• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    SMILE_DOG
    SMILE_DOG --- ---
    OGMIOS: na technicke konopi prece zadne povoleni nepotrebujes ani z neho nevyrobis marihuanu, neasi..
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    DRUDRIGER2:
    LINKOS:
    Ja opravuju roubenku prvni rok, takze nemam dlouhodobou zkusenost, ale zaklad jilovita hlina s rezankou je OK. Dovnitr jde nacpat te rezanky hodne, blato pouzivam jen jako pojivo, je to tak 90% rezanka, 10% blata. Takovy pomer nejde ani rozslapat, takze si to vmichavam to bezne smesi v rukou po malych castech az primo pred umistenim, hroudu po hroude. Vrchni vrstvu delam tak 1:1? (bezny pomer co jde jeste uslapat), aby z toho netrcela slama. Tradicne se dovnitr daval mech, jak uz to nekdo psal.

    Je to prekvapive hodne pracne, 1m sparu muzes delat klidne i pul hodiny, kdyz si das zalezet. (v zavislosti na sirce samozrejme)
    Hrebicky ano, pokud si chces byt jisty, ze to pak cele nevypadne. (az ten hrebik zrezne, tak to muze vypadnout stejne, mam tu i skoro 200 let stare kusy hliny, takze hrebiky to spolehlive prezije) Nekde to ma tendenci vypadavat, nekde ne, zalezi tom, jak se to hybe, jaky to ma tvar, apod.
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    ja si prave take myslim ze to vlastne udela takovej spunt takze by to vypadavat nemnelo.....
    dik za odpovedi.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DRUDRIGER2: pokud to prochází skrs mezeru tak nejsou hřebíčky/količky si myslím potřeba, hmota se spojí a drží mezi trámama. Kdyby to bylo jen přilepeno na stěně v prohlubni tak bych je tam i dal, ale takle si myslím, že je to zbytečný. Někdo jiný názor, zkušenost?
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    no asi ostanu teda pri tom svem pracovnim postupu ktery sem mnel navrhlej sam, ze dovniotrs vice slamy rezanky z okraju vice mazanini. tedka este otazka davat ty hrebicky nebo ne.?
    myslim do spar davat hreby na to aby ta hmota lepe ve vnitrs drzela.?
    s tim ze budu vrchni omitku opravovat pocitam o rok ze se to bude znovu delat kvuli sesychani tramu...., ale jenom vrchni vrstva
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DENDROBATA: imho si myslím, že vlákno je snad dražší než vlna( která se stále ještě dá sehnat i zadarmo
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DENDROBATA: ty jo je divny ze je za to mnozstvi konopi nezavrou, asi maj povoleni k vyrobe marihuany :D
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    DRUDRIGER2: Nečím takovým by to asi šlo utěsnit, konopné vlákno
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    DRUDRIGER2: na konopný pazdeří bych se i vykašlal. Mezi trámy bych nacpal hlínu se slámou (trochu více slámy) a zamazal bych to z obou stran mazaninou. Tu bych nechal profermentovat, aspoň z vnějšku

    KCE: na podobným principu teď děláme stěny, jsou to latičky cca 2x2 cm, spáry se vymažou jílem, po zavadnutí se na to nanáší omítka. Takže si myslím, že vymazat to hlínou nebude problém.
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    respektive sem myslel smes hliny a konopneho pazderi. dat do stredu a na vrch obycejnou mazaninu smes jilu pisku a slamy.....
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    DENDROBATA: myslis ze by se dalo pouziti nejake prirodne pazderi z normalniho obchodu...? ovci vlna kupovana je dosti draha, konopnej spagat ani nemluvne.
    Kdyz sem to cekoval jak to udelat tak se to delavalo tak ze se dovnitrs jakoby do stredu te spary daval prave mech, chlupy se zvirat etc.popravde nemam cas to vubec udelat nasusit, pristi tyden to delam.
    dalo byse pouzit konopne pazderi.? uchytit ho hrebickama a pak jilova mazanina...?
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    DRUDRIGER2: Nejspíš bych to vycpal koudelí nebo nějakým konopným lanem, špagátem (mechem, rašeliníkem) eliminuje to rozpinání a pohyb trámů teplotou a vlhkostí. Ta omítka se ti imho časem vydrolí páč nebude kopírovat pohyby dřeva.
    MTJ
    MTJ --- ---
    KCE: Nařež si lišty a těma ty mezery pobij (jestli mají teda ta prkna nějakou solidní šířku aby to vypadalo rozumně).
    KCE
    KCE --- ---
    he, dobrej napad na diskuzi..
    mame tu jednu "budku" z prken, ty vyschly a udelaly se mezery, pobit to banerem nebo linem je nevkusne, to este tak kurnik.. stejne tak se mi nechce tam cpat tuny kupovanyho tmelu, takze.. co treba ten jil? navic jsou to jen 2cm prkna, tak aby se nevydrolil(?)
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    mate nekdo skusenost s vyplni tramu an roubence, jedna se o nove tramy tak rok proschle, mezera mezi nima je 4cm. chci to vycpat jilovo piskovou mazaninou z rozsekanou slamou z rezankou.....do vnitrs vice rezanky..
    dik za odpovedi....
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    a tady domecek z ras :D
    Dům pokrytý mořskými řasami překvapí svou moderností – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...y-a-trendy/309594-dum-pokryty-morskymi-rasami-prekvapi-svou-modernosti.html
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    LUNIX: no jicin neni tak daleko ani pro me :D uvidime
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    DEVIL: procital jsem fora, nejvic infa bylo na http://donkey32.proboards.com/ a pak jsem to udelal podle sebe, podle toho co jsem mel doma a co jsem umel sehnat. Nakresy jsem si delal, ale nic co by se dalo publikovat nemam - navic jsem to pak stejne vzdy prizpusobil materialu, ktery byl k dispozici.

    Vnitrek (horizontalni spalovaci komora) jsou samotovy cihly, co jsem mel doma. Vertikalni spalovaci komora jsou 2 samotovy vlozky, ktere se mi taky valely doma. Jsou lehce prodlouzeny plechovou trubkou, ktera zbyla, kdyz jsem delal kourovod. Je to slepene specialni maltovou smesi, co ma vydrzet 1200 stupnu - koupil jsem v kamnarstvi vedle ve vesnici tusim za 700-900Kc/20kg, spotreboval jsem 2 pytle, tedy asi 2000 Kc - byl to nejaky Fugenbunt, nemecka vyroba, ale co presne ted nemuzu najit, krome kourovodu pro me nejvetsi investice.

    Celej vnitrek je izolovanej perlitem - delal jsem smes z "Fugenbuntu" a perlitu, experimentoval jsem s ruznymi pomery od 1:3 az po 1:10 (objemove). V kazdem pripade z toho vznikla celkem mekka hmota, ale zda se stabilni, jen nachylna k mechanickemu poskozeni. Proto jsem taky vertikalni komoru po odliti jeste potahoval tenkou ochrannou vrstvou malty (Fugenbunt mi v pulce dosel, tak jsem spodek dodelaval normalnim cementem).

    Dalsi alternativa pro pouziti na izolaci byla smes perlit-jil, ale kdyz jsem to stavel, tak jsem to nejak vypustil, takze jsem zatim netestoval. Bylo by to levnejsi a snad i pevnejsi nez "Fugenbunt". Na druhou stranu by to dalo vice prace a nejspis dele pracovalo, zatimco maltova smes rychle vytuhla do netekuteho stavu, je stabilni a nepraska (smes s perlitem vytuhla cca za 10 minut, samotna malta cca 42 minut).

    Sud je dnem nahoru, zajimavy napad udelat to oteviraci, vubec jsem nezvazoval, ale asi do toho nepujdu kvuli moznym netesnostem. Cisteni by melo byt dostacujici ze spodni casti a rozebrat to nebude az takovy overkill - odhaduji na praci na jedno odpoledne a pokud to bude potreba udelat po 5 letech, tak to preziju.

    Kdyz jsem poprve topil (nic moc drevo - urcite to pujde roztopit vic), sud se zahral maximalne na 220 stupnu, komin hned za kamny mel cca 100, pred vstupem do komina (po cca 6 metrech delky) uz jen asi 70. Prislo mi, ze jen para uz je hned za sudem - oteviral jsem za behu revizni dvirka a nakukoval dovnitr.
    Toto je ostatne fotka porizena pri onom pokusu (pri otevreni kamna dostanou falesny tah a prestanou horet, takze to neni az tak prukazne, ale ani hned po otevreni tam krome takoveho lehciho koure/pary nic nebylo):
    P1070408.jpg Photo by lunix_cz | Photobucket
    http://s1103.photobucket.com/...r/lunix_cz/media/2013/Raketova%20kamna/P1070408.jpg.html?sort=2&o=31

    Pri pristim testu vylezu na komin ;-)

    Bydlim kousek od Jicina, kdyztak napis do posty az to bude aktualni domluvime se.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    LUNIX: no kazdopadne dobra prace a super dokumentace!
    stavel si podle nakyho nakresu, nebos testoval na necem? ty cihly vnitrku sou samotovy a ta komora je utesnena samotovou maltou? co je na tom natrubku v ty komore? taky samot? sud je na pevno nebo ma oteviraci vrsek?
    kdyz zatopis a rozehreje se to, tak ty trubky se rozhavej mocne? venku z kominu pak fakt jen stoupa para? nebo ten rozvod mas po dome tak kratkej.

    a vubec kde bydlis? prijel bych se na to nekdy az budu v cechach podivat.....
    LUNIX
    LUNIX --- ---
    DEVIL: nasavame vzduch z mistnosti a je to slusnej pruvan.. nicmene barak je "vzdusna" roubenka, takze se toho nebojim, vetrak potrebujeme a kdyz to pujde ven kominem, nevadi.

    Nijak zvlast jsem to nepocital, kominove trubky mam prumer 200, stejny "prurez" jsem se snazil udrzet ve vsech castech kamen (nebo vice, hlavne v mistech, kde vzduch musi "zatacet"), vstupni otvor je na tom podobne (200mm kulatemu prumeru plochou odpovida cca 180x180 ctvercovy tvar). Ale na nejake centimetry jsem si nehral, postavil jsem to tak, abych musel co nejmene rezat cihly ;-) Testovani navic probihalo s otevrenyma prednima dvirkama, takze plocha na sani vzduchu byla mnohem vetsi - pri zavrenych dvirkach se mi tocil vzduch v predni casti, coz zpusobovalo lehci uniky koure do mistnosti. Bud to nejak vyresim, nebo budu topit s otevrenyma, neprisel jsem na to, ze by to necemu vadilo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam