• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KUATO: jak se to čistí, stačí nějaká stará pračka,ne?? Jinak výhoda vlny je, že je to v podstatě duté vlákno a moc se nesnižujou jeho tepelně-izolační vlastnosti když se namočí
    MATT
    MATT --- ---
    Izolace podkroví: Ekologický institut Veronica
    http://www.veronica.cz/?id=320
    KUATO
    KUATO --- ---
    MAJA: zalezi jak nahustene to chces mit, ale imho pocitej smele tak s 200+ ovcema. co se pamatuju jak jsem zamlada pomahal prarodicum strihat ovce, tak z jedne bylo na jedno ostrihani tak pul pytle namackaneho, ale ne fest.

    nevycistena vlna, jak tady niz nekdo zminoval ma ale nevyhodu v tom, ze ma pomerne intenzivni pach ovci - protoze ony se do toho cely rok poti a je to proste mastne a nacuchle. a taky kolem zadele to maji oblepene bobkama :o)
    MAJA
    MAJA --- ---
    SVETLUSKA222: Kolik ovcí je potřeba tak ostříhat na objem zaplňující dejmetomu plochu cca 40m2 o výšce cca 15 - 20cm ?
    MATT
    MATT --- ---
    SVETLUSKA222: ovci vlna je dobrej napada, ceskejm chovatelum ovci prej vcelku prebejva. pro velkovyrobu je porad levnejsi kupovat australskou, ale ty ovce obcas ostrihat musis..

    SVETLUSKA222: tohleto oznamovani musis delat treba i s makem ;)) ale imho je to az od urcity vymery (i u toho konopi)

    DUL: jo tyhle zakvasy se delaj a jsou dobry... pridavaj se i dalsi bylinky aby to melo ruzny "lecivy" ucinky.. v naky knizce o permakulure by ses toho urcite docet vic..
    .. nutno si ovsem uvedomit, ze i ty koprivy uz jsou produktem dnesni doby.. pred 100 lety to byla vzacna rostlina a ted je vsude jen diky hromadnymu hnojeni dusikem a ted k tomu jeste pribejvaj NOxy z automobilovejch splodin..

    KERRAY: taky predpokladam, ze ta konopna izolace bude ve vysledku "lepsi", jen jsem chtel nastinit, ze je potreba uvazovat v sirsich souvyslostech...
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    SVETLUSKA222: do 100m2 lze pěstovat konopí bez ohlášení. Nevím ale jestli do 100m2 pro jednoho cloveka, nebo pro jeden pozemek, ale tak jako tak, bych rad pestoval technicke konopi na nekolika polich do 100m2 a verim ze pravne se to v nasem kocourkove vyresit da. Kdyz muzou projit tunely za miliardy, rozhodně projde větší plocha neohlášeného konopí, pokud se to chytře rozděli aby to šlo mimo vyložení zákona.
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    CLOVICEK: Se dá pěstovat, ale u nás je to dost blbý, protože musíš naběhnout na úřad, tam vyplnit x dotazníků, pořád někomu vysvětlovat že to nemáš na to, ale na zateplení, potom musí někdo doběhnout na pole z úřadu, zapsat to..udělá ti povolení. Aspoň teda jestli nám ve škole nekecali. Jak se tu pořád handrkuje stát s tou legalizací..přijde ti soused, uvidí rostliny a nabonzne tě ..tak je to v ČR těžký:((
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    DUL: V přírodě se polystyren rozloží až tu nebudem..
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    MAJA: O ovčí vlně jsi nepřemýšlel? Na zateplení kůlny by to šlo. Do těchto prostor se nemusí čisti ta vlna. Plno lidem se to válí na půdě. Si říkám, jak byli naši předci šikovní, přez zimu měli na půdě seno, slámu, vlnu uschovanou, nejen na sezonu.
    MAJA
    MAJA --- ---
    My před pár lety koupili 100 let malý starý barák (resp. přestavěná kamenná stodola) a do podkroví nakonec šla vata a na zeď polystyren - z čistě prakticko-finančních důvodů, pole/kombajn/halu na dosušení nemám :-)

    Když jsem to řešil, tak izolace z dřevité vlny / konopí by na podkroví vyšla cca na 2násobek ceny, i když to byl v podstatě odpad z výroby nebo něco vypěstovaného téměř bez práce na poli - prodává to asi málo firem a ty rádoby eko prodejci si drží ceny. Taky to bylo většinou z dovozu (Rakousko, Německo) a vozit to kamionem po Evropě už maže ten pozitivní ekologický dopad.

    Vyrábí to někdo už v ČR ? Budu stavět velkou kůlnu a potřebuju trochu zateplit strop.
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    MAJA: tak ono je lepsi si to konopi vypestovat nez kupovat, ze... Jinak se na izolaci používá i sláma, ale nic bližšího o tom nevím. Taky asi záleží, jaký typ domu chceš stavět. Já bych rád jednou postavil "Duškův" hlíněný dům, ale trošku větší a promakanější, tam se ke hlíně přidává buď sláma nebo konopí pro lepší izolaci a dýchatelnost stavby. Taky se takové hlíněné iglu běžně izolují gumoasfaltem, ale to není zrovna ecofriendly řešení a asi nebude tak výhodné :)
    MAJA
    MAJA --- ---
    CLOVICEK: Při zateplování jsem taky uvažoval namísto minerální vaty nějaký ekvivalent z dřevité vlny nebo konopí, ale ceny byly poněkud zběsilé.

    Dům i bez izolace téměř nedýchá - jenom běžné cihly/bloky oplácané omítkou apod. jsou už solidní parobrzda. Samotný izolant má třeba 10x lepší paropropustnost, ale v reálné skladbě s lepidlama/omítkama apod. je ten rozdil pak třeba jen 2x.
    CLOVICEK
    CLOVICEK --- ---
    DUL: kdyžtak napiš bližší info o kopřivách do pošty prosím :)
    Co se tyka poličkem s konopím :) 1ha pole osetého konopím vyčistí až 10x větší množství vzduchu než 1ha lesa. Má až 5x vyšší výnos biomasy, nehledě na její univerzální využití. Navíc konopí (technické) se téměř hnojit ani nemusí a v závislosti na odrůdě můžeš sklízet i dvakrát ročně (na zdroje informací se mě neptejte, mám to z pět let staré seminárky, kterou jsem dělal na vysoké, bohužel už ji asi nikdy nenajdu). K izolaci bych určitě volil konopí, než polystyren... i proto, že ten dům pak "dýchá" a není z něj izolovaná, od světa oddělená kopule.
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    a co polystyren pouzitej? Recyklace = 100pro eko, ne?
    Trámy z bouraček, atd, atd.
    Mimochodem se da hodne veci poridit ve stavebnim bazaru, nicht mehr?
    TURF
    TURF --- ---
    DUL: na tuhle polystyrenovou otazku nahlizim dosti pozitivne :) az dojde vytezitelna ropa, tak ho nekdo rad vysbira.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    MATT: a mozna ne, ale docela by se hodilo mit to overeny, aspon ramcove, i pro dalsi materialy...
    MATT
    MATT --- ---
    DUL: mozna by clovek nakonec zjistil, ze na polystyren se pouzije min ropy nez na hnojiva a obdelani pole s konopickem... ;)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Ekoprůkopníci: Energeticky úsporné budovy — iVysílání — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10257331325-ekoprukopnici/210382546320014-energeticky-usporne-budovy/
    VODA
    VODA --- ---
    Kodaň povinně zavádí zelené střechy Ekologické bydlení
    http://www.ekobydleni.eu/zivotni-prostredi/kodan-povinne-zavadi-zelene-strechy
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam