• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    ZIZA: Pokud to dojde Božího sluchu, tak do modlitba byla. Pravoslavná-nepravoslavná. Bůh soudí především úmysly, ne stranickou příslušnost. A kostel, znesvěcený přítomností nehodného patriarchy, už není kostel, ale agitační středisko.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    ZIZA: To je prosím pěkně argument z prdele.
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    ZIZA: Pro mne je urážka křesťanství spolupráce s KGB, pokus o nastolení cézaropapizmu a posílání lidí na sibiř z politických důvodů.

    Tohle mi ničí duši.

    Francesco Franco je také vlastně příkladný křesťan, alespoň podle kluků z institutu sv. Josefa. ten by si nikdy v chrámu ani neuprdnul. Nicméně jeho přítomnostv katolické církvi považuju za mnohem větší znesvěcení, než když poté anarchisté zabíjeli kolaboranty a používali kostely jako sklady a latríny. ( s čímž mimochodem nesouhlasím)

    celý tenhle spor začal tím, že jsem se zeptal, jak se pravoslav í staví ke "autenticky konzervativním" /většinou příznivcům fašistických režimů, pardon režimů slušných lidí!/ a jestli onen se zákaz světského panování církve, tuším snad z pátého sněmu prostě neobchází.

    dočkal jsme se argumentace ad hominem.
    a nakonec mi asi ještě někdo napíše, že jsem málo pravoslavný. ( ja o kdyby to při argumentaci něco znamenalo)
    Děsí mne představa, že se z církve stává slavjanofilský kroužek lidí, co na sebe donáší a má vzhlíží k jednotě církve a panovníka. A že si církev v Rusku ustanovila , že půjde báťuškovi Putinovi na ruku.

    ano, je extrém, když si holky zatrdlují v chrámu, otázka ale zní, proč a CO tam udělaly.



    ZIZA
    ZIZA --- ---
    GUYVER: Takže víš, jak vypadá modlitba. Na zbytek otázek jsi neodpověděl, ale budu předpokládat, že víš, jak vypadá pravoslavná modlitba. Jak můžeš říkat, že to co předvedly ty ženy je modlitba? To opravdu nechápu. Ať si slečny jdou řvát na pavlač nebo na náměstí, ale ne do kostela, protože to nebylo nic jiného než řev sprostých slov a ten do kostela nepatří.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    ZIZA: Viděl, modlil, modlím a jsem především křesťan. Bez přívlastku. U modlitby je zásadní se "trefit Bohu do ucha". Jinak taková modlitba je k ničemu, a to v lepším případě. V tom horším se jí zmocní leccos a využije všelijak. Jo, v současné době frčí taková akce, co má z lidí vytahat modlitby. Jmenuje se to Poselství varování. Falešný Ježíš, falešná P. Maria, falešný Bůh Otec... roztomilé je to.
    ZIZA
    ZIZA --- ---
    GUYVER: Viděl si někdy, jak se někdo modlí? Modlil jsi se někdy? Jsi pravoslavný křesťan nebo alespoň studuješ tento směr theologie? Zajímáš se o tento směr theologie? Chceš se dozvědět něco o pravoslavné theologii?
    ZIZA
    ZIZA --- ---
    HAROLD: Takže příště až podpálí kostel, protože si budou myslet že je to super protest, tak jim zatleskáme a už se nebudeme zajímat, že zapomněly na kostelníka a ten uhořel. Příklad zní extrémně, ale není. Lidská duše a tělo je obojí velice křehké a mě tento čin upálil kus mé duše.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    ZIZA: Tím, že si dovolily na vládu stěžovat u Boha coby vyšší instance? A že jejich modlitba upřímná byla, to si piš!
    ZIZA
    ZIZA --- ---
    GUYVER: Takže v tom případě to v Rusku není tak zlé, když na veřejných místech můžeš vykřikovat věci proti vládě a nikdo ti nic neudělá (tomu se snad ještě říká svoboda ne?). Svoboda má ovšem také svoje hranice a ty tyto ženy překročily. Nevím co je na tom tak "super", "to ste jim to nandaly" a "úžasný".
    Modlitba a úcta k ikonám není "slabý kafe" v tom se hodně mýlíš, upřímná modlitba má obrovskou sílu.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    HAROLD: A jestli to modlitba je nebo není, o tom rozhoduje, zda to do nebe dojde nebo nedojde. Pokud ano, je způsob irelevantní.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    ZIZA: Že někdo něco nedělá většinou neznamená, že to občas není zatraceně potřeba.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    ZIZA: Nejspíše jen proto, že se nedostávalo paragrafů za znesvěcení muzeí a hypermarketů. Modlitba především vyjadřuje stav duše. A v církvi, kde
    Patriarcha Gunďaj věří v Putina, kdyby radši v Boha, vymrdanec, věřil, nějaké líbání ikon bude asi dost slabý kafe.
    ZIZA
    ZIZA --- ---
    GUYVER: A Rusko bylo tak ošklivé že za předchozí "výstupy" je nijak zásadně netrestalo a když se holky rozhodly nastoupit do kostela, tak je exemplárně potrestalo. (soukromě nesouhlasím s trestem) Tato jimi nazvaná "modlitba" opravdovou modlitbou nebyla (člověk většinou neřve sprostá slova). Nikdo jim nebránil jít do kostela, políbit ikony, pomodlit se a pak odejít a dělat happeningy za jejich názor.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    ZIZA: V Rusku ano.
    ZIZA
    ZIZA --- ---
    GUYVER: Takže jediná možnost, jak se bránit jim chudinkám nezbylo nic jiného než si strkat předměty do útrob, souložit na veřejnosti a podřezávat kříže.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    ANICHQA: A tohle je zajímavé!
    - On 14 March 1976, Archimandrite Kirill was consecrated Bishop of Vyborg, Vicar of the Leningrad diocese
    - from 1975 to 1998 – member of the Central and Executive Committees of the World Council of Churches
    - from 1989 to 1996 – administrator of the Hungarian Orthodox deanery;
    - from 1990 to 1991 – temporary administrator of the diocese of the Hague and Netherlands;
    - from 1990 to 1993 – temporary administrator of the diocese of Korsun;

    Když si to dáme dohromady s proklamovaným hájením zájmů Ruské federace...
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    GUYVER: jo, patriarcha Kyrill! Dozvedela jsem se o nem dost zajimavych veci. Doporucuju http://en.wikipedia.org/wiki/Kirill_I_of_Moscow#Dust_of_the_patriarch_flat
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    ZIZA: A co tak asi mají dělat v zemi, kde státní politika redukuje ženské na inkubátory na produkci malých Putinovců? (Kněží Vědy a kněží Konzumu jsou rovněž pohoršeni?)
    ZIZA
    ZIZA --- ---
    GUYVER: Pokud je mi známo, tak členky PR jsou i členkami Femen. Min. na fotografiích z muzea jsem viděla ty samé dívky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam