• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    TURF: S takovou knihou budou rádi, jestli alespoň anulujou náklady.
    TURF
    TURF --- ---
    QNEDLEEQ: kontaktuj primo ceskou earthship ;) na prekladu reynoldsovych knih dlouhodobe pracujou a planujou jejich naslednym prodejem fundraisovat. jak je to s pomoci pri vystavbe se dozvis taky tam. urcite pak podej zpravu, jak probiha komunikace a jestli jsi uspesny :)
    zkus Martin@zemelod.cz a brace yourself if margarita :))
    DAW
    DAW --- ---
    LINKOS: Díky za odkaz.. jsou to nádherný baráky :)
    KOCOURR: Já mám tuhle knížku: http://www.amazon.com/Art-Natural-Building-Construction-Resources/dp/0865714339
    a jsou tam popsaný desítky různejch technik stavění ze všech možnejch přírodních materiálů
    píšou, že nejlepší směs na výplně, kterou maj ověřenou 20 letou praxí je:
    9dílů písku, 3díly pilin, 3díly vápna, 2díly cementu
    (tak s tou slámohlínou jsem to poplet, ale asi by to šlo taky)
    KOUSICEK
    KOUSICEK --- ---
    KOCOURR: myslim, ze se u roubenek pocita s tim, ze kdyz kus seschne a vypadne, opravi se to. (ten stary kus se hodi do necek s vodou, a za den se rozpracuje a nastoucha zpatky. My jsme pridavali trochu Sava - a obcas lzici cementu. )
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    KOCOURR: ta kniha by mne take zajimala. Jsem asi primitivni:) ale nedokazu si presne predstavit, co to znamena "...kulatiny napříč, ... a do meziprostoru se dává slaměnohliněná směs.."
    ;-)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KOCOURR: tradičně se to vymazává hlínou s řezankou slámy. "Moderně" montážní pěnou.
    DAW: Cornwool jsou moc pěkný stavby, těžko teda říc jakou to má izolační schopnost, i když dřevo takle položený izoluje prý líp než podél ve stěně.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    DAW: To zní zajímavě ;), co to je za knížku prosím?
    S výplní meziprostoru mezi trámama mají teť problém jedni sousedi, mají roubenku starou asi 6-7 let a tohle je první zima co tam bydlí na plný úvazek, a jak tak topí a topí, tak se trámy seschly a roubenka jim při silném větru profukuje...nevím přesně, čím konkrétně to vyplňovali, ale nechávali to vyschnout 2 sezóny, než vyplnili spáry mezi trámama, nenapadá někoho co za výplň nejlíp použít, aby se tohle nestalo, něco "pružného" co bude pracovat se dřevem?
    DAW
    DAW --- ---
    KOCOURR: co takhle roubenkoslaměnka? :) ..mám o tom povídání v jedný knížce.. dělá se tak, že se dávaj kulatiny napříč, třeba půl metrový dýlky a do meziprostoru se dává slaměnohliněná směs..
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    LINKOS: jo, ten skanzen bude asi nejlepší, výhledově bych chtěl tak za 2-3 roky začít stavět nějaký vlastní bydlení, klasický cihlový bloky nebo itong atd. jsem vyloučil, teť se rozhoduju mezi roubenkou a slaměnkou co je finančně míň náročné (zatím to vypadá na tu slaměnku) a co se do daných podmínek víc hodí (zatím vede roubenka), no budu vstřebávat teorii a časem sem snad přispěju i něčím z praxe ;-)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KOCOURR: to máš pravdu, oni si tam rákos kosili sami a Paťinka říkal, že je naprd, že se má třídit podle délky, což nebyl, byla v něm zamotaná sem tam nějaká tráva a asi i byl silnější, to už si nepamatuju. Na to bych se poptal, třeba není tak dobrej, ale použít se dá.
    Vodním sklem se prý zbržďuje uhnívání od konce, jinak uhníva centimetr ročně. Jako rozhodně to není bezúdržbová střecha. Musel bys tam mít taky docela asi sklon, těžko říct jak by to vypadalo, navíc už i s tou hořlavostí, slaměná stěna budiš, to je schovaný pod omítkou, ale tady je to otevřený. Ale jiank jsou vážně moc pěkný takový střechy.

    Zajeď do nějakýho skanzenu se zeptat co a jak :)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    LINKOS: Zadarmo asi nebude, protože podle toho, co jsem se dočet, tak ten rákos co roste u nás se moc nehodí a dováží se tenčí z Maďarska. Co se údržby týče, tak se informace v článcích trochu rozcházejí...někde píšou bezúdržbové (tomu se mi moc nechce věřit) a někde píšou, že je dobrý ošetřit to vodním sklem... zajímavý info na tohle téma jsem našel tady: http://www.rakosovestrechy.cz/technologie.html

    Co tebe nejvíc odrazuje na tomhle typu střechy? Přiznám se, že s tím zatím osobní zkušenost nemám, ale dost se mi to zamlouvá jak paropropustností, tepelnou izolací tak i vzhledem...jen nevím, jestli je to na Vysočinu na 700mnm to pravé ořechové, tuhá zima přinese v pohodě i metr sněhu, ale pokud to z tý střechy zklouzne...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KOCOURR: no, jednu sem dělal, jen takovou fakt malou a majitel si to nakonec rozmyslel a musely sme to předělat, takže potom byla prakticky jen na parádu a k hovnu. Takovej ten malej domek u Skořepy. Mě nasral :)

    Cena? Rákos je zadarmo, resp. za práci. Pan Paťinka z Vrbovců by ti povyprávěl (soused Skořepy) co a jak ten to dělával do skanzenu (třeba i to, že rákos co používá Skořepa je na pí*u). Na dům bych si to asi nedal, je to pracný na udržbu a udělat to není zas taková sranda. Rákosový střechy se dělaj ve velkým sklonu, aby po nich sních sjel a aby to neprosakovalo.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    máte někdo osobní zkušenost s rákosovými střechami? jaká je cena v porovnání s obvyklími komerčními krytinami a jestli to vydrží metr morkéro sněhu...?
    VORTAVOR
    VORTAVOR --- ---
    FRANCIMOR: holymacro ! to je něco úplně jiného než co se člověk běžně dozví o těžených plynech, myslím že si rozmyslím i to naše LPG
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    FRANCIMOR: takhle už mi to dává smysl, tak jak jsi to napsal původně to vypadalo, že dělaj vrty jenom proto, aby otrávili vodu... LINKOS byl jen rychlejší :)
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    LINKOS: Vlada v Australii na tezbe uranu,uhli,ruznych rud a a ted zemniho plynu dost vydelava. samozrejme jsou ve vlade lobisti korporaci kteri vsemu napomahaji a masteji si kapsy.Vlada pak udela smlouvu s korporaci a ta dela pruzkumy.kdyz najde plyn tak udela vrt,nahazi tam chemku a sosa ply.chemikalie pak otravej vodu...nakej american o tom udelal peknej film a jsou tam lidi co berou vodu s podzemnich pramenu a normalne otoci kohoutkem,skrtne zapalovacem a misto vody cyslehne plamen....Gasland se ten film jmenuje,urcite nekde je i s ceskyma titulema...
    no jem troku OT sorry
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LINKOS: jsou tak debilni, jen si vem priklad u nas v cechach a tezby uranu kolem straze pod ralskem. v zemi jsou kvanta sracek a umele udrzujou tlaky jinak to kontaminuje podzemni vody, ktery mimochodem jsou dost kvalitni a byla by to skoda. vlastne to je to samy v bledemodrym.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    FRANCIMOR: nezlob se, ale to je něco čemu už by se ani nechtělo věřit. Jako chápu, že jsou společnosti dostatečně dementní aby pro těžbu ropy zlikvidujou prales a celé kmeny, ale že by to dělali až tak záměrně a vláda by je u toho ještě kryla?? Třeba sem to špatně pochopil, protože sem nečetl ty odkazy v angličtině.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam