• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    PAVEL_BRODSKY: Nemohl jsem se na ty hrubky dívat... :-D Tak jsem to radši přepsal.
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    Tady by se ti možná pak spíš vyplatilo na myčku se vykašlat. Ano, sice moderní myčky mají nízkou spotřebu vody, ale je jen málo těch, které zvládnou veškeré nádobí. Čili, špinavější je nutno i tak předmývat v dřezu. Navíc, pokud se ti to opravdu povede vést tak, jak říkáš, tak na výrobu užitkové vody bys potřebovala akorát pevný filtr, anibakt. a tukožroutskou úpravu. Ćili úplný základ. Nic vyloženě složitého => měla bys jí prakticky hned po osprchování nebo umytí nádobí. A k tomu nádobí - v tomhle režimu mi připadá nejjednodušší dvojdřez s kohoutkem na užitkovou i pitnou. V džezu s užitkovou umyješ z nejhoršího a pak už jen v čisté opláchneš - tím bys asi ušetřila nakonec víc... A pokud si budeš ještě dávat pozor, abys tuky a oleje z vaření co nejvíc necpala do vody, ale například do domácí bioplynky, tak bys to takhle mohla jet prakticky donekonečna.
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    POHODAVOLE: no představuji si to tak, že budu používat nějaký ekorozložitelný biologický a já nevim co přípravky - na sprchování, do myčky atd. A to je vlastně vše, co do odpadu půjde, záchod bude kompostovací. To by z toho nemusela být tak znečištěná voda...
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PETEKKA: záleží, jak se o ní budeš starat a co budeš lejt do odpadu. Soused nedává bakterie a jeho vypousteni je cejtit skoro stejně, jako když vypoustis zumpu..
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    díky, když já aj moc nerozumim
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    Greywater - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Greywater#Indoor_reuse
    tady píšou, že je možné, ale záleží na legislativě dané země (ve většině evropy by neměl být problém) a je potřeba technicky zajistit, aby voda byla zdravotně nezávadná
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    OGMIOS: tak nějak jsem si to představovala. no ale co poleze z čističky za kvalitní vodu? To nevím? jaké máte s tím kdo zkušenosti?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PETEKKA: realny to je. da se tam sberna andrz na tuhle vodu, k tomu cerpadlo a udelas si rozvody. otazka je ale co ti tam z ty covky vyleze za kvalitu.
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    prosím vás, je reálné napojit přečištěnou vodu z čov zpět do domu - například na praní nebo do myčky? Podotýkám, že do čov nepůjdou splašky z wc, neb budeme mít kompostovací toaletu. Máte někdo podobnou zkušenost? Díky za tipy!
    FRANCIMOR
    FRANCIMOR --- ---
    Me sobestacne off grid obydli v australii

    BENAC
    BENAC --- ---
    OGMIOS:
    Asi bych sel vylucovaci metodou:
    - podle zpusobu bydleni - trvale / rekreacni
    - podle poctu obyvatel produkujicich splaskovou vodu - 1 - 4 EO, 4 - 8 atd.
    - podle zpusobu vypousteni vod - povrchove / podzemni
    - Denni prutok COV - napr. do 0,25 m3/den, 0,25 - 0,5 m3/den atd.
    - a pak nasleduji dalsi parametry, kuprikladu investicni naklady, stavebni naroky, prostorove moznosti pro instalaci, hlukove parametry, spotřeba el. energie atd. Tak bych teda postupoval ja, az bych se dostal k nejakemu specifictejsimu vyberu domovni COV. Tri - ctyri varianty, celkove naklady, navratnost ..

    a mam jasno :)

    a co se tyce tech pouzivanych prostredku, jak nekdo naznacil .. DM produkty jsou docela fajn, ecover .. frosch uz ponekud mene (podle zkusenosti slabsi vykonnost prasek, jar) naopak mydla docela prijemne ..
    MATT
    MATT --- ---
    OGMIOS: To si holt musis nastudovat, nebudu ti tu radit nic konkretniho, kdyz jsem se tim nikdy seriozne nezabejval. Kapacita COVky se odvijo od objemu splasku a stupne znecisteni.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    MATT: no pozemek je rovinaty stejne tak jako siroke daleke okoli. spad tam je na par hektarech okoli max tak 2 metry co jsem koukal na vrstevnice. dum je veskrze na nejnizsi poloze pozemku. od toho je pak uz jen nakejch 30 metru pozemku a potom pole.
    zatim jsem koukal na nejaky domaci COVky ale neprisel jsem na to podle ceho se urcuje pro kolik lidi to je dostacujici. koukal jsem na to kolik kubiku to pojme a jeden vyrobce psal ze treba 4kubiky je pro 4lidi a druhej ze to zvladne vycistit splasky po 6ti lidech a 3ti ze to da 8lidi. ja potrebuju neco co vycisti pro 5+ lidi takovym zpusobem ze se mi nebudou fekalie vsakovat do spodni vody a odtamtud do studny.
    MATT
    MATT --- ---
    OGMIOS: Koukni se na zemni filtry. Taky bych se rozhodoval podle morfologie pozemku a okoli.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    no i ja sam se nechci vzdat luxusu splachovaciho zachodu a takova sprcha to vam reknu ze to je neskutecnej luxus.
    ted tam mame kadiboudu a chtel bych tam radsi splachovaci zachod. taky az donedavna jsme tam nemeli ani vodu, ted jsem koupil cerpadlo tak je uz ze studny. predtim bylo jen to co naprselo a treba letos tam prelom jaro leto tak 2 mesice neprselo. a kdyz celej den makate na slunicku, jste celi spinavi a pak se nemate ani v cem umejt. no to je masakr :D
    proste nektery vydobitky moderni civilizace jsou moc fajn :D zase na druhou stranu nemusim chemku. ale to je takovej elaborat k tomu ze bych tam rad udelal nejakou cisticku ale nevim jak se zorientovat v tom co je lepsi a v tom co zvladne tu nasi vysoce moderni odpadni vodu.
    JADR
    JADR --- ---
    ano, voda , popel, pisek a ocet musi stacit na vsechno.
    nejjednodusi se mi zda na nejaky chalupe ta pilinova toaleta, pripadne se separovaci casti..
    MAJA
    MAJA --- ---
    OGMIOS: koupit přítelkyni ekologičtější ekvivalenty :-) ocet, Ecover, Frosch, DM něco ... funguje to stejně a když člověk vybírá, tak to není ani o moc dražší (snad vyjma Ecoveru)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    kdyz uz jste v tom...potreboval bych poradit jak se v tom vyznat co je co. pristi rok bych chtel poridit neco kam mi pujde odpad z baraku. je to do objektu kde nic siroko daleko neni jen pole. nechci si zamorit spodni vodu v 10metrech. takze nejakou cisticku ale co nejlip? na uradech to resit nebudu je to jen o tom co si udelam. koukal jsem na nabidky a je toho more a nevim co by bylo nejlepsi. zasadni vec je ta ze pritelkyne odmita resit nejakou setrnost a nalije tam kdejakou chemku co se pouziva bezne v domactnostech na myti podlah, nadobi a vseho dalsiho az po tezky chemky na cisteni zachodu. tak jak se s timhle da poprat?
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    MATT: Jde o místní, kteří tam bydlí trvale.
    JADR
    JADR --- ---
    my se na projektu tvarime ze mame jimku, a puvodne jsme chteli taky korenovku, ale spis udelame prirodni koupaci jezirko a vykaly budeme resit suchym kompostovacim hajzlikem. v jimce pak zbude jen seda voda, kterou odcerpam jednou za cas. u korenovy cisticky je potreba stejne resit ten odtok, a pak ty tuhy castice se co vim musi stejne separovat a to se taky musi cistit, takze to taky nejakou starost pottrebuje, nehlede pak mit to vse dobre osazene a funkcni to taky nejaky ten rok trva.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam