• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    GUYVER: Tohle neukecáš. Za ten grupáč v muzeu se jim nestalo nic, až za to znesvěcení chrámu. A přitom obojím chtěli protestovat proti tomu samému. Takže v předmětu protestu problém nebyl. Za mříže je poslal forma - znesvěcování kostela.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    GUYVER: V Rusku je dovoleno podřezávat kříže, a veřejně se ukájet mraženým kuřetem a dělat gruppensex ve veřejných budovách?
    Tak to jsi docela hustec. Takže když se mi nelíbí nějaká politika, můžu veřejně překračovat veškerá civilizační tabu a útočit na náboženské symboly? A to jakékoli, a v jakékoli zemi? Protože ten kříž byl ne v Rusku ale na Ukrajině a nebyl pravoslavný, ale uniatský, přičemž pravoslavní a uniati se vážně moc nemusí.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    CHOMI: Svou přítomností. Potom si Bůh hledá jiný příbytek, vypne alarm a není jiného rozdílu mezi chrámem a hypermarketem, než ve výzdobě. Nebo si myslíš, že Bůh není schopen si svůj příbytek ohlídat? Furt se vracíme k té záležitosti s Baalem.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    GUYVER: Parta je to jiná, ale lidi stejní. Jedna z těch, co souložily v muzeu, tuším ta těhotná, byla jedna z té partičky co pak znesvětila kostel. Tohle nevíš? Zjisti si něco než začneš diskutovat. Prosím.
    CHOMI
    CHOMI --- ---
    GUYVER: Znesvětit čím? Že tam bude řvát sprostoty? To ano. Že tam vejde a modlí se? ne.
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    GUYVER: to jsou hlavně lidé s nedořešeným oidipovským komplexem, je jedno čím se přibarví
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    ZIZA: "malopravoslavností" vždy argumentují jisté kruhy církve proti mému známému knězi v momentě kdy docházejí argumenty.
    Je to takový vtípek., řešili jsme , že to asi bude délkou bradky a autentické proruskosti :)

    Ano Církev je společenství hříšníků, ale když dochází k jednotě dvou členů KGB a rozdělení církevní a světské moci mezi 2papaláše, kteří si uzákoní, že si půjdou n ruku a politické aktivisty pošlou na sibiř. tak jakou formu protestu, která by celému světu ukázala tento hnus pod pláštíkem křesťanství považuješ za vhodnou?
    Masivní letákovou kampaň?
    tím, že naběhneš do chrámu a a ukážeš , že modlitba může být "známkou punku" a místo vyhnání důtkami použiješ kytaru?
    Tady nešlo jen o publicitu, tu už dostaly před tím, tady šlo o ukázání mírně světského panování církve propojení kruhů.
    Slovy Tolokonikovvoé : Kdybychom zapěly: B-horodice ochraňuj Putina" neseděly bychom tady.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    ZIZA: Pokud je chrám opravdu Božím příbytkem, je pod Boží ochranou. Stejně jako si lidi dávají do baráku různé ty poplachy a postrachy. Pokud v chrámu k něčemu dojde, tak to bylo nejspíš proto, že buďto to Bůh tak chtěl, nebo se odstěhoval a vypnul alarm.
    Tu záležitost s Gideonam a Baalem bych viděl jako dost zásadní.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    ZIZA: A kde ji bereš ty?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ZIZA: kdo je nejvyšší utoritou, která rozhoduje o tom, zda je modlitba "správná", upřímná, atd.?
    ZIZA
    ZIZA --- ---
    GUYVER: A Bůh ti řekl, že to k němu došlo? A nebo jak to víš? Kde bereš tu jistotu, že jinde by to k němu nedošlo?
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    SAMUELARACHNID: Hoši z Institutu sv. Josefa taky nejsou křesťani, ale křesťanisti.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Hlavně je super, jak si místní západníci myslej, že něco vědí o pravoslavné spiritualitě... To vždycky potěší.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    ZIZA: Mě fascinuje, jak přesně a naprosto jistě víš, co si děvčata myslela, cítila a chtěla. Úžasný, měla by ses tím živit!
    ZIZA
    ZIZA --- ---
    SAMUELARACHNID: Ano také mi vadí mocenské boje uvnitř církve i států. Jsem pro, aby se církev nemíchala do státních věcí, ale je mi jasné, že nějak spolu musí komunikovat, takže úplné oddělení není možné.

    Jméno Franco mi nic neříká, tak se k tomu nebudu vyjadřovat, nic o tom nevím.

    Církev bere do svého lůna každého, kdo o to stojí. Někdo je více upřímný a někdo méně, to se nedá na sto procent uhlídat. Uznávám, že někdy to jako světské panování církve vypadá, ale musíme si uvědomit, že ten, kdo chce být panovníkem je člověk a ne celá církev.

    Já jsem ti tuším nic nenapsala o tom, že jsi málo pravoslavný, ale pravoslavná spiritualita a víra je velice specifická a ne každý to ví a chápe, proto vždy přijde řeč na to, jestli tázající je pravoslavný.

    Holky si zatrdlovaly v chrámu jenom proto, aby byly dost "cool" a strhly na sebe pozornost médií a to je velice sobecké, protože tím poškodily miliony věřících, přitom si mohly na Rudém náměstí strkat kuřata do útrob a dostalo by se jim stejného zmedializování. Vadí mi forma a místo.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    ZIZA: Pokud to dojde Božího sluchu, tak do modlitba byla. Pravoslavná-nepravoslavná. Bůh soudí především úmysly, ne stranickou příslušnost. A kostel, znesvěcený přítomností nehodného patriarchy, už není kostel, ale agitační středisko.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    ZIZA: To je prosím pěkně argument z prdele.
    SAMUELARACHNID
    SAMUELARACHNID --- ---
    ZIZA: Pro mne je urážka křesťanství spolupráce s KGB, pokus o nastolení cézaropapizmu a posílání lidí na sibiř z politických důvodů.

    Tohle mi ničí duši.

    Francesco Franco je také vlastně příkladný křesťan, alespoň podle kluků z institutu sv. Josefa. ten by si nikdy v chrámu ani neuprdnul. Nicméně jeho přítomnostv katolické církvi považuju za mnohem větší znesvěcení, než když poté anarchisté zabíjeli kolaboranty a používali kostely jako sklady a latríny. ( s čímž mimochodem nesouhlasím)

    celý tenhle spor začal tím, že jsem se zeptal, jak se pravoslav í staví ke "autenticky konzervativním" /většinou příznivcům fašistických režimů, pardon režimů slušných lidí!/ a jestli onen se zákaz světského panování církve, tuším snad z pátého sněmu prostě neobchází.

    dočkal jsme se argumentace ad hominem.
    a nakonec mi asi ještě někdo napíše, že jsem málo pravoslavný. ( ja o kdyby to při argumentaci něco znamenalo)
    Děsí mne představa, že se z církve stává slavjanofilský kroužek lidí, co na sebe donáší a má vzhlíží k jednotě církve a panovníka. A že si církev v Rusku ustanovila , že půjde báťuškovi Putinovi na ruku.

    ano, je extrém, když si holky zatrdlují v chrámu, otázka ale zní, proč a CO tam udělaly.



    ZIZA
    ZIZA --- ---
    GUYVER: Takže víš, jak vypadá modlitba. Na zbytek otázek jsi neodpověděl, ale budu předpokládat, že víš, jak vypadá pravoslavná modlitba. Jak můžeš říkat, že to co předvedly ty ženy je modlitba? To opravdu nechápu. Ať si slečny jdou řvát na pavlač nebo na náměstí, ale ne do kostela, protože to nebylo nic jiného než řev sprostých slov a ten do kostela nepatří.
    GUYVER
    GUYVER --- ---
    ZIZA: Viděl, modlil, modlím a jsem především křesťan. Bez přívlastku. U modlitby je zásadní se "trefit Bohu do ucha". Jinak taková modlitba je k ničemu, a to v lepším případě. V tom horším se jí zmocní leccos a využije všelijak. Jo, v současné době frčí taková akce, co má z lidí vytahat modlitby. Jmenuje se to Poselství varování. Falešný Ježíš, falešná P. Maria, falešný Bůh Otec... roztomilé je to.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam