KUBLAJ: vzdalenosti by se nabizela trasa ingles z ferrolu, ale mnohem vic pohodova (ujde fakt kazdej) je portugalska trasa… na tech 100 by zacinaly ve vigu (pobrezni trasa) nebo tui (centralni)- tam uz jde vsude strasne lidi a to nejhezci je podle me na etapach predtim, kdy jdes podel oceanu… pokud by mi neslo o to skoncit v santiagu, sla bych z porta treba do baiony. (Za me portugalska cast hezci a Portugalci mnohem prijemnejsi lide nez pak v Galicii) Mene frekventovana cast je taky cast camina espiritual, moc hezka!
S prespanim je to po cele portugalske trase uplne v pohode (pokud tedy nezacinas v lisabonu, ale az v portu). Nocleharny pro poutniky funguji skvele, ale zalezi taky na useku a sezone, kdy jdes. Ja sla konec zari a lidi, co sli nizkorozpoctove a chteli levny alberge vstavali za tmy a honili se, aby na obed byli na konci etapy… pro me to nebylo, takze jsem spala v soukromejch alberge, protoze jsem pohodlnej tvor, bookovala jsem pres booking noc dopredu. Hodne lidi pouziva appku camino ninja, tak vidis moznosti ubytka, jidla a tak… ja ji otevrela jen ve chvili, kdy jsem si nebyla jista, kam zrovna jdu, ale urcite muze dost pomoc…
Ubytko na ingles je trochu min v pohode, musis ujit tu etapu, kde zrovna je, nemuzes si moc trasu menit + nekdy je plno a jdes treba 5-6km dal, abys mel kde spat. Nektere dny se neda moc nikde najist, jedna etapa je bez jidla uplne cela a na alberge nebyl ani automat na susenky, takze to bylo min komfortni. Trasa je kratka, ale kopcovita oproti portugalske trase…
Jiny typ je za me je rota vincentina a dat si treba cast fishermans trail, nebo si dat cast via francigena, ktera vede do rima, ale na tu ja bych letos rozhodne nevyrazela, protoze je svaty rok a bude hodne frekventovana. A damozrejme se da jit treba zitavska svatojakubska, kde projdes krystofovo udoli nebo stezka ceskem. Ale z toho, co pises, myslim, ze portugalsko se holkam bude libit. ;)