• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIGHTCamino de Santiago
    BIRK
    BIRK --- ---
    ochhh
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    INANNA: ja osobne se spanelsky ucila pred cestou a nakonec jsem vsem na severu delala tlumocnika, ne ve vsech albercich umi anglicky ci nemecky...a ta setkani s lidmi byla skvela, dedecek s kravou me vyprovazel pres vesnici, povidal si se mnou, pani mi za rozhovor dala jablicko...no spousty zajimavych veci a lidi..clovek na caminu nepotkava jen peregrinos, kteri hovori anglicky, ti lide na vesnicich ci mestech, to je to co camino doprovazi a dela ho takovym prijemnym
    QWERTY
    QWERTY --- ---
    INANNA: jj LEDA pro samouky ti da za ctvrt roku dost kdyz se tomu budes venovat-pokud udelas aspon deset lekci tak pak ten rozdil poradne pocitis ;) jdi do toho!
    BIRK
    BIRK --- ---
    ja trochu spanelsky umim ale v ramci ruznych akcentu atd jsem se stejne nechytal proto mi prijde ne zrovna idelani to hrotit...

ale uznavam umet spanelsky ve spanelsku je supr vec :D
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    BIRK: To mozna zni.. Kazdy si to uzije.. Jen jsem u spousty lidi v prubehu (a po) cesty slysel povzdychnuti typu, ze je skoda ze neumi alespon trochu spanelsky. Jeden priklad - mas treba mistni nasmerovali na spoustu alternativnich a neznacenych useku, kudy treba vedlo camino kdysi, nez se posunulo na "ekonomictejsi" mista.. Nebo jsou to zdanlive malickosti, kdy odpocivas ve stinu na navsi, ve vedru se polivas vodou a mistni starenka je k fontane pro vodu a zacne si s tebou povidat, povida ti pribeh tehle vesnice, pak ti prinese lahodne rajcatko ze zahradky a vyptava se na to odkud jses.. Zdanlive malickosti, ktere ale delaji Cestu mnohem hezci..
    BIRK
    BIRK --- ---
    DOOMBRINGER:
    DOOMBRINGER: to uplne zni jako kdyby si to clovek bez spanelstiny neuzil...
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    Tak abych to shrnul - (snaha o) spanelstina otevira dvere i srdce domorodcu/hospitaleros na kterych budes po sve ceste zavisla..
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    INANNA: Nedoporucuju se vydavat bez znalosti spanelstiny.. Treba jen objednavky jidla v hospodach se pak stanou nocni murou.. :D Samozrejme to jde, ale prijdes tak o spoustu informaci/vyhod ktere uplne mines. Navic na severni ceste rozhodne nebudes potkavat tolik peregrinos, kteri by ti mohli pomoct. Od domorodcu rozhodne neocekavej, ze budou mluvit anglicky. Bud neumi, nebo nechteji.

Rozhodne se nauc co to jde.. ;-)
    BIRK
    BIRK --- ---
    vubec... neni potreba vetsina poutniku stejne bude z nemec :D a pokud mas ruce domluvis se i se spanelakama :D...navic pokud umis anglicky...staci pretvorit mluvit španglicky :D
    INANNA
    INANNA --- ---
    DOOMBRINGER: :) Ten zeměpis! Díky. A ještě jak moc je fatální, když nehovořím španělsky? Mám se vrhnout do španělštiny pro samouky? Mám na to tak čtvrt roku.
    BIRK
    BIRK --- ---
    jj pres noc idealni...clovek se vyspi a muze zacit putovat. :D
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    BIRK: Vsak ja taky.. ;-) Ale bcn - bilbao = 8 hodin v buse.
    BIRK
    BIRK --- ---
    spatne jsem to napsal...myslel jsem do barcelony letadlem...a pak busem do konkretniho mesta...ani me snad nenapadlo valit se do spanel autobusem...fuj fuj
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    INANNA: No, z Madridu je to kratsi a levnejsi protoze to je bliz.. :D A autobusy jsou. Do Madridu jezdi Eurolines pricemz presedas v Barcelone. Cenove to vychazi zhruba na 4000. Pricemz existuje nejaka sleva kdyz si to bookujes mesic predem a nejaka sleva pro mladez do 26 let. Ale nevim kolik.

Do Madridu se dopravit ti rozhodne doporucuju letecky. Tem Wizzair je idealni.
    A Madrid - Oviedo muzes jet autobusem za 30€. Jede rovnou z letiste, jestli se ti nebude chtit navstivit Madrid.
    INANNA
    INANNA --- ---
    DOOMBRINGER: To mně právě odradilo a musím říct, že jsem překvapená, že je to z Madridu kratší a levnější - jestli je to teda tak. Nicméně zjišťuju, že Bilbao je ještě daleko, zkusím Oviedo.
    A jak je to s autobusy z Čech do Španělska? Máte někdo zkušenost? Děkuju za ochotu.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    BIRK: No, nevim.. Stravis 8 hodin v buse a zaplatis zhruba stejnou cenu (necelych 50€) jako za letenku.
    BIRK
    BIRK --- ---
    DOOMBRINGER: spis bus... jede konkretne do mist kam chces a primo z letiste z Barcelony... trochu stesti s letenkou za 1200
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    DOOMBRINGER: Pripadne:
    Vueling Praha - Barcelona - Bilbao. Tam jsou ceny ale vic rozeskakany. Ale da se najit obcas pod 120€.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    INANNA:
    Wizzair Praha - Madrid. (Mela by ses vejit do 2kKc)
    Bus/vlak Madrid - Bilbao (14 - 25€ v zavislosti jak moc predem si to koupis.)
    INANNA
    INANNA --- ---
    Poradíte prosím dopravní spojení z Čech ke Camino norte, stihneme bohužel jen 300 km, tak asi někam k Avilés, Bilbao, Asturii. Samozřejmě, čím levnější, tím lepší, ale taky čím rychlejší, tím lepší, klasika. Nedaří se mi najít přestupní body. Díky moc i za tipy a rady, klub samozřejmě pročtu, ale budu vděčná za každou zkušenost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam