• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RADUŽivot v zemědělství - zkušenosti, rady, tipy
    pro ty, kteří život obětovali nebo ho plánují obětovat primárnímu sektoru, chtějí se podělit o dojmy nebo potřebují poradit. Ať už jde o konvenci či alternativní formy zemědělství.
    rozbalit záhlaví
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    BLOODY_COUNTESS: Bohužel zatím ne. Ale to přijde :)
    BLOODY_COUNTESS
    BLOODY_COUNTESS --- ---
    FALLENANGEL: budou. sice postupně a pomalu, ale budou :) co Vy? pohnuli jste se nějak s realizací nápadu? :)
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    BLOODY_COUNTESS: No tak to máme skoro celou Vysočinu mezi sebou :) My jsme z Třebíče. Budou ovečky?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    FAR_IDA: jediny takovyhle sady o kterych vim jsou v Holubici...
    FAR_IDA
    FAR_IDA --- ---
    ahoj, možná je to trochu ot, ale nevíte náhodou o nějakých sadech ve středních čechách, ideálně blízko prahy, kde by sháněli brigádníky na sběr třešní/višní apod?
    BLOODY_COUNTESS
    BLOODY_COUNTESS --- ---
    FALLENANGEL: odkud? stěhujem se do kamenice n/l a nikoho neznáme ;)
    FALLENANGEL
    FALLENANGEL --- ---
    BLOODY_COUNTESS
    BLOODY_COUNTESS --- ---
    není tu někdo z Vysočiny? :)
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    Mate nekdo zkusenosti s pestovanim stromu na biomasu / stepku ? Zatim uvazuju o Japonskem topolu, zajimaly by me pro a proti. Predpokladam pestovani v cca 700 mm. n. m.
    KUATO
    KUATO --- ---
    HLAVIS: no, kdyz jich budes mit deset, dvacet... tak to je to individualni oploceni furt nejmensi zlo. jako stravis na tom pul dne, ale vysledek zajisten.
    HLAVIS
    HLAVIS --- ---
    KUATO: nj, oploceni. jenže když budu mit 10 stromku různě po zahradě..u každýho vytvářet nějaké oplocení... :-/
    nicméně ten sajrajt jsem na konce větviček smrčků dával - vůbec to nepomohlo, srnky si pochutnaly na ostatních částech stromků
    ale o těch lidskejch vlasech jsem už taky někde čet :) vyzkouším..
    KUATO
    KUATO --- ---
    HLAVIS: krome oplocovani by mohlo pomoct posplichnuti stromku shora (hlavni vyhon) takovym nejakym bilym sracem, jako delaji lesnici, nebo rozveseni pytliku s lidskymi vlasy (event. trusem nejake drave zvere ze zoo, jak jsem taky kdysi cetl). ale samozrejme oploceni je oploceni.
    ALTIBO
    ALTIBO --- ---
    Hlavis- Dobrý je oplotit každej stromek dokola třema kůlama a omotat pletivem..ze zdola trochu zahrabat páč srnky jsou šikovné..musí to být pevné...už rok se daří všem stromkům v sadu které jsem takto oplotil...hodně štěstí :D
    HLAVIS
    HLAVIS --- ---
    nemáte někdo zkušenosti s tím jak si na neoplocené zahradě u lesa ochránit smrčky a jiné mladé dřeviny proti srnkám? zahrada má něco přes hektar, takže ji oplocovat nebudu.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OTAVA: no to zalezi jestli novy nebo stary, ale tak stary trochu vykonnejsi traktor bude tak za 250 tisic a balikovac tak kolem 50.. zase bude zalezet na stavu a jestli na kulate, neb na hranate, na male uz jsou jen historicke kousky, dneska se vse bali do tech velkych, kulate jsou asi nejcastejsi... lip se s nima manupuluje i bez techniky
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    ANABEL_LEE: To bude v klidu, podle toho co jsem koukal, staci pozemek dvakrat do roka posekat, enbo jednou nechat vypast.

    Mimochodem, kolik tak stoji zarizeni (traktor ? ) na vyrobu baliku slamy ?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OTAVA: nojo ale potucek ti kravy rozslapou raz dva :) jako chapu ale pokud chces mit zvirata, je to opravdu denni starost, pokud se teda o ne chces dobre starat... ovce jsou mene narocne nez kravy ale taky se na ne musis kazdy den koukat, bude lepsi kdyz se dohodnes s nejakym mistnim zemdelecem, ze by ti to vypasl nebo posekal...
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    ANABEL_LEE: Dikt z rady, do zacatku asi jenom prihlasim louky na dotace za louky a asi uz mam domluvenyho nekoho kdo to jednouo za cas vypase, pripadne bych poridil vlastni ovce. Na pozemku by mel byt nejaky nezamrzajici poticek, ale dokud budu v produktivnim veku, denne se tomu urcite venovat nebudu.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    OTAVA: kontrola stavu jednou za 14 dni se ti urcite nepovede, v lete jim tam musis dodat vodu, kontrolovat jeji cistotu, krava vypije nekolik desitek litru denne, ty nadoby zarustaji rasama atd. V zime zas musis prikrmovat, tj dovalit jim tam obcas nejakej balik sena a pohlidat i tu vodu, pokud budes mit nemrznouci napajecky tak ok, ale i ty se muzou rozbit, pokud ne no tak holt kazdy den budes muset dotlacit teplou vodu.
    Dale je treba hlidat jestli vsechny kravy chodi, zerou, serou, netece jim z telesnych otvoru, zkratka jestli jsou zdrave. Pokud bys nahodou chtel rozmnozovat tak te ceka dalsi balik starosti, byka si tam asi davat nebudes, takze inseminacne, tj detekovat riji, kravu odchytnout a fixovat - na to budes potrebovat nejake pripoustedlo, tj konstrukci kam ji zavres, ted jestli to budou kravky "nadivoko" tak hodne stesti, casto se divocejsi zvirata musi k vet. zakrokum i uspat. Pak ti to bude rodit, to taky musis hlidat, kravy casto potrebujou asistenci, ale zalezi i na plemeni. tri hektary je dost malo, vem si ze 1 dobytci jednotku,tj tak jedna krava, ti uzivi cca hektar (na rok). Ovsem krav chces mit vic, ony taky nerady zijou samy, navic ten se o ten travni porost musis starat, musis tocit ty oplutky, sekat nedopasky, dohnojovat, odcervovat zvirata...

    co se cipu tyce, radsi zaved dobrej ohradnik, bude ti nahouby pouhe vedomi ze mas 2000 kilo zive vahy awol v lesich kde muzou i nekoho ohrozit

    co se porazky tyce, skot se neda porazet doma jako prase, takze ten jeden kus budes muset odvezt na jatka

    s konma je jeste vic starosti ale zas byvaji ochocenejsi, ale to taky zalezi na konkretnich jedincich...
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    RADU: Asi nebude problem prikoupit neco malo navic.

    Provoz bych videl takovej, ze bych pozemek ohradil, elektricky plot, prosty dreveny pristresek proti horku / vetru v zime a nechal tam past nejaky odeolnejsi plemeno skot. Kontrola stavu jednou za 14 dnu, jednou za rok treba porazka jednoho kusu.

    Kdyz budou penize, skot ochipovat a zavest tam par cidel pro kontrolu jestli neutikaj.

    zni to rozumne ?
    RADU
    RADU --- ---
    OTAVA: http://eagri.cz/public/web/mze/dotace/ jinak 3 hektary teda zrovna pro moc zvířat nejsou...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam