• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ahoj, nevím jestli to patří přímo sem, ale rozhodně uvítám jakékoliv rady a zkušenosti.

    Léta mého přemýšlení o vhodné formě úniku z Prahy se nakonec redukovala na následující záměr: hledám pozemek v přírodě _bez příjezdové cesty pro auta_, tedy dostupný pouze po pěšině pěšky a ideálně samozřejmě na kole (vč. těžšího a delšího cargokola, takže žádné drápání se po prudké stráni..). Hlavním záměrem na tom pozemku by byl provoz komorního kempu v letních měsících - ovšem kempu pouze pro pěší turisty a cyklisty, ne autokempu. Na pozemku by vzniklo nějaké stálé zázemí jako recepce - v podstatě mikrodům - a sociální zařízení. Podmínkou je vlastní zdroj vody, tedy studna (jako užitkovou vodu se nebráním hromadi dešťovou, toto sdílím s Eartship).

    Mikrodům (recepce, občerstvení kempu, obytování obsluhy) neplánuju stavět z odpadních materiálů, které by se vozily do přírody v podstatě jako na skládku, ale místo toho bych se rád spolehl na přepravu konvenčnějších stavbních materiálů na nákladním kole. Ekologický rozměr dá stavbě způsob přepravy + miniaturní rozměry (v podstatě by šlo nejvýše o chatku). Samozřejmostí je energetická soběstačnost (solární termál na vodu, solární energie). Právě možnost relativně levného alternativního kempování, kde si ubytování mohou dopřát pocit, že se osprchovali vodou hřátou solárně (či palivovým dřevem) a že si mobil dobili ze solárního panelu a to vše v cenové hladině kolem 5 EUR za osobu a den jako je zvykem např. v Rakousku, vidím jako docela tahák pro další desetiletí (uvažuju i o "samoobslužném kempu", tzn. že to bude min. část roku bez dozoru a bude tam prostě kasička pro dobrovolný příspěvek - ve světě taková místa existují... případně jako příspěvek štípání dříví, úklid apod.)

    S hledáním vhodného pozemku jsem ještě nezačal, ale jako největší hlavolam v místě bez možnosti vyvážet konvenční žumpu nákladním autem vidím zbavení se odpadních vod. Má někdo zkušenost s nějakými těmi kořenovými čistírnami, či tak něco? Jaké jsou pro to normy, případně má někdo něco takového zkolaudovaného obcí?
    _SRANDA_
    _SRANDA_ --- ---
    LINKOS: Chci zkusit tohle.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    _SRANDA_: nevyplatí se dát na zeď spíše solarni panely?
    _SRANDA_
    _SRANDA_ --- ---
    Zdravim. Mate tu někdo zkušenost s Trombeho stěnou? Jde mi o to jak vypočítat velikost průduchu.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ERIDANI: Ale to je to o čem mluvím. Zelená střecha není všespásná věc. Ty sama píšeš o váze. Dále by se dala říct cena a to jednak samotné krytiny střechy, nutnost větší nosnosti zdiva a zároveň krovu. To všechno něco stojí.
    Následně ta střecha není rozhodně bezúdržbová a to je taky vícenáklad.
    A následně když se taková střecha postaví v místě kde je to samá zeleň, tak benefit rozhodně není větší než tyhle vyjmenované náklady. Tam se jednoduše vyplatí nechat trochu delší trávu na zahradě, nebo zasadit strom a jsi za pár šupů na tom samým

    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    LINKOS: Tak to zkusim takto. Proti dotacim nic nemam. Maji vypsanych 500 Kc na m2 strechy. Mnohem vic me tankuje "dotovani" jinych veci... Treba repky.
    Dokud se nebudeme bavit v jasnych cislech s realnym odkazem, vzdy to bude slovo proti slovu. Nejsem stavar, ani pokryvac, takze verim, ze me muze nekdo v tomto ohledu vzdelanejsi urcite obohatit. Pred nejakou dobou jsem resila (to v te dobe dotovane rozhodne nebylo), jak si udelat zelenou strechu. Prochazela jsem si ruzne informace jak firem, tak jsem se ptala i cloveka, co si zelenou strechu delal svepomoci, i jsem resila otazku se stavarem. Na ty strechy se na ruzne tloustky pocita s vahou, kterou maji uz spocitanou za ruznych podminek, tudiz uvadi rozmezi, kam moje pamet saha. Takze na tvoji skrytou otazku, zda o tom vim neco malo navic, nez dojmy, tak ano. Pocitala jsem si a kreslila si, jak to muze vypadat konkretne u mne. A pro me staveni by to bylo nevhodne, takze nakonec nic.

    A dojem tedy mam, a to, ze si definici zadrz vody vykladame kazdy jinak. Muzes mi prosim priblizit tvou predstavu?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ERIDANI: "má pravda" se zakládá na argumentech a zkušenostech, můžeš tvrdit to samé? Zatím si přišla jen s dojmy.
    Nevím co bych si měl plést, když jsou vypsány dotace přímo na zelené střechy. Co asi tak udělá firma která realizuje něco na co se vypisuji dotace jako první...? Zajistí ti ty dotace

    Tak ono nic jako normovana, či certifikovaná skladba zelený střechy s lambdou nebo nějakými měřenými daty jaksi není, případně není k dohledání a pokud ano, stejně se nebude vstahovat na všechny systémy, v každé roční době, protože už taková maličkost jako vlhkost substrátu ti s tím dost zahybe.
    Je to skladba s hlínou? Je ta hlína lehcená keramzitem, nebo perlitem, kolik toho tam je procentuálně? Nebo to je založeno na nasakujici minerální vate jako v hydroponii? V jaké vlhkosti budeš měřit jaký to má tepelný odpor?
    Slyšel třeba o tom, že i pod zelené střechy se dává izolační vrstva stejně jako pod jiný typ střešních krytin? Ze ona to je vážně spíše krytina než reálná izolace?

    Ekologická stopa? No ta se bude dost lišit podle toho co použiješ za materiály a kupodivu čím použiješ materiály s horší ekologickou stopou tím lépe a delší část roku ti to bude plnit tu funkci co od toho chceš, zlepšování mikroklimatu. Jako ono to fakt není o tom, že nahazis na střechu pár drnů, to si můžeš dovolit tak někde v severských zemích, těžko tady s našimi vedry.

    Do problematiky doskovych střech se mi nechce pouštět a argumenty pro svá tvrzení, dojmy a dohady si laskavě hledej sama, díky
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    LINKOS: Z meho pohledu nema smysl rozebirat z kterych zbusobu tve argumentace povazuju za slepou ulicku, kterou sis utvoril pro sva utvrzeni ve sve pravde. Diskuze vypada jinak...

    Neplet si dotace na strechu s financovanim zbytku stavby.

    Jestli jsi schopen nahazet nejaky link na srovnani izolacnich vlastnosti zelene strechy a treba doskove v porovnani i s cenou a eko stopou, sup s tim sem.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LINKOS: a zelené střechy se mimochodem taky dotují, proto by asi bylo dobré aby se z peněz nás všech dělali tam kde jsou skutečně potřeba
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ERIDANI: fakt si nemyslím, že nahlížení na dané věci z různých úhlů a posuzování výhod a nevýhod je mudrovani. Mě se jen nelíbí, když lidi vezmou jednoduchá marketingová hesla a vyhazuji peníze zbytečně, místo toho aby je investovali do věcí co mají pro ekologii a udržitelnost domů skutečně smysl v daném místě.
    V některých místech tohle prostě postrádá smysl a upozornit na to, že neni univerzální řešení aplikovatelne všude není nic zlého, nebo se tě to nějak dotklo?

    Kde si vzala, že tvrdím, že to je k ničemu netuším...
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    LINKOS: aha, tak ty sis neprisel pro odpoved na otazku, ale mudrlantit nad tim, ze tvuj nazor, ze je to k nicemu je ten spravny. Mimochodem to, kolik si kdo investuje do stavby je na nem...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ERIDANI: Jednak ta střecha je dost náročná váhově, následně vyžaduje údržbu, takže v typický vesnici kde není nedostatek prostoru pro zeleň je to řešení drahé, zbytečné a například pro zachytávání vody kontraproduktivní. Pokud vodu nezachytavas a potřebuješ ji odparit, tak ok, ve městě dobrý. Jenže dneska máš stejně půl léta naprosté sucho a o nějakým zlepšením mikroklimatu nemůže být řeč. Izolační schopnost není nijak zázračná, spíše jde o to, že se to nerozpaluje jak některé krytiny a to teplo se nepreda dovnitř. Když se dá dostatek izolace, tak to nejen ochrání před vedrem v létě, ale zároveň zabrání i v zimě únikům tepla.

    Jinak benefity pro města nijak nezpochybnuju, podobně jako by to mělo mít spousta průmyslových objektů.
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    LINKOS: U zadrzeni vody nejde o to, aby nutne putovala dal, ale aby na miste zustala a tim prispela k udrzeni mikrocirkulace. Spolu s tim, ze pomaha podrzet vodu na miste souvisi udrzovani nizsich teplot, ve srovnani s plochama vytvorenyma klasickou krytinou. Kdyz si nekdy zkusis, jake to je byt v dome se zelenou strechou v rozpalenem lete, pochopis, jak krasne izoluje. Hodne zalezi, jak hluboka vrstva zeminy muze na strese byt a jake rostliny zvolis, podle toho se pak odviji, zda je v extremne suchem pocasi potreba zalevat. Ale i z techto strech samozrejme vede odvod vody, pri vyssich srazkach je to logicky nutnost. Zelena strecha ma vyznam kdekoliv, kde si muzes dovolit mit maly uhel krovu.
    MOLLY
    MOLLY --- ---
    LINKOS: Izolace?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JAZZZ: tak ve městě tomu naprosto rozumím. Bohužel jsem to viděl realizovat spíše na vesnicích kde zeleně je dost, dodal bych, že v létě má ta střecha fakt problém přežít a rozhodně není bezudrzbova. Navíc mě vždy napadne jak z ní chtěli earthshipaci sbírat vodu, což jako není úplně to nač se hodí.
    Ale jinak jasně, městě to má smysl, jsou i takové co to mají nařízeno jako povinnost a je to dobrě
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    JAZZZ: + teda pomáhá hlavně stabilizovat mikroklima pod tou střechou
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    LINKOS: lahodí oku :) je ale fakt, že ve městě by měla smysl i při tvorbě mikroklimatu, pokud by bylo vyřešené zalévání odpadní vodou..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: třeba z ní neodtečou dešťové srážky do kanálu? (no dobřem, můžeš je chytat do barelu, ale že jo...)

    já bych do toho šel hned, kdybych něco projektoval...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    SCHIFFI: k čemu je zelená střecha uprostřed zeleně?
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    O zelených střechách s Pavlem Dostalem ze společnosti GreenVille. Plasty jsou daň za to, že stavby vůbec dokážeme ozelenit | Zajímej.se
    https://zajimej.se/...gn=2020_03_12_newsletter_zajimej.se&utm_medium=email&utm_term=11735&ecmid=9168
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam