• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    MAJA
    MAJA --- ---
    Mám v domě podlahové topení už nekolik let a neměnil bych. Údajně není zdravá příliš vysoká povrchová teplota v trvale obyvaných prostorech kvůli krevnímu oběhu - tuším, že to bylo nad cca 28 st. C. Ale i v neizolovaném kamenném domě v kruté zimě nemívá povrch podlahy v obýváku víc než cca 27 st. C. V teplejších podnebích také chodí lidi po slunci rozpálené zemi a nikde jsem neviděl zmínku o tom, že by tam bylo větší procento zdravotních problémů tohodle typu.
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    ja som cetl asi 2 dajake chytre zdrave clanky otom, že to vadí krecným žilám, roztahuje zdrave žily... spiš podlahove topenie sa doporucuje v kupelkach a tam, kde nejsme nonstop.. a taketo... a pak spominali alternativu podlahoveho topenia ako topenie po bokech, topeni ve zdech....
    no a toto prave chci dajak zanketovat, jake jsou skusenosti tady, lebo ja nemam zadne;)
    TOM
    TOM --- ---
    CLOVICEK: přesně tak .) na druhé místo žebříčku luxusu dávám elektronický bidet .))
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    TOM: taky mi to připadá divné že teplo od nohou škodí, slším to poprvé. Doma chodím boso, ale pravda, že po víkendovém pobytu v Bešeňové, kde mají vyhřívané snad i rohožky před pokojem, jsem chrochtal blahem že chodím v zimě po teplé zemi. Taky mám pořád ledové nohy a podlahové topení beru jako jeden z největších domácích luxusů...
    TOM
    TOM --- ---
    COLOMAN: škodí žilám v nohách??
    nechce se mi věřit :)
    naopak si myslím, že to musí být super (mám pořád studené nohy :))
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    ZORB: zatial realizacia daleko,, ale zatial to fiktirujem ako kruhoveho pudorysu s centralnym topenim (v strede budovy ohen sputany do volakej domyselnosti), mozno jeden pokojicek na patre... dole 2-3pokojicky + kupelka, hore 1 pokojicek... no a dajak to cenralne topenie dajak rozehnat,,, priste poslem dajaky nakres...
    ZORB
    ZORB --- ---
    COLOMAN: Takže jak velký dům a jaké uspořádání plánuješ? Já si stále myslím na poctivácký kachlový kamna s malou pecí..
    ZORB
    ZORB --- ---
    Otevřený oheň je spíš pro potěchu, než o efektivitě. Jak sem psal, to zaleží na velikosti domu, filosofii stavitele, penezích.
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    ZORB: a taky byvaji casto inverze a nizky tlak, takze ten kominovy efekt asi nebude tak závratný. Já byl přes léto a parádní. Ovšem jak moc je to efektivní co se týká výhřevu, to nevím. Jestli nejsou na vytápění domu ony kamna přeci jen lepší?
    ZORB
    ZORB --- ---
    CLOVICEK: Ja jedu pokazde zTEEPEE naprosto vyuzenej, ale asi je to dany tim ze tam jezdim na prelomu ledna a unora. A ty jehlicnany proste coudej vic nez listnace.

    ZORB
    ZORB --- ---
    COLOMAN: Zalezi jak chces velkej dum a cim chces topit a kolik mas penez..
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    ZORB: nene
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    DOKKTOR: tjo tak to musela byt nekde chyba. Celta moc u zeme, nebo malo otevrene pruduchy. Ten kominovy efekt tam byl teda docela sileny a na to ze vevnitr horel 14 dni v kuse ohen, tam po ohni nebyl ani zapach :) Asi jiné teepee :)
    ZORB
    ZORB --- ---
    CLOVICEK: nebyl si nekdy na TEEPEE v Borove Lade?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CLOVICEK: "kdo někdy spal v pravém teepee asi zná ten pocit"
    promiń OT, ale vzpomněl sem si, jak sme spávali v teepee a když se topilo, tak sme se tam dycky málem udusili :D holt to chce dobré suché Holz.
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    ohledne topeni teda este mam cosi na študium,, ja by chtel totiz bez toho rekuperatora, proste dajake prudeni bez dajakych drahych technickosti... šlo by to? ma zmysel nadtim uvazovat? ja vim ze davam lamadotazy, ale potrebujem dajaky odraz...
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    Nad vytápěním ale uvažuju asi nejvíce. Mám pořád myšlenky na stavbu toho hlíněného Earthbag domu a zatim jako nejlepsi varianta se mi jevi otevrené "Ohniste" uprostred stavby s kourovodem nejaky ten metr a půl nad "ohnistem". Až moc mě láká možnost mít doma otevřený oheň (kdo někdy spal v pravém teepee asi zná ten pocit), kolem dokola jen tak dalsi metr a pul kamenna podlaha, at nic nikde nechytí a tradááá :) Je to možná bláhový nápad, ale hodně mě láká jej pak alespoň na jeden rok vyzkoušet.
    ZORB
    ZORB --- ---
    Já osobně bych teplovzdušný vytápění s rekuperací neviděl jako problém, jen to prostě něco stojí..
    ZORB
    ZORB --- ---
    OK:-) Ale pokud se o slaměné stavby zajímáš, tak taková věc by měla trknout hned:-) Pokud nechceš radiátory, nech si postavit pořádný kachláky:-)
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    ZORB: hm, ja praveze nevem, proto se ptam verejnosti..
    ..a este by sa rad opytal, ked už je otom rec,, že jako to je s instalaciou topenia s horkým vzduchem do slamených baraků? ja by preferoval bydleni bez radiatoru, ale to iba spis kvoli estetike...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam