Muj nazor.
Je dobre ptat se u New Age, stejne jako u vsech dalsich systemu viry a pristupu k zivotu, co nam prinaseji, na jakych zakladech stoji a cemu podle nich mame verit. Resi nase problemy, nepresouvaji je jinam? Jsme diky nim stastnejsi, spokojenejsi, kreativnejsi, zijeme vic v souladu sami se sebou a ostatnimi? To jsou imho dobra meritka kvality.
Zasadni otazka na kterou se musime sami sebe zeptat je: Co chci?
Jaka je nase motivace pro to, abychom vubec necemu verili, neco delali, neceho dosahovali? Proc se zabyvat tim, co je duse, jestli existuje reinkarnace, nebo jestli zitra bude co jist?
Prakticky veskere cinnosti se toci okolo postupneho uspokojovani nasich potreb. V jadru toho lezi snaha vyhnout se bolesti a byt stastny. Jaka je tedy cesta k nalezeni tohoto stesti? Proc nejsme vsichni absolutne stastni? Proc nezijeme v naprostem souladu?
Jeste zasadnejsi otazkou, nez co chci, a zaroven jadro "duchovna" je otazka: kdo jsem?
Na poznani odpovedi zavisi nalezeni zmineneho stesti. Vsechno, co delame, je postavene na tom, kdo si myslime, ze jsme, jakou mame predstavu o sobe a o svete, ktery toto "ja" obklopuje, a tedy na tom, jak jsme si (mozna nevedome) doposud tuto otazku zodpovidali. (e.g. ja jsem toto telo, narodil jsem se, zemru / jmenuji se michaela pastekova, je mi 17 let, etc.etc.)
Jsou to otazky neustale omilane a vecne :) ale presto to na nich cele stoji. Motivace k tomu, ze se zajimam o New Age, o nejake jine nabozenstvi nebo o pomoc bezdomovcum je jedna a ta sama.
Z toho pohledu neni rozdil mezi jednotlivymi nabozenstvimi, duchovnimi smery, nebo jinymi cinnostmi. Motivace je univerzalni, cil je univerzalni... cesta k nemu ne.
Prijde mi tedy logicke hledat ten nejefektivnejsi zpusob, jak si uprimne a pravdive zodpovedet ty nejzakladnejsi a nejdulezitejsi otazky o sobe. (Pokud vas nejaky duchovni system, napr. N.A., tyhle otazky nenuti zodpovidat, nekonfrontuje vas s celou vasi bytosti, bude potreba pritlacit:] )
Jaky je tedy ten nejefektivnejsi zpusob?
Zakladni a nejzasadnejsi pomuckou je meditace. Je to jedina a postacujici technika, kterou se daji vyresit ty zminene zakladni otazky. Neni to reseni intelektualni povahy :) protoze ta konecna odpoved je odpoved z vnitrniho ticha naseho byti, z mista, kde otazky neexistuji. Nejefektivnejsi a nejzakladnejsi zpusob, pokud mate o skutecne reseni zajem, je tedy pravidelna, kazdodenni meditacni praxe.
New Age, co vidim a ctu, se mi zda z toho pohledu povrchni, nejde dostatecne k jadru veci, nejde za mysl a za koncepty, zustava na urovni predstav o svete, u vytvareni dalsich myslenkovych algoritmu a prvku viry. Z meho pohledu je potreba se naopak od veskere viry oprostit, k cemuz New Age dle meho nevede.
Kazdopadne pokud NA knizky nekomu pomuzou, jsem rad, podle me ale nejsou schopny zprostredkovat nejakou opravdu hlubokou zmenu v prozivani cloveka a v nahlizeni sebe samotneho jakozto oddelene, identifikovane bytosti.
DARUMA: kazdej ma zodpovednost za svou vlastni praxi, at uz je tradicni, nebo netradicni. je na kazdym, aby nasel ten nejefektivnejsi pristup pro sebe. v tomhle nejsou hranice a ja jsem zastancem opensource integrovanyho pristupu zalozenym na optimalizovani pricin a nasledku :))
je jasny, ze kdyz si sam experimentalne neco poslepujes, je dost mozny, ze to bude nefunkcni paskvil :)
kazdopadne ta zasadni zmena v cloveku se odehrava denni praxi. je jedno jakym dopravnim prostredkem se dopravis do cile, vsichni jedem domu :)
stopare berem... come on.)