• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    DAW
    DAW --- ---
    Dneska je Den Díkuvzdání.
    Kdyby to náhodou někomu uniklo.
    Vím, že je to cizí svátek, ale myslím, že to nevadí.
    Měli bysme ho imho slavit taky. Aspoň jednou měsíčně :)
    MATT
    MATT --- ---
    kolik tak predpokladate, ze se do okolni zeminy naakumuluje tepla?
    MATT
    MATT --- ---
    DOKKTOR: kam se dava hydroizolace?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    tak ony ty pneumatiky primárně slouží jako levná a trvalá varianta opěrné zdi v této zemljance. zemina za ní akumuluje teplo stejně dobře jako ta v gumách. čili podlě mě nejekonomičtější (i když ne uplně ekofriendly) je naskládat betonové panely a za tím už jen terén.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    PAVEL_BRODSKY: jo a pak to ztvrdne nez se do toho znovu dostane voda a rozpadne se to? takze na pytlu nezalezi a kdyz je to v suchu tak se muze klidne rozpadnout?
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    OGMIOS: Ten pytel vlastně jen drží tvar zeminy, než si "sedne" udusáním. Pak je možné to buď rovnou zaplácnout omítkou, nebo ty pytle v případě PET rozřezat, aby na nich ta omítka držela. Těch způsobů, jak se s tím zachází, je víc. Superadobe, například - cpe se do dlouhých PET pytlů polotekutý materiál z jílu, písku a případně cementu či vápna v různých poměrech a pak se to právě dusá. Vnikne pak utemovaná obrovská vepřovice, kterou můžeš právě i různě zatáčet, takže máš hezký kulatý tvary domečků.
    PUPEK
    PUPEK --- ---
    PAVEL_BRODSKY: DOKKTOR: no já jsem se ještě žádnýho hutnění pneumatik neúčastnil, ale co jsem tak slyšel, tak to trvá půl hodiny až hodinu a když si představim, že bych to měl dělat sám nebo s pár kámošema, tak je to práce tak na rok
    Na ty gabiony se chci zeptat ještě profíků, ale z mýho amatérskýho pohledu mi přijdou lehce montovatelný, stabilní a pokud se prohřejou kameny, tak by to vzhledem k hustotě materiálu mohlo být v pohodě, i když jsou tam vzduchový mezery ne? i ty mezery se utahujou drobnějším štěrkem. no a řekl bych, že i variabilita rozměrů je celkem slušná, a jejich propojování je uplně v pohodě - http://www.gabions.cz/gabiony_svarovane.html
    Jinak si uplně nemyslim, že jednim baráčkem z pneumatik zachránim přírodu, takže na ně koukám spíš jako na tu pracnější variantu a hledám něco jednoduššího
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    OGMIOS: já se v tom teda tak neorientuju, ale pytel sem měl namysli třeba to superadobe - nevím jakou to má žiovnost, ale šlo hlavně o ilustraci faktu, že do všeho musíš nadusat nejaké akumulační medium - nejčastěji hlínu - a tím pádem je asi jedno, do čeho dusáš - samotný gabion je plný vzduchu.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    DOKKTOR: nepochopil jsem to s tema pytlema...prece pytel se docela rychle rozpada. at uz ten plastovej kterej diky UV je pristi rok jak pavucinka a nebo i ten jutovej diky vlhkosti. tak jaka je na to technika aby to vydrzelo treba 20let?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    gabion mně přijde pro tyto účely až moc "prázdný" - málo masy, hodně vzduchu - leda mezi to hutnit hlínu - tzn zas se neco musí hutnit, takže je asi jedno esi do plojmatiky nebo gabionu, nebo do pytle ....
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    PUPEK: Akorát nevím, dají se pořídit i menší rozměry těch košů, nebo se to už musí vyvazovat? Jestli dají, tak je to vážně dost dobrej nápad, protože pak si uděláš z hlušiny kvádříky a nazdar hodiny. Pokud ne, vyvazovat dvě sítě a držet rozměr pomocí kameniva by vlastně taky šlo. Nicméně, systém earthbagů mi přijde ještě jednodušší, protože ani pneumatiky, ani drátěné koše či pletivo tak dobře neuskladníš jako "ta hromada hadrů na té paletě vzadu v rohu". :-)
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    PUPEK: Sorry za svahilštinu.
    Předmět hovoru v jednotlivých větách:
    první čtyři - pneumatiky,
    zbytek - gabiony.
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    PUPEK: A to myslíš jejich shánění, nebo stavbu s nimi? Mě to přijde v pohodě obojí, protože mám větší šanci, že tenhle "materiál" ukecám zadara. A fakt se to, bohužel, válí všude i u nás.
    Ale sám uvažuju, jestli třeba místo toho nepoužít radši bedněnou hlínu...
    A je fakt, že tohle by mohlo být dost fikaným řešením...
    Akorát, že by sis to asi až tak moc nezjednodušil. Musel bys to, podle mě, často provazovat. Vespod tím častěji, aby se to neprovalilo. Ale pokud to umíš, nebo máš možnost si pozvat někoho, kdo to zvládá, pak to rozhodně půjde. Připadá mi to jako zajímavá alternativa.
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    DOKKTOR: To je, pravda, velmi případná poznámka. Pokud by se mi s tím chtělo se s*, tak bych, je temperoval, pokud ne, tak bych jich sehnal víc, do zásoby. A kdybych byl frajer, tak bych udělal obojí... (zvlášť záhodné by to bylo, pokud by třeba bylo pravděpodobné, že se budou okolo zdržovat nějací nepřející blbové). ;-)
    PUPEK
    PUPEK --- ---
    co si myslíte o tom, kdyby se pro takovej domek použily místo pneumatik gabiony. Ty pneumatiky mi přijdou dost časově náročný...
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    PAVEL_BRODSKY: já ale taky mluvím o starých tabulkách. to sklo je strašně křehké, čím dýl na to svítí slunko
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    DOKKTOR: Mám na mysli akorát použití starých tabulek.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    PAVEL_BRODSKY: já bych ti zdrbnul použití starých oken - jednak je to jednosklo, takže velké tepelné ztráty - hlavně v noci - a druhak bývají podle stáří vypálené od slunka, takže by to mohl rozbit i větší liják, ne-li kroupy.
    PAVEL_BRODSKY
    PAVEL_BRODSKY --- ---
    Chci se pochlubit skicou domečku, který bych rád jednou postavil. Zároveň budu rád, když mi to někdo konstruktivně(!) zdrbne, nebo mi poskytne nějaké užitečné tipy. Díky.
    Info, viz anglický popis
    3D Warehouse - View Model
    https://3dwarehouse.sketchup.com/model.html?id=u9893a851-9759-43e0-a73e-cd5fc1c7fc92
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Pojďte nám pomoci připravit konferenci–Stavby z přírodních materiálů 2015 :: o.s. Baobaby
    http://www.baobaby.org/...pojdte-nam-pomoci-pripravit-konferenci-stavby-z-prirodnich-materialu-2015/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam