• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOMATSUPravoslaví, ορθόδοξη Εκκλησία
    NATYKITTY
    NATYKITTY --- ---
    CHORCHEOS: Ano, ten zpěv mnou proudil hodně o těch Vánocích tehdy. :)
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    NATYKITTY: já jsem byl podívat před pár lety u Petra a Pavla ve Varech, když jsem tam měl cestu, a tam věřící tak proudí, že jsem si nijak nepatřičně nepřipadal. Proti katolické mši je to takové volnější a ten obřad se zpěvem může člověka snáz chytit za srdce :-)
    NATYKITTY
    NATYKITTY --- ---
    Ahoj Harolde, moc děkuji. Bohužel jsem se nakonec moc styděla a nešla. Jsem víceméně kajícnice, vlastně jedna z prvních vlaštovek, co mě přitáhly zpátky k víře a k pravoslaví, byla Marie Egyptská. Přišla mi jako podobná povaha. Ne, že bych dělala to, co ona, ale i já spíš ironicky koukám na věci jako na zábavu a teď najednou bych se chtěla vrátit... A jako ji to nechtělo pustit k Božímu hrobu, tak mě drží něco vlastního, dokud to vnitřně "nezačnu brát vážně". Takže chci jen nakouknout a nebýt vůbec nápadná. Vím, že se tam zapalují svíčky a ženy si zakrývají vlasy šátkem. Já šátek nemám a prostovlasá, jsem si řekla, že tam radši nepůjdu... O Vánocích tehdy jsem tam byla v čepici, ale nechci Boha urazit, když mu jdu vzdát hold. Takže si koupím po výplatě šátek a pak až půjdu. Taky se musím zbavit všech těch hloupostí, co jsem měla, tarot a takový věci... vyčistit domov. Zatím čtu stránky orthodoxia.cz a musím říct, že mi to hodně dává. Moc Ti děkuji za milý komentář.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    NATYKITTY: Není zač se stydět. :) Stačí se postavit někde trochu stranou a nikdo si tě ani nebude moc všímat, lidé jsou chápaví, poznají, že se chceš jen podívat a nic moc po tobě nebudou vyžadovat.
    NATYKITTY
    NATYKITTY --- ---
    Ahoj, jsem tu nová. WOW, tady je i skupina pro pravoslavné křesťany? Tak to je něco. Já jsem křtěná katolickou církví, ale před pár lety jsem kvůli tragickým událostem náboženství opustila. Teprve až teď po letech jsem se přičuchla ke křesťanství znova. Na Vánoce šla do pravoslavného kostela a od té doby na to nemůžu zapomenout. Zítra chci jít znova na bohoslužbu. Ale stydím se tam. Tak možná nepudu. Ale chtěla bych být praktikující křesťan. Chybí mi naděje v životě.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Proslov: Je nový ekumenismus překonáním rozdělení či cestou k destrukci? - Proboha!
    https://proboha.cz/magazin/spolecnost/petr-jan-vins/2023/06/proslov-je-novy-ekumenismus-prekonanim-rozdeleni-ci-cestou-k-destrukci/
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Vlastně docela fascinující kouřová clona...
    HARALD
    HARALD --- ---
    Církevní soud Ruské pravoslavné církve vyhlásil, že pacifismus je kacířství neslučitelné s učením církve.

РПЦ назвала пацифизм ересью, «несовместимой с учением православной церкви»
    https://theins.ru/news/262474
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Celkem překvapivě poučeně napsanej článek.

Ruská pravoslavná církev na hranici rozpadu – namísto věčnosti čeká patriarchu Kirilla pozemský soud
    https://denikn.cz/1011688/ruska-pravoslavna-cirkev-na-hranici-rozpadu-namisto-vecnosti-ceka-patriarchu-kirilla-pozemsky-soud/
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    https://twitter.com/dumingtups/status/1584113927264534529?s=20

Nechápu...
    HARALD
    HARALD --- ---
    Místopředseda maďarské vlády oceněn za krytí patriarchy Cyrila.

Přihlásit se k Facebooku | Facebook
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0TU5ct7q8q7VKarx5ahtkYggWoNmYSjXLT2eKYPGEKNsfEVCNGzzrbRsueZKjrE9zl&id=100064615455676
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    Proč pravoslaví podporuje Putinovu válku? Když kněží žehnají zbraním, jde o temnou magii - CNN Prima NEWS
    https://cnn.iprima.cz/proc-pravoslavi-podporuje-putinovu-valku-kdyz-knezi-zehnaji-zbranim-jde-o-temnou-magii-109874
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    SANTAL: Zajímavá implikace, ale já jsem neříkal, že jim to jakkoliv ubírá právo na sebeurčení. Naopak. To je debata trošičku nahovno, s tím di laskavě rovnou do píče.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Výborná reakce, taková vůbec ne manipulativní, jakože "něco" je tam špatně, tak je vlastně v pořádku, že se takhle velkému národu brání osamostatnit se, navíc zpod osvědčeného agresora, jo.
    Jakože upřímně, s kterou církví vše vše v pořádku? S kterým státem? A to jim ubírá právo na sebeurčení?
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    SANTAL: Tak s tou ukrajinskou církví je vícero problémů, neuznali ji zdaleka nejen Čechoslováci...
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    HARALD: Jest to cirkev československá a ta pak jako celek ostudně. Stydím se. Prostě neurazit Kirilla Moskevského, kterýžto je v očích mých to nejhorší co znám.

Neuznali třeba doteď autokefální ukrajinskou pravoslavnou církev, která byla formálně ustavena již před několika lety, aby se vymanila zpod ruské církve - mimochodem historicky byla kdysi nezávislou, pak za cara na konci 17. století v rámci rusifikace ukrajinskou církev podřídili ruské, to se pak taky snadněji mocensky ovládá, to byl čas centralizace moci obecně. A jak dopadlo spojení ruské církve a ruského cara jsme viděli jak v souvislosti s občanskou válkou za Lenina a pak vražděním duchovních za Stalina, tak teď.

Samostatná ukrajinská autokefální církev přitom má posvěcení od Bartoloměje (?), tedy Konstantinopolského patriarchy, a dle práva církevního pak jako autokefální, tedy samostatná, existuje. Bartoloměj prostě zrušil to rozhodnutí svého předchůdce ze 17. století. To jsou nějaké 4 roky zpátky (píšu z hlavy).

Kirill se samozřejmě tváří, že se to nestalo, a že mu Ukrajina patří (taky tam má své kněze, stejně jako jsou kněží jemu podřízení v Karlových Varech, to neznamená že ta samostatná ukrajinská neexistuje!) a vedení místní církve československé Kirilla zrcadlí. Snadná kontrola: podívejte se na oficiální stránky církve, kde jsou vyjmenované "všechny" pravoslavní církve. Ukrajinská chybí.

Já mám pořád odběr novinek od církve na maily, a ne, kromě na vše vhodného "modleme se ať je líp" tam nic není.
    HAROLD
    HAROLD --- ---
    HARALD: Jako instituce vyzvala k modlitbám, jako jednotlivci viz níže.
    CHORCHEOS
    CHORCHEOS --- ---
    HARALD: vyzvala neutrálně k modlitbám a půstu za mír.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam