• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RADUŽivot v zemědělství - zkušenosti, rady, tipy
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    ahoj

    když vlastním x hektarů zemědělské půdy, je možné si na té půdě něco postavit? třeba slaměný dům nebo chatku nebo maringotku nebo tak něco, abych mohla pak pole obdělávat?

    Děkuji, na netu jsem toho moc nenašla.
    KUATO
    KUATO --- ---
    MAIKOR: jeste jsem se koukal na www.bricol.cz, kde teda maji vyber obrovsky, ale u ceny za obycejnou flasku se moc niz nedostanes :o(.
    MAIKOR
    MAIKOR --- ---
    jj, něco takového, ale 12 Kč za lahev s vrškem je celkem dost. Díky za tip, třeba by zákazníci byli ochotni to zaplatit.
    KUATO
    KUATO --- ---
    MAIKOR: neco takoveho? (lahve na medovinu).
    MAIKOR
    MAIKOR --- ---
    nevíte kde se dají sehnat litrové skleněné zavírací láhve? Dřív jsme je brávali od hospodských od kořalky, ale teď už frčí plasty :-( Potřebujem cca 500 kusů. Kam se mám obrátit?
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    mimochodem kdyby jste někdo rozjížděl nějaký hospodářství v okolí jindřichova hradce, tak vám rád(když budu doma,což je už horší) přijedu pomoct. Neříkám že tomu nějak rozumim ale občas se každá ruka šikne.
    KUATO
    KUATO --- ---
    jeste me napada. ono spousta pudy neni vhodna pro pestovani plodin, ale roste tam trava, kterou muzou sezrat zvirata. moji prarodice vychovali jeste pred par lety kazdy rok par prasat od unora do listopadu na 200+ kilo uplne bezne. krmilo se bramborama, psenici, koprivama, kozim mlikem, spotrebovali spoustu popadaneho ovoce - jabka, hrusky, dneska to hnije na prikopach, nebo to sbiraji cikani do vykupu nebo maximalne lidi na kalvados. driv byly vsechny meze osazene ovocnymi stromy, vsude kolem cest, kazdy mel sveho majitele, ktery se o to staral, ktery je prostrihaval a cesal. kolem reky na regulaci neexistovalo, aby clovek pustil psa na vysrani, hned dostal vynadane od majitele, ze mu depta v trave a "kdo to ma kurva kosit..", dneska na to kazdy kasle. mozna, az prijde opravdu krize, ktera tedka zadna neni, kdyz dve tretiny naroda muzou jezdit na dovolenou do zahranici, tak se obnovi spousta starych veci a razem stoupne efektivita a vyteznost hospodareni :o).
    KUATO
    KUATO --- ---
    ILJA_Z_LESA: za komancu jsme jeste nepochybne potravinove sobestacni byli. dneska nejsme a naprava by byla velmi bolestiva. spousta nejlepsi pudy v rovinach je nenavratne znicena rozsirovanim mestske zastavby, o nemravnych solarech ani nemluvim. doslo k likvidaci velke casti zivocisne vyroby, to co zbylo se stale vic centralizuje, takze nejaky rozvoz hnoje na kdejake pole pada. a jak se rika "neposeres, nepoberes". obhospodarovana puda se vic a vic vycerpava, nejake lezet ladem (nebo pod vojteskou treba) pada, zelene hnojeni jsem nevidel nikde kolem nas uz drahne let - hold ani repka ani kukurice to neumoznujou.

    ja nechci rict, ze by jeden nevyzil z 0.3h, ale nechce se mi verit, ze by to slo udelat na malym statku bez centralizace a mechanizace vyroby. jsem rad, ze to nemusim zkouset. zatim teda :o)). treba ale za par let budem muset :o).
    ILJA_Z_LESA
    ILJA_Z_LESA --- ---
    MAIKOR: Jak jsem psal, je to na základě statistiky z roku 97, kdy se tebou uváděné věci ještě neděly. To znamená, že ČR má půdní potenciál pro soběstačnost.
    MAIKOR
    MAIKOR --- ---
    ILJA_Z_LESA: co máš na mysli tou vyrovnanou zemědělskou obchodní bilancí? čr není soběstačná už nějakou dobu, spousta nejkvalitnější půdy první bonity u nás padla na voltaické elektrárny a jídlo dovážíme ze španělska a číny. Chovy hospodářských zvířat se ruší jeden za druhým. Na polích se pěstuje řepka a kukuřice do průmyslu. Tohle má být vyrovnaná bilance?
    ILJA_Z_LESA
    ILJA_Z_LESA --- ---
    ANNA: Musím vás upozornit, že jsem zcela bezbranný vůči trollhuntingu. Potenciální trollové se prostě lovit musí, jinak by to dalo ještě víc na frak už tak pokleslé úrovni diskuse v české společnosti. Chtěl bych, abyste měli ucelenou představu o statistice rozloze půdy na uživení jednoho živočicha každého významného druhu v českých podmínkách.
    ANNA
    ANNA --- ---
    ILJA_Z_LESA: Ucelenou představu čeho? Trolování?
    ILJA_Z_LESA
    ILJA_Z_LESA --- ---
    WAMP_ELF: abyste měli ucelenou představu ? A zajímá mě, k jakým číslům dojdete vy. Jinak nic..
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    ILJA_Z_LESA: co tím sleduješ?
    ILJA_Z_LESA
    ILJA_Z_LESA --- ---
    ANNA: Samozřejmě máš se vším pravdu. Moje otázka ale zůstává : v ČR máme 10M lidí, a další počty jednotlivých druhů hospodářských zvířat. Máme rozlohu 78 000 km2, z toho 60% jsou lesy, zastavená plocha a nevyužívaná plocha. Takže zbývá asi 3M hektarů. Máme (nebo jsme aspoň nedávno měli) vyrovnanou zemědělskou obchodní bilanci. Magii nepoužíváme, takže jak to skloubit ?
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    ANNA: pokud nemiluješ pampelišy..
    ANNA
    ANNA --- ---
    ANNA: Navíc, jak by to samozásobitelství mělo vypadat? Zemědělskou techniku si člověk sám nevyrobí, v případě oprav taktéž, pro zvířata je nutno počítat s veterinářem a léky (nejde jen o akutní stavy, ale např. odčervení), výpomoc s věcmi, které člověk neumí, atd..
    Prostě není to jen o tom naflákat něco na louku, chvíli počkat a pak si jen užívat výsledků.
    ANNA
    ANNA --- ---
    ILJA_Z_LESA: Navíc s tou čistou matikou musíš počítat s více věcmi, než je statistika (ideálního?) výnosu na určité ploše. Nejde jen spočítat si, kolik ti vyroste trávy na louce, pokud chceš pást zvířata, budou pastvinu taky zatěžovat. Na malém prostoru bys nejspíš skončil na hlíně, nehledě na nemožnost idey samozásobitelství. Půda taky není perpetuum mobile vždy v ideální podobě pro pěstování čehokoliv, etc., etc..
    Zemědělci přežívají díky dotacím, navíc je to náročná práce.
    Ona ta idea útěku z města zní hezky, ale dost pochybuju, že by pak v reálu většina zájemců měla to odhodlání vydržet u zemědělství, natož pokud by mělo jít o samozásobitelství. Děsila bych se už jenom majetkoprávních vztahů. Kdo ti bude dělat na cizím? Co když část lidí bude chtít prodat svůj díl, zatímco ti samozřejmě bude chybět jejich pracovní síla? Atd., atp.. Něco jiného je pak pořídit si barák s nějakým pozemkem, kde sice nebudeš soběstačný, ale v nejhorším ti zarostou záhony plevelem. Sice to zní hnusně neidealisticky, ale je lepší si to nejdřív x-krát spočítat, než skončit sedřenej na mizině.
    KUATO
    KUATO --- ---
    ILJA_Z_LESA: jsou mista (v cr), kde se z 1 ha neuzivi ani jeden clovek, ale kupodivu, ovce nebo jina zvirena tam jsou schopny nejak vyzit a jeste je z nich (sekundarne) uzitek.
    ANNA
    ANNA --- ---
    ILJA_Z_LESA: http://www.zootechnika.cz/clanky/zaklady-chovatelstvi/zaklady-vyzivy-hz/pastva-prezvykavcu/pastva-zvirat---vypocet-zatizeni-pastviny.html

    Když to pro orientační výpočet zaokrouhlíme na spotřebu 10 kg píce na zvíře a den, dělá to ročně přes 3,5 tuny. Nevím, kde bys chtěl vzít na 0,3 ha - plocha pro pěstování plodin pro lidi 3,5 tuny píce ročně. Navíc z jedné ovce nebo kravky moc užitku nebude.


    Popravdě mi uniká smysl tvé touhy počítat zábor půdy zlým dobytkem, nepředpokládám, že by se zítra všichni vrhli na veganskou askezi. Pořiď si půdu a experimentuj, já ti jen říkám, že tvoje představa, že z 0,3 ha uživíš člověka i poměrné množství hospodářských zvířat je s největší pravděpodobností blbost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam