• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    rozbalit záhlaví
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    DEVIL: nasavame vzduch z mistnosti a je to slusnej pruvan.. nicmene barak je "vzdusna" roubenka, takze se toho nebojim, vetrak potrebujeme a kdyz to pujde ven kominem, nevadi.

    Nijak zvlast jsem to nepocital, kominove trubky mam prumer 200, stejny "prurez" jsem se snazil udrzet ve vsech castech kamen (nebo vice, hlavne v mistech, kde vzduch musi "zatacet"), vstupni otvor je na tom podobne (200mm kulatemu prumeru plochou odpovida cca 180x180 ctvercovy tvar). Ale na nejake centimetry jsem si nehral, postavil jsem to tak, abych musel co nejmene rezat cihly ;-) Testovani navic probihalo s otevrenyma prednima dvirkama, takze plocha na sani vzduchu byla mnohem vetsi - pri zavrenych dvirkach se mi tocil vzduch v predni casti, coz zpusobovalo lehci uniky koure do mistnosti. Bud to nejak vyresim, nebo budu topit s otevrenyma, neprisel jsem na to, ze by to necemu vadilo.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    abys to nemusel rozebirat, tak by mozna stacil provlect nakej retizek, kterym pripadny zaneseniny procistis.

    chci se ale zeptat, jestli jste to nejak pocitali ten otvor pro vkladani dreva. vim ze to ma mit nakej pomer ku ty spalovaci komore.
    taky me zajima, jestli je na to spalovani pouzitej privod vzduchu jen skrz mistnost, nebo je tam pridavna trubka, co nasava vzduch zvenku. bal bych se vypotrebeni dejchatelnyho vzduchu v mistnosti a vytvoreni pruvanu studenyho vzduchu nakou skvirou....
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    R6ANDREW: Jednak tam jeste bude spirala vymeniku na ohrev TUV (ta bude v sudu). Lavicka bude, ale zatim mam v planu ji udelat dutou a ohrivat v ni vzduch pro vytapeni 2 koupelen horkym vzduchem (s castecnym akumulacnim efektem se samozrejme taky pocita). Trubka bude zakryta asi jen v te prvni mistnosti, v druhe (koupelna) bude hola. Podle predbezneho testu se rozehreje v koupelne asi jen na 70 stupnu, takze tam nehrozi popaleni.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    Jak na to tak koukam, ne vsechno mi je ne prvni pohled jasne..predpokladam, ze ten tepelny vymenik je ona lavicka? hlinena masa se zahreje a pak postupne celou noc vychlada?
    LUNIX: ty budes jeste nejak tu rouru pokryvat, nebo ji tam tak nechas? koukam, ze ti jde minimalne pres dve mistnosti a pak ven?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DOKKTOR: lol no jo no :D ale zas pak asi nemas tenhle raketovej efekt
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    OGMIOS: a neni pak už lepší postavit rovnou kachláky?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LUNIX: no ja prave na to koukal a to cisteni mi nebylo jasny v tech lavickach, zvlast kdyz tam meli nekolik ohybu trubek. a nikdo to tady poradne nema aby se podelil o zkusenosti po par topnych sezonach. ale taky bych do toho sel :D skombinovat to s ohrevem vody a nejlip i plotnou by bylo fajn. ikdyz ta plotna je asi moc na tenhle design :D
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    OGMIOS: ono to na tech fotkach neni videt, ale to koleno za kamny ma "revizni otvor", pak mam jeste jeden ve vedlejsi mistnosti. Tim bych to mel byt schopen s vhodnym nacinim vycistit, aniz bych to musel rozebirat. Pry se to ale zanasi minimalne, po topne sezone to zkontroluju a uvidime.

    Neplanuju to zastavet kompletne do lavicky, jak je to bezne. Lavicka tam bude, ale bude (castecne? - finalni podoba se porad tvori) duta, kazdopadne revizni otvory na trubkach budou pristupne pres revizni dvirka v lavicce.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LUNIX: jo raketovy kamna jsou zajimavy, co me ale na tom nejvic zajima je jak se cistej roury? se musej prece taky casem zanest ne?
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    nekoho by to tady treba mohlo zajimat. je fajn, ze se tim zabyvaji i na MIT.
    Syllabus | Sustainable Design and Technology Research Workshop | Architecture | MIT OpenCourseWare
    http://ocw.mit.edu/...-183-sustainable-design-and-technology-research-workshop-spring-2004/syllabus/
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    PETEKKA: sorry, ve spěchu jsem si spletla audítko. ALe naštěstí se vždy najde někdo, kdo vás na chybu včas upozorní, dík
    SCHIZOGENES
    SCHIZOGENES --- ---
    YBUKO: Krechty: Jsou hrobce, kryté zemí a špatnými vodiči, v kterých se uschovávají okopaniny (brambory, tuřín, mrkev, řepa), zeleniny (kapusta, zelí, štěrbák). Krecht k uložení zásob vykopaný musí býti suchým popelem nebo škvárou vysypán a na dně po celé délce opatřen větracím kanálkem (Domácí vševěd). :-))

    Stavba krechtu | Poradte.cz
    http://www.poradte.cz/domacnost-a-bydleni/9455-stavba-krechtu.html
    ZAHRADA.cz > Dočasný sklípek
    http://www.zahrada.cz/forum/dalsi-zahradni-stavby/docasny-sklipek-170776/?stranka_oblast=2
    Sklep
    http://www.stavbadomusvepomoci.cz/hruba-stavba/item/1964-sklep.html
    http://www.ireceptar.cz/...itkova-zahrada/skladovani-mrkve-v-pisku-a-krechtu-ve-sklepe-i-na-zahrade/ velmi pěkny odstavec

    na komplexnější projekty se sejde beton na stabilizaci, vápno na stěny a pod bedny/potraviny nějaká podložka (břevna atd.) aby neležely přímo na zemi, ale stavbu jsem si zatím nezkoušel...

    +- metr...
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    prosím o radu:
    část domku tvoří stará prosklená veranda ze dřeva. z této verandy bychom potřebovali nakonec udělat v jedné půlce kuchyn, v druhé koupelnu. Počítáme s tím, že stávající verandu budeme muset vybourat. Potřebovala bych vědět,z jakého materiálu mám vybudovat nové zdi? Může být "nová veranda"zhotovena ve stylu zateplené dřevostavby? Nebo je kuchyn a koupelnu lepší udělat z klasických cihel? jestli mi rozumíte... :)

    Díky za názory.


    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    V2SV: super, moc často se tam nevyskytnu, ale kdyby nastaly příznívé konstelace, pes, dítě, cesta, rád bych se k vám podíval.., dík!
    V2SV
    V2SV --- ---
    AQUALOCO:
    dveře máte vždy otevřené, jen prosím o včasné info, abychom se domluvili na vhodném načasování.
    stává se že jsem na cestách nebo je tu kalup a návštěvu je vhodnější směrovat k večerním hodinám.
    chci tady mimo jiné řemeslně vzdělávací centrum, tra by se ti zamlouvala možnost reálné zkušenosti.
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    V2SV: no, jsem architekt, kterýho zajímaj alternativy, ale když si čtu o slámě nebo koukám na videa, tak to prostě neni ono. radši si na věci sáhnu, potěžkám a zeptám se. vadilo by ti, kdybychom se někdy cestou do Čistý se ženou stavili?
    V2SV
    V2SV --- ---
    AQUALOCO:
    kousek od nové paky...
    co si představuješ pod pojmem "něco prohlídnout"?
    nevím kdo jsi a co tě zajímá, kže "něco" si prohlídnout můžeš vždy .))
    AQUALOCO
    AQUALOCO --- ---
    V2SV: kde se tam tim zabejváš? je možný si u tebe něco prohlídnout?
    V2SV
    V2SV --- ---
    LINKOS:
    Zdrarec, máš ještě chuť do práce na slamáku?
    Stavím domy různých konstrukcí z přírodních materiálů už několik let. Teď chystám výrobu domku ze dřevoslaměnohliněných panelů. Vyrábět budeme u mě v dílně (Tesárna-truhlárna v podkrkonoší). V souběhu práce na dřevosleměné maringotce abych už nebyl jak ta kovářova kobila ,)
    Vidím že máš o tohle reálný zájem, tak dej vědět ,)
    Zatim cus
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam