• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DAWEARTHSHIP - recyklované domy ^*^ energeticky soběstačné a ekologicky harmonické stavby
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    OGMIOS: nejvíc energie sežere pračka na ohřev vody, což se dá snížit tím že do ní pustíš předehřátou vodu- třeba z vodních solárů, dělají se pračky na co jsou na teplou přímo stavěné, ale jsou dražší (četl sem, že čím na nižší teplotu je schopen prášek prát, tím je škodlivější pro živ. prostředí). Noťasy dnes žerou poměrně málo, tablety telefony, ještě míň. To nějaký solár utáhne. Lednička se dá řešit sklepem, či "chladovodem". V Indii například Minke dělal klimatizaci tak, že přívod vzduchu do domu táhl zemí, která vzduch ochladila. Jasně vše to jsou věci co se nadají použít vždy, ale pro nějaký ostrovní systém jsou k použití.

ZORB: nebo mít zplynovací generátor a levnou centrálu na benzín. Kolik stojí a dělají se pro běžné uživatele centrály na LPG, CNG a bioplyn?

OGMIOS: a myslíš si, že ti ta tiskárna udělá kvalitní součástku, kterou pak můžeš zatěžovat?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    ZORB: kdyz buh da tak se bratr rozhoupe a poridi 3d kovovou tiskarnu tak uvidime co s tim pujde vyrobit. nalomenej na to je ale porad se nechava odradit tim kolik to stoji.
    ZORB
    ZORB --- ---
    OGMIOS: Pokud potrebujes vse co popisujes, tak proste na strechu panely a do nekam sikovne umistit jako zalohu malej zvukove zaizolovanej generator ze starterem - LPG, CNG nebo ten bioplyn... Je to jednoduchy, generator opravi kazdej Franta vedle ve vesnici a navic nahradni dily jsou standartni. Jakakoliv specialka - v pripade stirlinga znamena mit znameho soustruznika aby ten nestandart dil vyrobil.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    JAZZZ: no na tu vodu by to bylo dobry. jinak elektriku povazuju za problem, pac ji clovek i v minimu potrebuje docela dost to mas cerpadla na vodu a teplo, pracka, lednicka a komp/tablet s nakyma tema sitovejma prvkama. no nejak budu taky muset vymyslet komplex reseni.
    ZORB
    ZORB --- ---
    JAZZZ:Ta mechanika je zasadni problem, tusim ze na fin. narocnosti celyho projektu v CR skoncili dva vyvojari co meli slusne naslapnuto..
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    OGMIOS: no ono to v podstate neco spolecneho se sluncem ma :) docela by s emi libilo univerzalni reseni, ke kteremu bys v noci nebo za destivych dnu pripojil horak s bioplynem :)
    a v te tamere tim cerpaji vodu nahoru do zasobniku v dobe kdy je slunce dost, takze nepotrbeuji cerpadlo, kdyz s ejdou vecer umyt, co zje v podstate ten nejprirozenejsi zpusob skladovani energie.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    JAZZZ: pardon ja si to neprecetl jak to funguje, jen jsem koukl na parametry a zmatlo me ze to je na sunpower.com tak jsem myslel ze to ma neco spolecnyho se sluncem :D
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ZORB: mozna jsem to dost jasne neoddelil. to jednodussi reseni o kterem pisu je tady
    Tamera - SolarVillage Testfield 2011
    https://www.youtube.com/watch?v=duuk_r--lqU

nekdy bych se tam rad vypravil na vicedenni exkurzi a mozna by to bylo spis na to vypravit tam z CR cely autobus :) poradaji tam i nejakou vicetydenni vyuku, ale me by asi stacilo par dnu, nafotit vsechno jako to delaji cinani na veletrzich s auty a pak se zbytek zivota snazit neco podobneho postavit v CR :)
    Tamera Healing Biotope 1
    http://www.tamera.org/what-is-tamera/about-us/

OGMIOS: zahrivat to muzes celkem cimkoli. koncentrovanym slunecnim svitem, propanem a nebo i tou peci, ale to by asi bylo spis jen na takove domaci mini cerpadylko. je tam hodne neznamych (hlavne co se tyce konkretniho mechanickeho provedeni), aby sla srovnat efektivita stirlingova motoru a nebo toho termoclanku.
    z pohledu udrzby mi ale vychazi lepe zrcadlova parabola a stirlinguv motor.
    ZORB
    ZORB --- ---
    JAZZZ: Pises o degradaci panelu a pak hned o solarni elek. s par. zrcadly. Ja mam za to, ze cim vic svetla koncentrujes na plochu, tim vice ty clanky budou degradovat.
    Zajima mne docal ta tva vize, ze budes necim tocit rovnou prevodem ze solarni energie, muzes to trosku rozvest? Jako energii chce premenovat na jakou..?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    JAZZZ: akorat proc to ma spotrebu propanu???
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    JADR: tak me napadlo, proc vubec pouzivat elektrinu? stirlinguv motor by urcite nejak sel napajet teplem z pece taky.
    tohle bych chtel doma mit :)
    The 1kW Stirling Engine - Sunpower Inc.
    http://sunpowerinc.com/1kw-stirling-engine/
    nakonec by clovek ani nepotreboval degradujici solarni panely a pouzival by malou solarni elektrarnu s parabolickymi zrcadly.

ruzne technologie maji ruzne vyhody s prihlednutim k jejich zavislosti na nekterych slozitych komponentach. pokud by clovek chtel elektrinou necim tocit, tak dava smysl delat to prevodem ze solarni energie primo. urcite je to lepe po domacku servisovatelne, nez monokrystalicky panel :)
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    SVETLUSKA222: je to dobry ale nejak tomu nerozumim
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    základová deska-pěnové sklo-Geocell skutečně plovoucí :-)
    https://www.youtube.com/watch?v=xBQrgqB-Zw0

Asi to není moc k smíchu, ale mě to nedalo to sem přidat, kdyžtak smažte :)
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    LINKOS: Zkusila jsem to nadhodit mužovi, že bychom to mohli dát jako izolaci základové desky a neuspěla jsem, brblal že štěrk je levnější..tak mám holt smůlu :/ Ale určitě z mého ekologického hlediska co se týče recyklace by to nebolelo :D
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj, nemáte někdo zkušenost s tímhle: http://www.claygar.cz/cz/prirodni-stavebni-materialy/ekopanely ? Případně typy na další výrobce v Čechách, který dělají podobný věci?
    Uvažuju, že bych si z toho postavil zahradní domek, ale ještě musím domyslet, jak to chránit před deštěm a sněhem (zvenku asi ideálně vápenou omítkou)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    JADR: fakt? Super
    JADR
    JADR --- ---
    LINKOS: cece ja kupoval minuly rok v cervenci primo od refaglass - vyrobce p.skla v KV - a vyslo me m3 na 1350kc
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LINKOS: ono se s tou skleněnou flaškou hold dá udělat i lepší věc než ji zabetonovat do zdi ;)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    loulám, že pěnosklo, šlo celkem dolu, mám pocit, že stálo 5000kč/m3, pokud se nepletu.
    http://www.prirodnistavba.cz/...e-sklo-izolace-z-recyklovaneho-skla-drt-sterk-big-bag-3-m3-4732.html
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    OGMIOS: mozna i jo :) na druhou stranu, lide se nemeni a do stredoveku se vrattit nechceme. moznost zavolat si sanitku je fajn a moznost zavolat si do vedlejsi osady pro ozbrojene kamarady mozna odstrasi ruzne lapky.
    navrat ke korenum je fajn, ale pro lidstvo uz myslim neni cesta zpatky. jedina moznost je propojit ty dva zdanlive protichudne pristupy a poskocit zas o jeden evolucni krucek dal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam