• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FORINTINEW AGE
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Ymladris - Promiň,ale nevidím žádnou paralelu mezi Aštarem Šeranem a dákinimi. :-) Ale jinak s tou první částí souhlas.
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: až budu mít tolik času, ne nebudu vědět co s ním, začnu se aktivně učit anglicky a určitě budu vyhledávat na webu odkazy na věci o kterých "mám jasno", abych se v těch tunách informací mohl utvrdit, že je to "možná jinak" ...

    Nikdy jsem si s tebou neměl co říci, už od dob, co tě znám z magea, tvé prohlášení mě v tom jen utvrzuje, "učiteli".
    RANGDROL
    RANGDROL --- ---
    YMLADRIS:
    možná mezi bendou a budhistickou naukou přeci jenom nějákej rozdíl bude.je sice hezké-mentálně polemizovat a chytračit,že budhismus je akorát trochu starší-ale je to podle mě povrchní náhled mysli,právě bez hluboké zkušenosti praxe-jejíž jedním z plodů je např.rozlišování.potom možná budeš schopná ucítit rozdíl mezi naukou předávanou z mistra na mistra,která ma hlubokou účinnost,transmisi a hloubku a jistou rukou tě vede k osvobození,a dává ti nástroje,jak ho rozpoznat tady a teď a mezi teoríí o vesmírných lodích,usmívajících se blondácích,kteří nás milují a pomáhají nám a dalších paskvilech,které splodil jeden konkrétní pán,potom co se mu po autonehodě otevřelo vědomí doširoka,ale chyběla zde kapacita na to,to pobrat a integrovat.tiím nepopírám hodnotu aštara šerana a nesoudím,nakolik je tato teorie opravdová a jestli může vést k osvobození.
    jenom bzch to tak mentálně nezjednodušoval,ikdzž chytám,kam míříš
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    jeste pro darumu: vis k cemu muze IMO nejakej peknej absurdni new age system byt? pro ziskani zkusenosti, jaka je povaha konceptualnich systemu - ze to funguje (nejak) i kdyz je to prazdny (nejak)

    mela jsem aha zazitek kdyz mne pritel upozornil ze moje vysmivani se Bendovi a jestirkum je nekonzistentni s tim, ze dejme tomu buddhisticke nauce o ochrancich a dakynich se nevysmivam. Jak to? protoze je o par tisic let starsi?

    cili jestli te to odpuzuje ('povrchni slepenec nejakyho bludu kterej si hraje na duchovno') jeste bys mohl naopak to nejakou dobu praktikovat aby sis rozbil par lpeni na tema "co je dulezite na duchovni ceste"

    no necekam ze bys poslechl ale napis zda sdeleni probehlo, aspon ;)
    RANGDROL
    RANGDROL --- ---
    LALINA:
    TADEAS:
    napíšu něco málo o své cestě a o svém vývoji.duchovní rozvoj je z velké části mimo koncepty,ale přesto obsažen ve všech konceptech-proto se pokusím vysvětlit jak to vidím já:))))
    svou cestu bych uměle rozdělil na cestu transformace a na cestu transcendence.
    cestou transformace jdu způsobem energetických cvičení,prací s čakrami ,uzemnováním a sebezkušenostním rozvojem.objevují se různé omezující vzorce myšlení,bolesti na emocionální úrovni z dětství,en.bloky a já to postupně rozkrývám,nechávám tyto části mě samotného opět žít a tím se osvobozují a transformují.při této praxi používám "koncepty"jako je nižší já,vyšší já,maska,ego,superego,esence.občas to pěkně bolí,občas to pěkně smrdí,ale ve finále to vede k rozzáření mé esence,mé podstaty a k větší celistvosti.
    je to mravenčí,postupná práce na osobnosti-což ale vede k zjemění a otevření se Životu.
    tato cesta u mě převažuje-je to taková cesta od zpodu nahoru.
    potom pro mě existuje cesta transcendence-cesta Boží milosti ,cesta od zhora dolů;)
    v této cestě existuje otázka Kdo jsem,kde jsem a co chci.
    zde existuje odevzdání všeho,co je v daný okamžik, Nekonečnému Bohu a rozzáření Boží přítoomnosti ve mě,skrze mě-vlastně úplně nenáročná a jednoduchá praxe.může mít formu meditace,či motlitby.
    bez první cesty by ale této praxe pro mě vůbec nebylo.Obě se ve mě spojují v nádherný celek a mohu chvílemi spočinout ve svém středu tady a teď a toto poznání rozvíjet v každodenním životě.
    LALINA
    LALINA --- ---
    TADEAS: krome par drobností ke konci tveho psaní souhlasím velmi. pekne napsáno.
    Átmavičára je opravdu tou nejrovnejsi cestou, ale jak rika Lao´C: " tao je přímá a rovná cesta, ale lidé milují postranní cestičky."
    a s tím souvisí New age..ano, jsou to ruzne klikate, barvité, postranni ulicky, nekteré možná i slepé...jsou tam i siroké přehledné ulice a bulváry...jako by to bylo nějaké město...
    ale právěže lidé žijí ve mestech - chození ulickami, do domů, do obbchodů, na navstěvy k jinym lidem a tak dále je to, co je baví, naplnuje, rozviji...čím se obohacují a rostou...
    nemužou žít na rovné dálnici:-))
    muj nazor je takovýto: poznej sam sebe, podstatu sveta (meditace, atmavičára apod) a jdi žit do mesta, mezi lidi...
    když se v tom meste nekdy ztratíš, stačí se vrátit zase na chvili na dalnici... její obraz v sobe clovek nese vsude, i ve meste..
    proto se rozchazim s tvým "pozadavkem" na dennodenní meditaci jako podmince a na vymícení víry...důvěry... tedy pokud oba myslíme tím slovem totéž (možná že ani ne:-)
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    FORINTI: Samozrejme ze treba 50% veci bude fungovat, to co neklapne vetsinou priznvci takoveho pristupu vytesni ze sve mysli a vedomi takze jim system porad "funguje" i když je postaven na sebeobelhávání. Mam tim na mysli ruzne čakrabáby ( myslím ale že tam ještě nepatříš na rozdíl od takové "osvícené a realizované" Laliny :-))) )

    Jinak jeden vzdálený známý taky byl příznivce podobných zavádějících metod - takový šiřitel a new age "guru" v malém měřítku, poměrně velmi oblíbený v určitých kruzích...... Věděl, že bude mít malej ášram a bude dělat lidi lepšími, vést je k Bohu atd. Všichni mu to věřili.
    No, teď už je ve svých 40-45 letech mrtvej......
    ale lidi kolem něj samozřejmě překonávají tento rozpor že šel dělat vyšší dobro pro Evropu na jiné planety a sféry a podobné bláboly, jen aby se vyhnuli realitě a nenarušilo jim jejich vylhaný koncept, popisující jim svět.
    Netvrdím že systémy new age nemohou dočasně fungovat - mohou tě dostat z krize, dovést tě v víře v duchovní věci. Ale pokud máš smůlu na "karmu" nebo máš něco jako "nepravou" vůli ( v Crowleyovském smyslu) hledat duchovno, může tě to zavést hodně na zcestí.
    Oproti tomu aspoň trochu správně pochopené křesťanství je pramenem živé vody pro tvé srdce i ducha, než takové prodírání se channelingovými kanálama - neboť co může žít v takových kanálech? Myslím že jen skutečně silní lidé se pak dokáží očistit od bludů, které na nich při tom ulpí.

    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    DRAGEL: Nemas, jo? No to me napadaji v podstate tri moznosti.

    1. Nauc se anglicky.
    2. Pouzij Google a sezen si to cesky.
    3. Setrvej si v nevedomosti, ale v tom pripade nic nekomentuj.

    Tato tri pravidla plati vseobecne.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TADEAS: protoze ty jsi holt typ cloveka pro kteryho je nejdulezitejsi systematicky si poskladat pravidla sveta, zjistit jak co je, mit to "spravne". ale je spousta dalsich typu lidi z nichz vetsina na osviceni kasle ;) a neda se IMO pausalne rict, ze jejich pristup je horsi nebo lepsi

    --

    ad anketa nize: a nepiste mi ze "prece vsechny ty moznosti jsou to samy, ty ťunťo", zkuste se priblizit te, ktera vyjadruje vasi puvodni motivaci,,,
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---

    na pocatku meho zajmu o spiritualno, transcedentno, atd. je

    12 hlasy od 12 respondentů

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Muj nazor.

    Je dobre ptat se u New Age, stejne jako u vsech dalsich systemu viry a pristupu k zivotu, co nam prinaseji, na jakych zakladech stoji a cemu podle nich mame verit. Resi nase problemy, nepresouvaji je jinam? Jsme diky nim stastnejsi, spokojenejsi, kreativnejsi, zijeme vic v souladu sami se sebou a ostatnimi? To jsou imho dobra meritka kvality.

    Zasadni otazka na kterou se musime sami sebe zeptat je: Co chci?
    Jaka je nase motivace pro to, abychom vubec necemu verili, neco delali, neceho dosahovali? Proc se zabyvat tim, co je duse, jestli existuje reinkarnace, nebo jestli zitra bude co jist?

    Prakticky veskere cinnosti se toci okolo postupneho uspokojovani nasich potreb. V jadru toho lezi snaha vyhnout se bolesti a byt stastny. Jaka je tedy cesta k nalezeni tohoto stesti? Proc nejsme vsichni absolutne stastni? Proc nezijeme v naprostem souladu?

    Jeste zasadnejsi otazkou, nez co chci, a zaroven jadro "duchovna" je otazka: kdo jsem?
    Na poznani odpovedi zavisi nalezeni zmineneho stesti. Vsechno, co delame, je postavene na tom, kdo si myslime, ze jsme, jakou mame predstavu o sobe a o svete, ktery toto "ja" obklopuje, a tedy na tom, jak jsme si (mozna nevedome) doposud tuto otazku zodpovidali. (e.g. ja jsem toto telo, narodil jsem se, zemru / jmenuji se michaela pastekova, je mi 17 let, etc.etc.)

    Jsou to otazky neustale omilane a vecne :) ale presto to na nich cele stoji. Motivace k tomu, ze se zajimam o New Age, o nejake jine nabozenstvi nebo o pomoc bezdomovcum je jedna a ta sama.

    Z toho pohledu neni rozdil mezi jednotlivymi nabozenstvimi, duchovnimi smery, nebo jinymi cinnostmi. Motivace je univerzalni, cil je univerzalni... cesta k nemu ne.

    Prijde mi tedy logicke hledat ten nejefektivnejsi zpusob, jak si uprimne a pravdive zodpovedet ty nejzakladnejsi a nejdulezitejsi otazky o sobe. (Pokud vas nejaky duchovni system, napr. N.A., tyhle otazky nenuti zodpovidat, nekonfrontuje vas s celou vasi bytosti, bude potreba pritlacit:] )

    Jaky je tedy ten nejefektivnejsi zpusob?
    Zakladni a nejzasadnejsi pomuckou je meditace. Je to jedina a postacujici technika, kterou se daji vyresit ty zminene zakladni otazky. Neni to reseni intelektualni povahy :) protoze ta konecna odpoved je odpoved z vnitrniho ticha naseho byti, z mista, kde otazky neexistuji. Nejefektivnejsi a nejzakladnejsi zpusob, pokud mate o skutecne reseni zajem, je tedy pravidelna, kazdodenni meditacni praxe.

    New Age, co vidim a ctu, se mi zda z toho pohledu povrchni, nejde dostatecne k jadru veci, nejde za mysl a za koncepty, zustava na urovni predstav o svete, u vytvareni dalsich myslenkovych algoritmu a prvku viry. Z meho pohledu je potreba se naopak od veskere viry oprostit, k cemuz New Age dle meho nevede.

    Kazdopadne pokud NA knizky nekomu pomuzou, jsem rad, podle me ale nejsou schopny zprostredkovat nejakou opravdu hlubokou zmenu v prozivani cloveka a v nahlizeni sebe samotneho jakozto oddelene, identifikovane bytosti.


    DARUMA: kazdej ma zodpovednost za svou vlastni praxi, at uz je tradicni, nebo netradicni. je na kazdym, aby nasel ten nejefektivnejsi pristup pro sebe. v tomhle nejsou hranice a ja jsem zastancem opensource integrovanyho pristupu zalozenym na optimalizovani pricin a nasledku :))
    je jasny, ze kdyz si sam experimentalne neco poslepujes, je dost mozny, ze to bude nefunkcni paskvil :)
    kazdopadne ta zasadni zmena v cloveku se odehrava denni praxi. je jedno jakym dopravnim prostredkem se dopravis do cile, vsichni jedem domu :)
    stopare berem... come on.)
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    NAVON_DU_SANDAU: ale celistvou českou informaci tu nemám ...

    vídím, že jeden z odkazů je Channeling, mám proti němu své výhrady a tvrdit, že není škodlivý, je stejné jako tvrdit že není ozonová díra :-)))
    NAVON_DU_SANDAU
    NAVON_DU_SANDAU --- ---
    DRAGEL: pochytil jsi o tom vcelku velmi zkomolené útržky. Proti ňúejdži sice lze mít námitky, ale škodlivé to není.
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    FORINTI - možná je to o nepochopení tvé prezentace NEW AGE, neumím anglicky, takže informace, které jsou tu k tomuto tématu v angličtině mě zcela míjejí ...
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    FORINTI: s tímhle jsem se setkal, nebo mi to bylo takhle interpretováno ...

    Já sám jsem se o NEW AGE vůbec nezajímal, měl jsem tehdy svůj směr ubíhající se k zenu.
    LALINA
    LALINA --- ---
    DRAGEL: ale dity:-)
    ale jak si prejes:-)
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    LALINA: pro tebe tu nejsem ... sorry
    posledně jsi mě pokousala do krve, takže si mě nevšímej ...

    díky
    LALINA
    LALINA --- ---
    DRAGEL: opravdu podivuhodny zpusob nazírání new age .-)) nejak mi to pripomina spise magii...oltáře a na nich predměty (tedy domecky, autíčka, milenky apod .-))) ke kterým se lidi maji modlit, aby se staly? hm:-)
    no, mozna i takto to lze nekterým okem vidět .-)
    LALINA
    LALINA --- ---
    imho: bez myslenek by tenhle svet vubec neexistoval...diky za lidi, kterí se neboji myslet a tvorit a nepovazujou to za nasilné .-)))
    FORINTI
    FORINTI --- ---
    DRAGEL: promiň, ale vůbec nechápu o čem mluvíš:-) asi díky sem tam chybce je to nesrozumitelné
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam