• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    rozbalit záhlaví
    LURA
    LURA --- ---
    DAW: Tak jsem to viděla podobně - ale nakonec jsem uviděla domeček... no, pořádný dům - bývalou hospodu - a zamilovala jsem se :-)
    Ale přírody kolem máme dostatek - jsme úplně na kraji vesnice, takže za námi je už jenom les.
    DAW
    DAW --- ---
    LURA: To se mas :-) Tak podobne nejak si to predstavuju taky.. Vzdycky jsem rikal, ze mi bude stacit uplne malinkej domecek, hlavne kdyz bude velka zahrada a otevrena priroda vsude okolo..
    LURA
    LURA --- ---
    DAW: Tak energeticky soběstačný dům rozhodně nemáme, ale příjemný a z přírodních materiálů ano - kamenný dům z poloviny devatenáctého století (převážně kámen, jíl, něco z vnitřních zdí už je cihla). Snažíme se zachovat ráz a jít tím směrem přírodních materiálů - chystám se stavět jednu stěnu hrázděnou plus nepálené cihly, dali jsme nová dřevěná okna, něco asi budeme zateplovat slámou. Výhledově solární panely.

    Ale musím říct, že co se dětí týče, tak dům není až tak podstatný - hlavně, že mají kde být venku. Zahrada a les je poklad, žádné chození na hřiště jako v Praze - prostě je "vypustím" a klid :-) A třeba na kurzu DES (design ekozahradních společenstev) byl můj prostřední syn se mnou a zajímá ho to taky - a je fajn, když se s ekologií a přírodou děti seznamují i prakticky a ne z učebnic...
    KOKES
    KOKES --- ---
    KUATO: ideální!
    KUATO
    KUATO --- ---
    hehe, mnohem dulezitejsi je velke piskoviste. nase decka (predskolni vek) tedkom maji u svych vrstevniku vysoke hodnoceni, protoze jako jedini mame vedle piskoviste (ktere ma kazdy) pumpu, coz umoznuje nevsedni vyziti - igelit z rozstrihnuteho pytlu plus kameny, zulove kostky, desky a drevene spalky jsou material, ze ktereho se stavi ruzna vodni dila. kusem svodu od ryny se tam naliva z kyblu voda a oni tam vydrzi neskutecne mnoho hodin vselijak prekombinovavat jednotlive prvky a cabrat. sice se obcas stava, ze si pujci nejaky vercajk, ktery "potrebuji" a pak se zjisti, ze nikdo nevi, kde to je (jako naposledy sidlo!), ale to se musi brat s nadhledem :o).
    KOKES
    KOKES --- ---
    do 15ti asi opravdu ne.
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOKES: nemyslim si, ze by byl internet zaklad :o). ja se na nej dostanu leda v praci nebo doma pres mobil, coz je nepohodlne a docela bych se bez toho obesel. deti (do 15 let) ho IMHO az na vyjimky moc nepotrebujou, protoze beztak tam 90proc casu stravi hlupotama.
    KOKES
    KOKES --- ---
    A až odrostou úplně, tak to pro mě bude zas báječný mimo Prahu:-)
    KOKES
    KOKES --- ---
    KUATO: ale internet je základ, žejo:-)
    My bydleli 12let ve vesničce za Berounem a pro děti to bylo báječný.Když odrostli, tak je to pro ně zas báječný v Prase:-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    SELECTOR_IX: ja ziju cely zivot na dedine, takze pro me je civilizace dedina. mesto nevim jak mam nazvat, protoze jsem nikdy nebydlel nekde, kde bych 5minut od baraku nemel les, kde bych nevidel jak rostou veci jako obili, brambory a zelenina, kde bych rano nemohl bosky v trenkach se zajit v lete na zahradu nasnidat, kde cely den clovek neslysi zpev ptaku a stekani psu, kde se nesetkava s tim, jak se veci rodi a umiraji...

    priroda je pro me misto, kde se zije na samote a muze, ale nemusi tam vest elektrina, kde se v destivem pocasi da zajet akorat traktorem, jde je problem zit, protoze je to daleko do skolky, skoly, doktora, prace, obchodu, vsude. coz mene vadi, kdyz je clovek skromny a dospely (a pracuje v lese) a dost hodne, v ostatnich pripadech, maximalne kdyz ma male deti.
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    jakože les = opak civilizace? :)
    na poušti vyste taky zemřeli... a za polárnim kruhem zmrzli... ale mít chaloupku daleko a kolem zahrádku, to už by se přežít dalo, ne?
    KUATO
    KUATO --- ---
    SELECTOR_IX: "civilizace" i "priroda" jsou prilis siroke terminy, ktere do sebe zahrnuji celou skalu moznosti, dokazal bych na obe odpovedet ano i ne, ale konkretne ja treba jsem rad, ze moje deti vyrustaji na vesnici, kde jsou v prirodnejsi forme civilizace - tedy tim chci rict, ze ve meste bychom umreli, ale v lese, daleko od civilizace na samote by to taky nebylo ono. Mnoho jinych veci by se tim zkomplikovalo.

    DAW: jj, preju Ti, at ti to nejak dobre dopadne, kdyz uz k tomu tak dlouho tihnes. Tvuj postup je vcelku rozumny :o)
    DAW
    DAW --- ---
    LURA: A nadseni ti vydrzelo? To je skvely.. A delas neco zajimavyho v tomhle smeru? Nebo se chystas delat?
    B_KOMPLEX
    B_KOMPLEX --- ---
    DAW: podle me to bylo mysleny vcetne techn.vybaveni.jinak ta cena byla na nakym am.foru v dolarech
    LURA
    LURA --- ---
    KUATO: Mně určitě, páč už ty děti mám ;-)
    DAW
    DAW --- ---
    KOKES: :-) Skvely. Toho si moc vazim.. jestli jses z Prahy tak to nebude ani takovej problem, protoze pozemek hledam v oblasti Sedlec-Prcice, coz je celkem kousek..

    KUATO: Ty jses porad jaksi v predstihu kamo.. nemuzu premejslet o detech, kdyz jeste nemam ani kdo by me je porodil :-) .. jedno po druhym.. vono uz to nejak dopadne :-)

    SELECTOR_IX: Jo.. to je urcite pravda.. nejdriv vypadnout pryc z civilizace a potom teprv deti.. pokud to teda nedopadne omylem jinak :-)
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    pokud si mám vybrat, jestli mám chtít mít děti v přírodě, nebo v "civilizaci", jak myslíš, Kuato, že se asi rozhodnu?
    KUATO
    KUATO --- ---
    jsem zvedav, kolika z vas tohle nadseni do techto veci vydrzi, az si poridite deti :o)
    KOKES
    KOKES --- ---
    DAW: teda, já bych se docela hlásil za bráchu:-) ale ještě jedu v Matrixu, tož za pár let to mám v plánu:-)
    DAW
    DAW --- ---
    KOKES: Jo.. to je presne to, co chci.. zatim to resim tak, ze bydlim venku za prahou, tedka cerstve v chate uprostred poli a kousek od lesa.. ale na uplnej odchod na venkov potrebuju nejdriv vytvorit nejakou sit podobne smyslejicich lidi (coz i pomalu zacina fungovat..) .. a taky nejakou zenskou, ktera by tam chtela bejt se mnou .. a taky nejaky brachy a segry, se kterejema pak budeme tyhle experimenty provadet..
    Tak to jde proste pomalu.. zvlast kdyz jsem tady v cechach ted nezil pet let.. ale jde to.. kousek po kousku se to rysuje.. no ale bude to nejakej cas trvat..
    KOKES
    KOKES --- ---
    chceš* :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam