• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIGHTCamino de Santiago
    Camino de Santiago

rozbalit záhlaví
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Ste tu niekto bezlepkovy a riesili ste jedlo sebou na prve 2-3 dni? Co ste si brali? Tam pristanem akurat cez Velkonocne sviatky a pocitam, ze dost obchodov bude asi zavretych.
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    ACIDQA: :-) Já nejsem vhodný vzorek. Jedu do Himálají a jsou tam sesuvy a povodně, po cestě se připletu do nepokojů a střílí nám na autobus, na Krétě je v létě zima a prší, v Irsku nás okradou, atd. Já jsem prostě dítě štěstěny, takže když jdu nádhernou pobřežní cestu, tak je v květnu zima jako v psírně a většinu času leje jak z konve :-) Ale zas až půjdu příště, nebudu překvapená :-)

Pobřežní cesta je super, klidně bych si ji zopakovala.
    GUTO
    GUTO --- ---
    KUBLAJ: Doporucuji trasu z Viga. Je to +/- 100 km. Sam jsem ji sel pred nekolika lety. Da se to dat za 4 dny, v zavoslosti na tom, jak moc jedes na vykon. Jinak, jak radi ACIDQA: Portugalska trasa kolem pobrezi je fajn alternativa.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Ale pockej si taky, co ti napise vestigia, protoze ta si tu “pohodovou” trasu dala v takovem pocasi, ze muze sdilet zkusenost, jak se i tahle prochazka promeni v narocnej vylet ;)

A nemam zkusenost s tou centralni casti portugalske trasy, ja to rvala podel vody, co to jen slo… :)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    KUBLAJ: vzdalenosti by se nabizela trasa ingles z ferrolu, ale mnohem vic pohodova (ujde fakt kazdej) je portugalska trasa… na tech 100 by zacinaly ve vigu (pobrezni trasa) nebo tui (centralni)- tam uz jde vsude strasne lidi a to nejhezci je podle me na etapach predtim, kdy jdes podel oceanu… pokud by mi neslo o to skoncit v santiagu, sla bych z porta treba do baiony. (Za me portugalska cast hezci a Portugalci mnohem prijemnejsi lide nez pak v Galicii) Mene frekventovana cast je taky cast camina espiritual, moc hezka!

S prespanim je to po cele portugalske trase uplne v pohode (pokud tedy nezacinas v lisabonu, ale az v portu). Nocleharny pro poutniky funguji skvele, ale zalezi taky na useku a sezone, kdy jdes. Ja sla konec zari a lidi, co sli nizkorozpoctove a chteli levny alberge vstavali za tmy a honili se, aby na obed byli na konci etapy… pro me to nebylo, takze jsem spala v soukromejch alberge, protoze jsem pohodlnej tvor, bookovala jsem pres booking noc dopredu. Hodne lidi pouziva appku camino ninja, tak vidis moznosti ubytka, jidla a tak… ja ji otevrela jen ve chvili, kdy jsem si nebyla jista, kam zrovna jdu, ale urcite muze dost pomoc…
    Ubytko na ingles je trochu min v pohode, musis ujit tu etapu, kde zrovna je, nemuzes si moc trasu menit + nekdy je plno a jdes treba 5-6km dal, abys mel kde spat. Nektere dny se neda moc nikde najist, jedna etapa je bez jidla uplne cela a na alberge nebyl ani automat na susenky, takze to bylo min komfortni. Trasa je kratka, ale kopcovita oproti portugalske trase…

Jiny typ je za me je rota vincentina a dat si treba cast fishermans trail, nebo si dat cast via francigena, ktera vede do rima, ale na tu ja bych letos rozhodne nevyrazela, protoze je svaty rok a bude hodne frekventovana. A damozrejme se da jit treba zitavska svatojakubska, kde projdes krystofovo udoli nebo stezka ceskem. Ale z toho, co pises, myslim, ze portugalsko se holkam bude libit. ;)
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    Ahoj.
    žena by se ráda s kamarádkama vydala na vejlet do santiaga. Mají v plánu jít nějakou pohodovou trasu, laděný jsou spíš na pohodu, než na nějaký výkony. chtěli by si dát vzálenost cca 100 km. Já o Caminu moc nevím, vyrážýím spíš do hor, když to jde. Slíbil jsem, že jí pomůžu s plánováním, výbavou atd.
    Tady bych se Vás chtěl zeptat, jestli byste mi doporučili nějakou hezkou trasu plnou kochání a podobně kterou by si společně užily.
    Holky nebudou chtít spát na divoko. Nevím, jak je to s možnostmi přespání na trase, zda je případně nutný nějaký včasný booking dopředu nebo jestli tam fungují nějaký nocléhárny pro poutníky apod.
    Co se týče trasy asi nemusí nutně končit v Santiagu, pokud by byl nějaký úsek, který by stál opravdu za to.

A teď offtopic nakonec. Pokud ne Camino, dokázali byste dát nějaký jiný tip na 7-10 dní trek pro tyto vejletnice? :)

Díky moc.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    SHARKIE: kamarad si koupil tento batoh, ze se vejde do letadla jako prirucak
    Turistický batoh MH 500 40 l QUECHUA - Decathlon
    https://www.decathlon.cz/p/turisticky-batoh-mh-500-40-l/_/R-p-310102?mc=963085&c=%C4%8CERN%C3%81_%C5%A0ED%C3%81
    takze si to musis pozjistovat. za ty prachy ale ten batoh vypada dost dobre a i sedel docela pekne me, ktera ma problem sehnat padnouci batoh :D
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    DOOMBRINGER: Hele, mohla bych tu par tyzdnov pisat, co vsetko nemozne sa mi uz podarilo pri cestovani zazit, ale nemam potrebu tu nieco dokazovat. Ludia, co ma poznaju, sa na tom uz peknych par rokov vcelku pravidelne bavia (kym teda necestuju so mnou) a ti co nie, mi mozu byt ukradnuti.

Kazdopadne dik vsetkym za rady (aj za tie, na ktore som sa nepytala) a asi bych to tu uz uzavrela.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    SHARKIE: Když tě tak poslouchám, tak cestovat s tebou asi fakt za trest bude.
    Jen z jiných důvodů, než se ty sám(a) domníváš.

Normálně si kup odbavený bágl a nevymýšlej blbosti.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    SHARKIE: tak si proste zkus nakej mensi bagl v decathlonu nebo nakej z tech malejch osprey/deuteru. A neber si hole, jestli jsi to mela v planu.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Lenze ked mi ten batoh stratia, tak budem uplne v haji. A ja tie problemy (aj normalne nemozne) fakt extra pritahujem. Kamarat, co so mnou vyletil par rokov raz vyhasil, ze cestovat so mnou je za trest. :)
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    ACIDQA: naprosto souhlasím. Navíc, když se kupuje letenka dopředu, tak ten odbavený batoh nestojí takovou raketu. A já sice neměla hole, ale zase nůž a nůžky a bez bederáku bych asi umřela :-)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Ja cabinzero batoh mam, ale to je batoh na eurovikend, ne na prochazeni se po caminu, tam chces mit uz dobre nastavitelnej batoh a idealne bederak. I na tu portugalskou cestu.

Ja teda na camino batoh odbavovala, protoze:
    1. chtela jsem mit svoje hole
    2. cesta zpet = vezu domu litry oleje a chlast :))
    (Tak zvaz, jestli se o neco z tohohle neochudis. :)

3. resila jsem vic zada nez rozmery

Kazdopadne lidi, co brali bagly nahoru do letadla, meli obvykle ruzny stratos/sirrus/tempest od osprey nebo obyc decathlony. Sla bych to zkusit na zada a zmerila si to stazeny metrem. Mam doma nejakej osprey sportlite okolo 30 l, ten se taky nenarvanej vejde do easyjet “ohradky.”
    Ja bych s nim camino nesla, protoze by se mi blbe vytahoval spacak, ale jestli v nem budes mit jen hadry, asi by to slo… ;)
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    SHARKIE: kdyz jsem pred deseti lety vyrazel, bral jsem si batoh cca 7kg a pes si nesl svuj batoh se zradlem ;-)
    (pravda, nedosel jsem)
    MAARISTAAN
    MAARISTAAN --- ---
    SHARKIE: na to se specializují třeba www.cabinzero.com ... prodávají je třeba na https://www.svetbatohu.cz/znacka/cabinzero/
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    ATOMIKS: Pri mojom šťastí (obzvlášť pri cestovaní) odbavené zavazadlo už nikdy neuvidím. :)

Nechce sa mi veriť, že sa do tých väčších rozmerov nič rozumné nevojde, kľudne nie plné. Aj tak potrebujem mať čo najmenej vecí kvôli nohám.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    SHARKIE: nechci sejčkovat, ale nevím nakolik jde dohromady kategorie trekový batoh (vybírám si správnou velikost podle své postavy) a příruční zavazadlo (vybírám velikost podle kritérií přepravce). zvaž, jestli se chceš srát nějaký dva týdny v kuse s batohem, který ti nepadne.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    SHARKIE: Pripadne aj do max. 56 x 45 x 25 cm
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Tak, dovolenku mam schvalenu. Teraz potrebujem vybrat batoh. Nemate nejake doporocunie na nieco pouzitelne, co sa zmesti do tychto rozmerov?

- 1 x příruční zavazadlo pod sedadlo
    (max. 45 × 36 × 20 cm)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    ACIDQA: Druha polka dubna.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam