• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MIGHTCamino de Santiago
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Tak som pôvodne chcela začínať aj končiť v Santiagu, ale čo som hľadala, všetko sú to lety na dlho a s prestupom.

Takže som to nakoniec presunula do Porta. Čo som pozerala, tak sa doň dá vrátiť 2 vlakmi, takže miesto začiatočného presunu bude proste presun na konci.

A keby bol problém a musela som ísť nakoniec kratšiu trasu, tak sa posuniem kúsok aj na začiatku. Stejne som štart nechávala otvorený podľa aktuálnej situácie, ktorú vďaka zdraviu nemám šancu dopredu odhadnúť.

Som teraz v Chorvátsku, robím si tu výlety po obvode ostrova a padlo rozhodnutie, že fakt chcem tú pobrežnú cestu, aj keby mala byť holt kratšia. 13 rokov som nebola u mora a vôbec som si nepripúšťala, jak moc mi chýbalo.

Takže si to včera všetko sadlo, dohľadala som si možné presuny a dokonca aj kúpila letenky. V termíne, ktorý bol ešte včera ráno len pracovný. :)
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    VESTIGIA: Ja mam alergiu na slnko, hmyz a plesne, takze kytky su v pohode. :) S blbym pocasim pocitam. Videla som fotky, ze im tam v kvetnu niekde dokonca snezilo. Z coho by som bola v siedmom nebi. :D A teda myslim, ze koniec dubna bude asi este horsi s tym dazdom.
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    SHARKIE: pobřežní cesta je krásná. Šla jsem ji teď začátkem května. Počasí bylo prvních pět dní hrozné, silné deště a někdy se ani nedalo jít po zaplavených cestách, ale i tak to bylo super. Navíc, takové počasí prý není úplně běžné. Naopak, květen se pro cestu doporučuje. Není vedro a všude to krásně kvete (což pro tebe, jako alergika asi není dobrá zpráva :-))
    FRDK
    FRDK --- ---
    SHARKIE: No oni ti poutníci většinou ujdou v klidu dvacet kiláků do oběda ;)
    Ale rozumím, já jsem na cestu vyjížděl (na kole z domu) taky s velikou nesebedůvěrou, mám artritické onemocnění kloubů (podporované nezdravým lifestylem a hlavně pokročilým alkoholismem) a děsil se toho, že třeba při atace v koleni někde třeba dva tři tisíce kilometrů od domova lehnu a nebudu moct ohnout nohu v koleni, to je nejbolestivější postižitelný kloub a jak se s padesatikilovým naloženým kolem dostanu domů, kvůli tomu jsem musel i odložit odjezd o tři týdny a ležel doma, prosil a čekal... a když jsem vyjel, jo cestou přes Moravu jsem ještě měl problémy a musel na Pálavě, i kvůli počasí a bolesti na tři dny zastavit a ubytovat se a třetí večer jsem nemohl usnout bolestí a byl rozhodnut se zítra dobelhat na vlak a jet domů...
    A ráno vstanu, bolest výrazně ustoupila, po třech dnech vytrvalého deště se začalo drát slunce a já jsem nasedl, rozjel se a přesto, že než jsem v Mikulově nakoupil zásoby a hranici překročil o půl jedenácté, ještě do večera jsem projel třetinu Rakouska a ujel ňákych 180 kilometrů. A pak i během Cesty kdykoliv jsem vstával s bolestí, nasedl a rozhýbal, překonal to, najezdil a nachodil horama hrubým odhadem přes šest tisíc kilometrů a nakonec jsem se musel vrátit po železnici a asfaltu kvůli těžkému zánětu zubu, přestože jsem to měl před cestou vyšetřeno, ošetřeno a potvrzeno, že nic nehrozí.
    Hele přesně tohle jsem Ti chtěl mimo jiné navrhnout - v rámci Pouti je speciální návštívit Finistèrre - v Tvém případě bys odbočila za Pontevedrou v Pontecabras (tam bych si ještě pár desítek metrů po klasické trase zašel do Iglesia Santa mária de Alba pro štempl do credencialu a třeba i popovídat podivat se, jsou tam k okolojdoucím fakt srdeční a vstřícní a pak se vrátil na odbočku ke trati a vydal se po Caminu Portuguese Espiritual pořád víceméně po pobřeží, tam se pak dá odbočit na mys Finistèrre, kde je to podle mě boží (nezapomeň si v albergue ve městě vyzvednout glejt) a pak bych Ti srdečně doporučil dojít ještě do Muxíe, kam já osobně jsem se velmi těšil (blbec pseudoromantický zpracovaný emerickým melodramatem The Way:) a opravdu, na skalnatém pobřeží u kaple Nosa Señora de Barca jsem zažil spolu s par 'cizími' takypoutníky jeden z nejvíc nejlepších nejkrásnějších nejmagičtějších západů, soumraků a nocí z celé Cesty. Povečeřel jsem bagetu se sýrem a prosciutem přímo na šutru, kde ve filmu Marty Sheen vysypal popel svého 'zemřelého' syna a režiséra Emilia, musel jsem se smát, ale o to nejde, zas takový patetik nejsem; zůstal jsem tam sám i poté, co do té doby cizí poutníci odešli do alberge a prožil, moc jsem té noci nenaspal, jednu z nejcennějších nocí v mém životě
    Jestli navštívit Finistèrre, zajdi si i tam! Je to necelý den cesty navíc (na kole jsem to ujel asi za dvě hodiny) a pak se po via Mariana vydáš do Santiaga.
    V albergue v Muxíi dostaneš další listinu jakoby menší compostelu o dosažení dalšího z cílů, chceš-li.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    FRDK: On je u mna problem, ze mozem byt skoro uplne ok a prejst kludne 20 km denne, alebo aj uplne lahnut a nepohnut sa vobec. Chcem si nechat cca 3 tyzdne, aby som mala velku rezervu a mohla ist na pohodu. Ked to pojde a zostane mi cas, tak to potom este natiahnut na Fisterru.

Hlavny plan je let do aj zo Santiaga, takze nemusim riesit dopredu odkial pojdem a kludne az tesne pred odchodom sa rozhodnut, na ktory "zaciatok" sa potom lokalne presuniem.

Ja zvyknuta chodit som a stale priebezne trenujem, ale problem je, ze to telo je strasne nevyspytatelne. Plus sa mi zacal zase horsit stav, takze uvidim na najblizsej kontrole, jak az moc a co s tym. Uplne prvy plan bol podzim buduci rok, cize prinajhorsom to mozem este teoreticky tych par mesiacov odlozit, ale nerada by som. Mam viac osobnych dovodov, preco by som radsej isla uz na jar.
    FRDK
    FRDK --- ---
    SHARKIE: Takže až příští rok, nepozorný čtenář :)
    Krásná trasa, myslím, že v té době relativně dobrá volba. Kdybys měla cestou čas na nějaké detoury...
    Ale asi už máš nastudováno. Kdybych náhodou mohl v rámci mých možností a zážitků něco doporučit, zodpovědět, mám relativně čerstvou zkušenost, než zapomenu, som tuná ;)
    Můj známý spolupoutník to vloni šel z Lisboa i přes docela bolestivé zdravotní problémy [s upnutím vazů v noze, městský floutek z Toronta (40 let) podcenil fyzickou předpřípravu] a došel vcelku vklidu nejkratší cestou za cca 10 dní. Jestli nejsi zvyklá, aspoň trochu pochoď hory přes zimu.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    FRDK: Trasa nie je vybrata, zalezi jak na tom budem zdravotne. Najpravdepodobnejsia je zatial asi portugalska po pobrezi. Termin rozmyslam cca od druhej polky v dubnu.
    FRDK
    FRDK --- ---
    SHARKIE: Neudáváš zásádní zadání, dříve jsi tady nic nezmínila, takže předpokládám, že plánuješ Camino Frances, asi.... Nebo del Norte..? Vše už tady tak nějak padlo, když zafiltruješ. Alergie asi na podzim logicky lépe, Sever je samozřejmě mírně chladnější, než Frances, s možností častějších deštíků. A o polovinu (možná i víc) méně poutníků. Záleží, co hledáš. Frances bude (trasy) až do brzkého odpoledne Václavák. Po obědě boj o pryčnu v albergue, na podzim už míň.
    Jsou ještě i další trasy, máš na výběr, je jich hodně.
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Rozmýšľam, že by som pôvodný plán na cestu budúci rok presunula z podzimu na jaro. Kvôli slnku a problémom s alergiou. Šli ste niekto tak? Ktorý mesiac je to najlepšie?
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    VESTIGIA: nizky ONy, sandale teva na prezuti, nepropustny ponozky pro jistotu, jinak merino. Zari/rijen.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    SARAJ: No jo, to musíš s ponožkama. 🤭🤭
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    DOOMBRINGER: slusny, ja jsem ted po letech dala v lete jeden vylet - cca 25km - v sandalech a domu jsem dosla s nohama total zrasovanejma:/
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    SARAJ: Celý el camino víc než 1000km v sandálech od Teva.
    AUTOLOKATOR
    AUTOLOKATOR --- ---
    VESTIGIA: Doporučuju trailové běžecké tenisky.
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    MUXX: jasně, chápu, že je to hodně subjektivní. Spíš jsem si chtěla potvrdit, že nemusím mít pohorky :-)
    MUXX
    MUXX --- ---
    Bracha z Portu chodi v sandalech od Birkenu. Ale sto lidi, sto nazoru…
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    VESTIGIA: jestli pujdete pobrezni, tak ta mi na nizke boty prisla uplne ok, velky casti jsou tam stejne po silnicich a tak, v te SP casti. Portugalsko bylo - za mne vic nunu a na teren a prirodu hezci a lepsi.
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    SARAJ: děkuju, já mám právě taky jednu achilovku náchylnou na přetažení, zvlášť, když mám těžší botky.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    VESTIGIA: ja mela kotnikove Salamony, lehke, protoze mam spatne jeden kotnik/ achilovku. Jinak co jsem videla okolo, tak nizke uplne na pohodu a s lepsi ortezou bych tak i volila ja. Naimpregnuj a nejhorsi varianta - pres noc to uschne.
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    Milí poutníci, jdu si pro radu. Chystáme se vyrazit na začátku května z Porta. A já, přesto že jsem docela zdatná chodkyně, jdu se zeptat, jaké boty byste zvolili. Po horách chodím v pohorách ;-) Lehké, kotníkové goretexové Adidas Terrex. Po kopcích v Řecku zas chodím v trailových běžeckých teniskách New Balance a nebo Under Armour. Na tuto trasu si ale nejsem jistá, co zvolit. Tuším správně, že pohory nejsou ideální? Přemýšlím nad trailovkami a outdoor sandály na vystřídání. Jen se trochu bojím, co budu dělat, když bude pršet :-)
    Díky moc za doporučení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam