• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    KUATO
    KUATO --- ---
    MYKO: ok, ty vnitrni pricky me hned nenapadly. ja jsem nejspise liny/nepotrebuju premyslet nad alternativou - uz bydlim x let ve starem baraku, ktery jsem si z velke casti opravil sam a nejak jsem na tu "klasiku" zvykly. jsem s nim spokojeny a mam prilis jinych zajmu, ktere stavim nad to, abych nadale resil svoje bydleni. mozna ze nekdy budu bydlet v zemljance, pokud budu mit smulu a neumru nebo nepretransformuju se do eterickeho sveta buhvikde, ale to by znamenalo, ze stejne vetsina technologii slozitejsich nez sekera nebude dostupnych, takze tam bych pak uzil na strechu rovne kmeny stromu :o). ale treba bude vse uplne jinak. nehodlam to ted resit. jsem zvykly improvizovat a verim, ze bych si v pripade nouze nejak poradil - stejne jako vetsina jinych, kteri se kdy dostali do nejakeho svrabu :o). nicmene hodne stesti :o). to nadseni z tvoreni, ktere se objevuje, kdyz je clovek necim zaujaty, to ocenuji mnohem vic nez jakykoliv vytvor, ktery z toho vzejde.
    MYKO
    MYKO --- ---
    KUATO: to myslim vazne, nebo alespon muj hrdina a vzor on je. Vazim si toho co a jak dela, cejtim stejnej tah jako on, coz se projevuje ve vecech jako ze ve chvili, kdy se nadchnu pro staveni z earthbagu zjistim, ze on uz ma postaveno. ;)

    K tem skrinim. :)) Kdyby ses misto toho proc neco nejde zeptal sam sebe jak by to mohlo jit, myslim ze bys nasel spoustu kreativnich odpovedi. Namatkou:
    - klasickou skrin rozeberes a poupravis
    - vyrobis si vlastni police - muzes je dokonce zabudovat rovnou do samotny stavby behem pokladani jednotlivejch vrstev
    - vsechny steny nemusej bejt nutne kruhovy, muzes mit treba rovny vnitrni oddelovaci steny, pripadne viz treba http://binkyou.net/files/9ye8zzmoixhj6h5i3jwx.jpg / http://www.dreamgreenhomes.com/plans/images/spiralF.jpg nebo muzes pro me za me ten barak postavit celej hranatej, pokud ti prijde normalni prizpusobovat barak tvaru skrini ;D

    Trvanlivost: Hlineny stavby stojej vsude po svete tisice let. Treba v Anglii udajne v soucasnosti stoji 50 tisic staveb z hliny, obvykle starejch nekolik set let. Co se tyce trvalnivosti tyhle konkretni konstrukce (tvori ji pytle s upechovanou hlinou/piskem, kde jednotlivy vrstvy jsou prolozeny ostnatym dratem (viz http://i.ehow.com/images/a04/gt/b6/build-insulated-earthbag-home-200X200.jpg ) coz poskytuje odolnost v tahu nebo jak se tomu cesky rika (tensile strength). Vzhledem k tomu, ze to vymysleli v 80. letech, pocitam, ze nejdyl existujici prototypy nestoji dyl nez treba 25 let, ale tehdy samozrejme provadeli testy odolnosti, aby s tim mohli vubec stavet, a na jejich zaklade je to povazovany za idealni druh obydli do oblasti ohrozenejch zemetresenim, hurikanama apod. Podrobnosti si muzes vycist tady: http://www.earthbagbuilding.com/Testing/superadobe.htm

    Pokud te to opravdu zajima, pred par dny sem sem hazel kompletni knizku o staveni s earthbagama: http://myko.tvujweb.cz/EarthbagBuilding.pdf
    DAW
    DAW --- ---
    a doba si žádá hrdinů... :-)
    LURA
    LURA --- ---
    KUATO: To jsou takové Michalovy klasické obraty, ale je to prima člověk a můj soused a kamarád :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    MYKO: to myslis ironicky? vzdycky kdyz slysim obraty jako "krasoziti" a podobne, tak se mi zveda zaludek. ale priznavam, ze pro urcity segment lidi to muze byt neco, v cem se najdou.

    pokud je ten dum zobrazeny na tech obrazkach pod clankem, co nejdou zvetsit - tedy v pudorysu soustava kruhu, tak je to imho hezci nez praktictejsi - kuprikladu by me zajimalo, jakym zpusobem bude davat skrine ke zdem, kdyz ty nejsou rovne (a bez skrini treba na hadry - pokud mas deti, tak to bych chtel teda videt). zajimala by me taky zivotnost takoveho domu. nemate nekdo fotky, jak to opravdu realne vypada?
    MYKO
    MYKO --- ---
    hrdina dnesni doby
    MYKO
    MYKO --- ---
    voilá, dalsi klasika, tentokrat html prepis

    The Cob Builders Handbook by Becky Bee
    http://weblife.org/cob
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Zajímavý blog, v němž jeho autor ukazuje, jak při stavbě domu krok za krokem uplatňovat permakulturní principy formulované Davidem Holmgrenem.

    http://permacultureprinciples.blogspot.com/
    DAW
    DAW --- ---
    MYKO: Super !!! Díky
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    MYKO: Díky!
    MYKO
    MYKO --- ---
    KRALIK: zrovna to zjistuju, je tam nakej limit zobrazenejch stranek..
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    MYKO: fíííha. asi taky nakoupim..
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    MYKO: vez, ze tam nebejvaj zdaleka vsechny stranky.
    MYKO
    MYKO --- ---
    a ja se s vama prozatim podelim o svuj torrentovy ulovek: http://myko.tvujweb.cz/EarthbagBuilding.pdf
    DAW
    DAW --- ---
    Privez jsem z ciziny knizku: Jurty - jak si postavit svoji vlastní.
    Takovej manuál s detailnim popisem, jak si vlastnorucne postavit různe typy jurt.
    Pujcil jsem ji kamaradovi, kterej ji pry dal nekomu dalsimu prelozit, takze casem ji sem dam k dispozici v cestine.. doufejme..
    GIRK
    GIRK --- ---
    SELECTOR_IX: funguje to... bydlel sem u jednoho Holandana tady na zelandu v jeho novy jurte... vypadala uplne stejne... a este mel uprostred hrazdu na ktery cvicil zavesenou na ty stredovy obruci
    B_KOMPLEX
    B_KOMPLEX --- ---
    SELECTOR_IX: co statik,spis nakej mongol;]
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    NOISEGATE: mě ty tyčky, tvořící obvodový zdi přijdou docela tenký na váhu "stropu", kor varianta se sněhem, kterej taky něco váží... je tu nějakej statik?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam