesco Franco je také vlastně příkladný křesťan, alespoň podle kluků z institutu sv. Josefa. ten by si nikdy v chrámu ani neuprdnul. Nicméně jeho přítomnostv katolické církvi považuju za mnohem větší znesvěcení, než když poté anarchisté zabíjeli kolaboranty a používali kostely jako sklady a latríny. ( s čímž mimochodem nesouhlasím)
celý tenhle spor začal tím, že jsem se zeptal, jak se pravoslav í staví ke "autenticky konzervativním" /většinou příznivcům fašistických režimů, pardon režimů slušných lidí!/ a jestli onen se zákaz světského panování církve, tuším snad z pátého sněmu prostě neobchází.
dočkal jsme se argumentace ad hominem.
a nakonec mi asi ještě někdo napíše, že jsem málo pravoslavný. ( ja o kdyby to při argumentaci něco znamenalo)
Děsí mne představa, že se z církve stává slavjanofilský kroužek lidí, co na sebe donáší a má vzhlíží k jednotě církve a panovníka. A že si církev v Rusku ustanovila , že půjde báťuškovi Putinovi na ruku.
ano, je extrém, když si holky zatrdlují v chrámu, otázka ale zní, proč a CO tam udělaly.