• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    rozbalit záhlaví
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DENDROBATA: chtěl sem se zeptat jak vyřešili některé problémy co mě u toho domu napadli a koukám, že nevyřešili :)
    -izolace ovčí vlnou v tloušťce 20 cm není komfortní zaizolování, v případě topení dřevem je potřeba počítat s větší spotřebou
    - domek nemá velkou akumulaci, takže v zimním období počítejte s kolísáním teplot
    - stavba je lehká, takže v letním období může docházet k přehřívání interiéru a uživatelé se musí naučit účinně a správně používat okna k větrání
    - ve stavbě nebylo nijak zvláště řešeno požární hledisko, pouze byla eliminována rizika vzniku požáru
    - protože vlna není ošetřená proti šatním molům, je tady určité riziko napadení
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    PRZZI: S tou filozofii kolem naprosto souhlasim :) Ten domek stoji asi 3 roky a stoji za to si procist tady tu diskuzi pod fotkama http://www.svepomocnastaveni.cz/?p=286
    PRZZI
    PRZZI --- ---
    DENDROBATA: nezávisle na tobě ten samý link...s tím že je možnost stáhnout ebook s jejich zkušenostma
    svobodnydomek.cz | Další web používající WordPress
    http://svobodnydomek.cz
    http://svobodnydomek.cz/wp-content/uploads/2013/03/svobodny_domek_ebook.pdf
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Kdo má zájem zúčasnit se semináře o stavbě svobodného ekologického domku http://svobodnydomek.cz ať se ozve Lucce a Jakubovi Čapkovým na kuba.capka@centrum.cz. Seminář by rádi uskutečnili v červnu v Semilech, cena asi 500 Kč.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    taky dobry
    Building a Celtic Roundhouse
    http://naturalhomes.org/celtic-roundhouse.htm
    MAJA
    MAJA --- ---
    DOKKTOR: Vodu sbírám jen na zalévání - nevím, jak jinde, ale mě žije na okapech hodně ptáků a nejenže do nich neustále kálejí, ale občas nějaký propadne do okapu. Už jsem je lovil až v gaigeru :-)

    Přijde mi nejvhodnější shromažďovat vodu v podzemní nádrží, která jde čistit od kalů ze dna. Udržuje se tam stabilnější teplota a nemnoží se v tom komáři jako v sudu pod okapem.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DOKKTOR: hele rekl bych ze se lip cisti sito kery cas od casy vyklepnes nez sterk. nebo to muzes nechat nejdriv stect do naky nadrze, tam se ti necistoty usadej a ty to pak bud nejakym prepadem nebo cerpadlem posles na procistenou.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    QNEDLEEQ: tak bez´držbové to jistě nikdy nebude, ale zas bych nechtěl během delších deštů to čistit každý den. samo, že záleží na čistotě střechy, ale nad barákem je pak svah a na něm zahrady a stromy, takže s tama taky leccos přiletí, čili se nedá říct, že první déšt to umyje a je klid. ale jako ano, chtěl bych vymyslet neco, co odfiltruje co možná nejvíc co nejmenších hrubých nečistot a nemusel to čistit každý den. jestli se můžu zeptat, jak to máš ty? klidně do pošty ;)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    MAJA: pálená taška. ale na cca třetinu celý den nesvítí slunko, takže to tam trochu mechovatí. časem to musí jít vyměnit, ty laty, co to drží, už to tak dlouho neudrží.
    OGMIOS: no zatim sem uvažoval udělat sérii za sebou jdoucích různě hrubých sít, ale mám obavy, že se bude zanášet. co sem tak zkoumal komerční filtry, tak tam se to síto permamentně vymývá příchozí vodou, takže bych kutil neco v tomto stylu. no spíš sem chtěl slyšet něco k nápadu prohnat to třeba štěrkem, ale když nad tím ted uvažuju, tak ten štěrk by eventuelně stačil jako první vrstva "síta", kdyby to bylo věčí tak se bojím, že mi do toho na nejaké garden party nekdo nachčije ;)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DOKKTOR: moc to neres, dej tam sejtka a pravidelne to cisti. cistit to proste musis.
    MAJA
    MAJA --- ---
    DOKKTOR: z jakého materiálu je střešní krytina ?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    k tomu filtrování dešťovky, neměl by k tomu navedení na nejaký studijní materiál? chystám se sbírat vodu z víc jak stometrové střechy a používat to prakticky na všecko, kromě pití. skoro všechno mám nejak namyšlené, akorát kolem filtrování než to vubec dojde do nádrže nejak tápu. samozřejmě sem našel nejaké komerční filtry, ale bojím se, že z tak velké (a i celkem staré) střechy bude strašně bordelu a budou se hodně zanášet. protahnout to přes pískovou drenáž by taky šlo, z druhého konce střechy přes dvorek k nádrži to je dobrých 20-30 metrů, ale vlastně skoro nic o tom nevim. no zkrátka hledám řešení, keré by co nejvíc eliminovalo přítok špiny do nádrže, kerá by se pak nemusela čistit tak často. samozřejmě do nádrže pude nejaká UV lampa, pakliže se v tom chcu i sprchovat, prat atd. pošťouchne mě nekdo k nejakému materiálu?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    JUNIOR: Predevsim deštovka je vlastne destilka, a jako takova se na nejake dlouhodobe piti nehodi .. jo destovka ktera projde pudnim profilem a podlozim a nekde vyteka ve forme pramene je jina, pac na sebe napouta spoustu iontu a tudiz jeji osmoticky tlak je vyssi a nedemineralizuje telo.
    Projed si to tady, treba na neco kapnes https://www.youtube.com/watch?v=izwI8PgXYpc
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    no a proc jenom nestahnout destovou vodu ze strechy a nedocistit to? ta bude nejcistsi, jen co splachne ze strechy a vezme sebou ze vzduchu. klasicka technologie na cisteni je uz davno hotova. otazka je akorat z ceho ma clovek strechu neb treba z asfaltovy bych to nepil.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JUNIOR: není to uplně kořenovka, jenom stejnej princip. Záleží na definici děšťovky a pitný vody. Pít bych se to nebál, ale nezaručim dokonalou čistotu.

    Aktivní uhlí není to samý jako černý uhlí, pozor. Je to přepálený pórovitý uhlí, který nějak reaguje s vodou a zabíjí bakterie, používá se do vodních fitlrů standartně, je to celkem osvědčenej systém.


    Spotřeba UV lampy zas tak velká není, pitný vody zas tolik nespotřebuješ...pár litrů na člověka na den.
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    OMNIHASH: A to je schopný udělat z dešťové vody pitnou ? Já měl za to, že kořenovky jsou hlavně pro to, aby zadržovali vyčerpanou vodu co nejblíže ke zdroji, ale možná se jen mýlím.. To je mi jasné, že se z šedé/černé vody vyprodukuje vyčištěná, ale pořád to není na pití.

    A s tím černým uhlím a UV lampou máš nějaké zkušenosti ? Ta UV lampa mi přijde zase už tak trochu kontraproduktivní. Představa, že tak obrovské množství vody protahuju, přes UV světlo -> ta spotřeba a efektivnost. Hmmm. Ale je to jen moje představa dost možná.

    Jinak jsem zjistil, že v polabí se u nás čerpá voda z Vltavy, tlačí se do země a díky pískovému podloží se 100m daleko z vrtů bere pitná voda. Těch 100m písku stačí na vyfiltrování z řeky na pitnou vodu. Ale to je taky celkem nepoužitelné pro osobní účely..
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JUNIOR: záleží na tom, čím jí zalejváš. Používaj se tři metody čištění vody - chemická, biologická a mechanická. Kořenová čištička kombinuje poslední dvě, o tom, jak kvalitný bude voda rozhoduje čistota na vstupu a velikost čističky. výslednej produkt se dá ještě přehnat přes aktivní uhlí, popřípadě přes UV lampu.
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    OMNIHASH: Ale tak kořenová čistička nedělá pitnou vodu, že jo.


    DENDROBATA: Pecka to je, použitelné pouze tam, kde je velká vlhkost. Ispirace víš jak. Tak zajímalo by mne jestli máš třeba nějaké schéma, nebo link na konkrétní /čti funkční/ použití v praxi. Jinak to co píšeš jsem už as viděl nebo četl, ale prostě se ptám ve směru získání PITNÉ vody. Kdybych vyřešil tohle, mohl bych být už v podstatě z 90% soběstačný. Přemýšlet o vlastní studni se mi moc nechce. Snažím se hledat co nejjednodušší řešení.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    JUNIOR: Destova voda svedena do podzemní nádrže... Pokud mozno se vse odehrává silou gravitace. V baráku soustava filtru a hospodaření s šedou vodou která se zpětně používá na méně náročné účely ... Chceš vědet něco vic?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    JUNIOR: To je pecka, akorát to Imho bude fungovat v místech s vysokou vzdušnou vlhkosti.. Koukal jsem na dokument z jižní Ameriky kde měli typci ten systém udělaný v soustavě více plachet, ten soutok měli spojeny a víceméně si tím zajišťovali vodu pro jakousi farmu v horách u oceanu... Palec hore :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JUNIOR: v zásadě nejde o nijak složitou technologii, akorát se používá na opačnej produkt jako kořenová čistička. Potřebuješ jenom dostatečnou plochu, vyspádovanou a s nepropustným dnem, na něm štěrk pár centimetrů a pak zemina a kytky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam