• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RADUŽivot v zemědělství - zkušenosti, rady, tipy
    pro ty, kteří život obětovali nebo ho plánují obětovat primárnímu sektoru, chtějí se podělit o dojmy nebo potřebují poradit. Ať už jde o konvenci či alternativní formy zemědělství.
    rozbalit záhlaví
    KUATO
    KUATO --- ---
    ANABEL_LEE: ja mam dojem, ze oni si pro to prijedou, ale musi se jim neco zaplatit. kolik nevim.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    GIO: toho se prave obavam ze budou vsichni tak ochotni, nespolehala bych na ne
    RADU
    RADU --- ---
    TUILE: držim palce.) sama bych do toho šla mít s kym to dělat, partnera do toho rozhodně neuženu...
    TUILE
    TUILE --- ---
    tak já bych tu půdu nejdřív (předpokládám že tak na tři roky) pronajala nějakýmu zemědělci,aby to aspoň pokrylo náklady na daň z nemovitostí a tak. a teprve pak až bych si zařídila nějaký drobný zázemí,až bych měla peníze zas na něco dalšího bych začala řešit,že bych začala hospodařit. a kdyby to začalo bejt neúnosný,tak v nejhorším třeba půlku prodán.
    ok,sem naivní,ale bez toho abych si to zkusila a natloukla si nos se nevzdám.
    GIO
    GIO --- ---
    jinak si myslim, ze pokud se na vyvazeni hnoje domluvime treba se sousedem nebo jzd, tak jsou schopny si sem pro to (jednu tydne?) dojet)
    pokud teda nebudou tak "ochotny" jako pan agronom:)
    GIO
    GIO --- ---
    no na ot by mozna mohla stacit takova ta zahradni vetsi vec nebo multikara ne?samozrejme ne ty hobbickovy ale profi zahradni traktory myslim..
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    GIO: 5 ha zas tolik neni prave, ale je urcite lepsi mit na to vlastni traktor nez na to honit cizi zedemelce. koneckoncu my si asi taky budem muset nejakej koupit a to nebudem obdelavat nic, ale na upravu jizdarny a vyvazeni hnoje by se asi nejakej hodil
    GIO
    GIO --- ---
    RADU: dyt pise 4-5 ha
    na obdelavani pudy takove rozhlohy je fakt lepsi mit vlastni vybaveni.. to by se ti zaprve ten uz tk nevydelecny obor dost prodrazil, a za druhe opet uz vidim treba nejake sousedni zemedelce jak ti pujci traktor, kdyz sami jich nemaji nazbyt a potrebuji delat stejne podpurne zemedelske prace jako ty.)

    ad maringotka. ,a, kamaradku, maji stado koni( dva huculy a dva poniky, pozemky a na nich maringotku, dkud nemeli dve male dcerunky, sl to skvele, a le s detmi a psem uz to teda vubec nejde a na maringotku jezdi jendou za cas jako na chatu.. kone maji nastesti pobliz statku tchyne, jinak by to asi tahkle neslo vubec..
    RADU
    RADU --- ---
    GIO: sou firmy kerý ti traktor pučej i s řidičem.)ale souhlas že se to dlouhodobě nedá
    RADU
    RADU --- ---
    ANABEL_LEE: kámoši taky žijou v maringotce, sama sem si to zkusila a neviděla bych v tom zas až takovej problem, pokud je povaha tak se to dá, přesně jak řikáš

    GIO: záleží kolik ha chce mít no, já bych se zaměřila momentálně spíš na něco maloobjemovýho a pak to případně rozjela ve velkym až budu vědět, že na to mam (lidi+peníze+techniku)


    KUATO: moje kámoška je toho typickym příkladem.táta zrestituoval 150ha když byla úplně malá, pak jí přibyla ještě ségra a brácha a zvládli to, těžce ale zvládli.zaměstnali si na to něakýho člověka na výpomoc a šlo to.neřikam že něak extra profitovali, ale v dnešní době po víc jak 15 letech už sou na tom poměrně fajn
    KUATO
    KUATO --- ---
    navic, dokud nemaji deti, tak si muzou takhle "hrat", protoze nic nez hra to neni, ale jakmile pribyde decko, tak brzo dospejou do stadia, kdy se budou rozhodovat mezi tim obesit se sam nebo zakroutit krkem porodencovi.
    GIO
    GIO --- ---
    neda, jak chces obdelavat pet ha sama s pujcenym traktorem? podle me nemozny..
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    GIO: ale tak jako ono se to da, ma kamaradka lucie taky studuje vysokou skolu v olmiku a bydli v maringotce a ma tam kone, kteryho vytahla odnekud z retezu v podbeskydi... ani ty ani ja bychom do toho nesly, prece jen vana elektrina a auto maji sve kouzlo, ale jsou lidi kteri to davaji :) nemyslim, ze je to uplne nerealne, ale clovek musi mit penize,, ktere do toho vrazi, rozhodne si nemuze predstavovat zeho to bude zivit, ve smyslu ze mu to bude platit ucty :D


    TUILE: imho kdyz uz, tak tam musis mit zazemi, ne jen bunku, kupila bych statek s pozemky...
    GIO
    GIO --- ---
    a traktor ti nikdo jen tak nepujci,protoze nanobdelavani pudy jej majitel obvykle bude ptorebovat ve stejnou dobu jako ty.
    GIO
    GIO --- ---
    to je podle mne dost naivni a nefunkcni predstava. takhle niceho nedosahnes, to ti rikam rovnou...
    TUILE
    TUILE --- ---
    jasné že.já sem počítala s tím,že bych případně nějakej trakturek mohla si ze začátku půjčovat. taky bydlení by bylo asi dočasně na místě v nějaký maringotce. a přes zimu u rodičů.taky proto neplánujú přestěhování a hospodaření hned.vím,že to bude spousta nákladů,práce,nezdarů atak,nicméně mi nepřijde od věci (vzhledem k tomu,že sem rozhodnuta,že do toho jít chci) si už něco pořídit teď,když na alespoň část mám finance.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    TUILE: ja myslim, ze cena pudy je to nejmensi co te ceka... horsi je ten hmotny majetek co je k tomu potreba :)
    TUILE
    TUILE --- ---
    plánuju časem hospodařit.
    než se k tomu odhodlán tak zatím jen pronajmout,aby se pokryly alespoň náklady.
    představovala sem si kus pole,kus louky a kus sadu. nepočítám s tím,že by to bylo nějak v sebe,ale bylo by to milý.ale třeba by to šlo časem nějak povymenovat,aby to bylo blíž.
    řada bych to koupila teď,protože teď mám pár peněz a bojím se že za pět let ceny stoupnou a peněz ubude a já na to uz nebudu mít.
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    SHINIGAMI: zas pokud vim,mlíčny plemena krav vyprodukujou deně kolem dvaceti litrů..tele vylemtá kolem desítky.. neupíjim telátkům;-))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    SHINIGAMI: ja myslim ze uz to i nekdo zkousel, treba ty kozi syry delany na farmach se dodavaji i do supermarketu, ale ten syr stoji stovku, to si nikdo moc nekupuje... bio mliko je v marketech taky, za 70 korun
    GIO
    GIO --- ---
    np tp je hodne naivni, kdyz se tim ti lide chteji uzivit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam