• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    rozbalit záhlaví
    FAKOLY
    FAKOLY --- ---
    Ahoj, nabízím za odvoz od Benešova sadu supr kvalitních oken - velkých i s rámy a jdny dveř k tomu jako komplet. Oken asi 6KS. Rozměry neznám nezjistim :o) Foto pro představu rád pošlu v poště.
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    TLOUDEV: Kdyby to bylo ještě aktuální, někoho znám.
    MAJA
    MAJA --- ---
    TLOUDEV: Před lety vzniklo několik ekologických domů (dřevo, sláma, jíl apod.) kousek od Tišnova u Brna ... zkusil bych se pídit tím směrem, např. https://www.veronica.cz/databaze-slamenych-domu?i=2145
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    MOLLY: samozrejme ze ne.
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    TLOUDEV: našel se někdo?
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    cau, prave mi vyhorel barak, po jeho strzeni bych ho rad nahradil necim na zpusob zemelodi (vodni hospodarstvi, rekuperace atd). Nevite nekdo o nejakem architektovi, ktery by se mohl podivat na dispozice a zkusil zbastlit nejaky projekt? dekuji uctive.
    KARLOS
    KARLOS --- ---
    Čus,
    Příští rok se vracíme do Austrálie a chceme se pokusit Earthship postavit. V SA to docela frčí a tak sdílím link na místní nadšence: https://www.earthshipecohomes.com.au/goolwa-sa.html

    Zaujal mě docela projek snažící se postavit barák, kterej vzhledově zapadá do typical sprawling suburbs... Ne možná tak vizuelně zajímavý, ale pro lidi co nechtěj žít hodinu od centra asi ideál.

    Goolwa SA - Earthship Eco Homes
    https://www.earthshipecohomes.com.au/goolwa-sa.html
    FREEK303
    FREEK303 --- ---
    Hello. Did some one in cz build a garage from straw bales? I am thinking about it and I would like some tips and tricks!
    VIHATIZKA
    VIHATIZKA --- ---
    A young architect restores the glory of these majestic wood and stone buildings of Himachal Pradesh
    https://www.youtube.com/watch?v=jSyuMssVPSM
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ERIDANI: proti konum nic nemám, ale výhodou jízdních kol, že pak můžou dál pokračovat po veřejných komuniikacích, zatímco koně s tím trochu budou mít problém. prostě představa je, že tam povede jen jednostopá pěšinka - nikoliv vozová cesta. ano, mohla by tam být cesta se závorou, ale to je takové švindlování... mě jako důležitá složka definice "odlehlosti" v dnešním fraktálním světě přijde právě nedostupnost autem. většinou to pravda vede k tomu, že auta parkují někde kilometr-dva daleko, mě by přišlo optimální aby se auta nedostala blíž, než na několik km, třeba pět.
    ORPA
    ORPA --- ---
    Permakultura (CS) píše:

    Nová kniha o přírodním stavění

    Kniha Ondřeje Netíka Duše domu, s podtitulem O přírodním a nízkonákladovém stavitelství, unikátním způsobem propojuje permakulturní přístupy se stavebnictvím. Vydalo nakladatelství Mytago. Koupíte zde: https://www.permakulturacs.cz/product/141/duse-domu
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    XCHAOS: Fandím ti, zní to jako dobrý nápad.
    Ty chceš pozemek se studnou, nebo studánkou? Říkám si, že i koně by mohly dokázat nataht materiál.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    btw studna taky neni zadna legrace, je to vodohoporaske dilo, musis mit povoleni nejen na stavbu ale i na odber vody. cisticka to same, tam zase musis mit povoleni na stavbu a vypousteni....
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    DEVIL: dnes uz by to prave jen tak nepovolili.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    XCHAOS: u ty vody...ja znam par rodin, co meli takhle fakt pekny chaty u takovyho potucku. furt tam ty chaty maj teda. no ale cas od casu se z potucku stane tezka reka a jejich krasny chaty v zaplavovy oblasti proste zadna pojistovna nepojisti. takze dycky tam meli metr vody a kazdej x let zacinaj odznova, protoze je to dycky vysplouchne... nutno rict ze nekdy v divoky 90. dobe uplatili naky uredniky na urade, aby si tam mohli postavit a bylo to. tak se te jen od toho snazim odklonit. protoze vyplav zdeny chaty je jinaci nez vyplav naky offgrid 'haciende' z lehcich matrosu. no takze to sem chtel rict.
    tekouci vodu imho pres ten rok tak nejak ze strechy nasbiras, no ale jak prsi min a min, tak budes muset bejt setrnej i kdyz si tam jen ty!
    ja ti to preju at se ti to splni a neco najdes. jako k tem komarum, musim rict, ze ty budou v budoucnu neprijemnejsi nez naky cyklicky zaplavy. az prestane bejt zima v cechach uplne, postupne se zmeni podnebi a bude vetsi sance pomoci komaru a klistat dostat ruzny krvacivy horecky, ktery se zatim vyskytujou nekde na okraji hranic afriky ci primorskejch evropskejch statu jihu.
    rozsireni klistat co prenasej mj. lymskou boreliozu pozorujou v kanadskym ontariu od ty doby co prestaly bejt tak tuhy zimy a klistata zimu snaze prezijou a rozsirujou se oblasti, kde driv nic takovy nepripadalo v uvahu. fyi
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DEVIL: no u vody by mě v létě štvail spíš komáři :-) myslím, že zrovna kemp je business model, kterému záplavy zas tolik nevadí, leda by spláchly i tu kořenovou čistírnu vod.

    Trvale se někde usadit je skutečně asi trend, i když do Prahy zase přichází lidi z venkova, tak dochází k takové výměně. Mě zajímá rozumná míra autonomie - (voda a energie) ale i rozmná míra izolace od civilizace (teď ta epidemie byl jeden pěkný příklad) - tedy právě proto přemýšlím o pozemku, kam se nedá dojet autem. No a kemp je všeobecně přijatelný obchodní model, lidi mají stany ale ne až tolik míst kde stanovat... taky lidi mají třeba chaty bez tekoucí vody - to bych asi dal přednost tekoucí vodě bez chaty, popravdě :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ANDY_WARHOL: většinu čísel ohledně svého solárního kola vím líp já, než ty. Ano, výhrady šlo mít ve finále v září v Číně, kdy tam min. týden v kuse nonstop pršelo a skutečně se baterie nenabila ani trochu, ale to bylo naštěstí z větší části už v nížině. Jinak skutečně většinu cesty průměrná produkce byla kolem 1 kWh za den (někdy i víc). Především je ale nesmylná poznámka o "50 kg navíc" - když to celé váží 50 kg, tak prostě nemůže celá hmotnost být "navíc"... proto když o tom chceš něco šířit, tak je potřeba korigovat, aby to nebyly bludy.

    Zrovna pro přejezd Alp se solární kolo hodilo výborně - zaprvé bych to bez té elektřiny vůbec nevyjel, za druhé jsem rekuperací do prázdné baterie uložil asi 30% energie spotřebované při stoupání, takže to byl jeden z nejlepších dnů vůbec. V horách taky solární panely dávají víc, protože chladnější a čistší vzduch.. Později se objevily problémy s počasím, to je pravda, ale ty zasáhly kromě jezdce na první pozici, který tomu nějak ujel, i všechny ostatní účastníky.

    Samozřejmě, jedna věc je jet nějak na pohodu, kdy si člověk naplánuje trasu podle počasí tak, aby se nenadřel - a druhá věc je závodit, kdy se musí člověk sunout dopředu, i když se mu nechce. To máš jako u každého sportu, že ho pojmeš buď rekreačně, nebo soutěžně. Ale vyvozovat z toho, že solární panely na elektrokole jsou nesmysl, to je prostě zjednodušující zkratka. V letní sezóně na tom prostě ujedeš víc, než na elektrokole za nejlepších možných podmínek (s vyjímkou kola s 2 kWh baterií, jak se snažil dokázat jeden kámoš, ale zase kolik lidí doopravdy má na kole 2 kWh baterii? i ta 1 kWh něco váží..)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    DEVIL: ten ma dum ve valci. buduji tam svuj piratskej heaven :))))
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    XCHAOS: jako uprimne, ted jak je ta pandemie, tak vsichni zjistujou jak je nahovno zit ve meste/velkomeste. treba v kanade v tzv. greater toronto area vtesnano asi 6 milionu lidi. proto se spousta tech lidi snazi 'rozlezt' vic do ruralnich oblasti a postavit prave nakej freehold a ceny parcel mimo mesto letej nahoru. troufam si tvrdit, ze tenhle trend se da vypozorovat i v cehach, kde lide sou uz trvale zhnuseny z predrazenejch mikro 3kk v novostavbach za 8 micu. u vody jak zminujes bych se vubec o nic nesnazil, protoze to je povetsinou zatopova oblast..
    ale muzes zkusit poptat v nejaky vesnici, kde se vetsinou mladi lide vysidlujou do mesta a ty vesnice sou pak mrtvy. tam si troufam tvrdit ze uspejes na podepsani naky dohody s nekym kdo ma neuzivane/restituovane latifundie a je uz stary a treba v nem probudis zapal pro tvou vec. jestli premyslis v okoli prahy abys mel blizko ke 'kulture' tak tam si myslim to bude pomerne utopie. mozna nejaka zahradkarska kolonie...ale imho tem taky odzvonilo a kazdej se tam snazi v ramci 'pravidel' postavit nakou kucu, jen aby unikl komercnim najmum ci drahy hypotece.
    kdo ale hleda najde. zkus nejaky sdruzeni se s nakejma 'kryptofasistama' (sorry musel sem:), ktery treba by sli do nakyho pozemku nebo uz neco maj a chtej sdilet prostor se stejne smyslejicima lidma. muzes se zkusit zeptat id jazzz (ted nevim kolik tam tech zetek ma), kterej nekdy x let planoval slozeni se na pozemek a vytvoreni takovy 'komuny'.... nevim do jaky miry sem validni, ale urcite te nezabije, je to dobry clovek, znam ho. klidne se na me odkaz. nebo treba to tu nech pohnit a von se sem koukne a odpovi sam
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ANDY_WARHOL: ale obavam se, ze aspon jednoho dva pomocniky by to chtelo, pokud by to melo neco vydrzet
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam