• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ORGANAJihoslovanské kulturní a společenské reálie, souvislosti, kuriozity

v našich zeměpisných šířkách méně známé kulturní, společenské a jinak vědní skutečnosti především jižních slovanských národů, více či méně kuriozní
    kultura, společnost, lingvistika, folklór, etnika, významné osobnosti, mezinárodní interkulturní vztahy, přír. vědy, filozofie...co mozek a srdce ráčí...

rozbalit záhlaví
    CALE
    CALE --- ---
    ORGANA: na to existuje link checker ;)
    http://rapidshare.com/checkfiles.html
    ORGANA
    ORGANA --- ---
    RVHP: to jste to chytli fakt nestastne, protoze celou dobu tady bylo nadherne, akorat v nedeli vecer se prehnala bourka, vcera se prehnala bourka a bylo maximalne hnusne az do ted, kdy poprve vidim, ze asi pred trema sekundama vysvitlo slunce...

jinak mam asi tisic a jeden zazitek vcetne zkusenosti s mistnim exhibicionistou:))...
    Tohle mesto si me absolutne ziskalo, citim se tady naprosto vyjimecne dobre...

CALE: super! diky!...ten prvni odkaz jsem uz kdysi zkousela, ale zdalo se mi, ze casto jsou ty linky corrupted...ale to asi chce se nenechat odradit a neunavne to zkouset dal...
    RVHP
    RVHP --- ---
    Dneska v noci nebyla Lublan zrovna prijemne misto, prselo a cekali jsme tam tri hodiny ... vlaky z Balkanu jsou zlo:-(

CALE: Jedeme se skupinou, lze se pridat:-)
    ORGANA
    ORGANA --- ---
    ORGANA
    ORGANA --- ---
    GREVE: jmenuje
    GREVE
    GREVE --- ---
    Nejmenuje se to město náhodou česky Lublaň?
    ORGANA
    ORGANA --- ---
    MORPH23: :)jj...zdravim z Ljubljany!
    MORPH23
    MORPH23 --- ---
    ORGANA: ze by ljubljana? :))
    CALE
    CALE --- ---
    RVHP: ja jeste nevim jak na tom budu s penezma, ale strasne rad bych jel. Jedes sam nebo s nejakou skupinkou lidi?
    ORGANA
    ORGANA --- ---
    Kdo pozná, kterého jihoslovanskeho města je to znak a vlajka?...tam totiž budu teď 2 týdny, tak se nedivte, že sem nepíšu:)
    RVHP
    RVHP --- ---
    CALE: Ja urcite...
    CALE
    CALE --- ---
    Koukám na ty fotky a tak mě napadá, plánujete někdo 3-4 denní výlet do Gučy tento rok?
    RVHP
    RVHP --- ---
    Dekuji:-)
    CALE
    CALE --- ---
    RVHP: souhlas s Rolnasem, moc hezky fotky a tve cesty a poute jsou zavidenihodne. Jen tak dal.
    ROLNAS
    ROLNAS --- ---
    RVHP: pekna alba:)
    ORGANA
    ORGANA --- ---
    RVHP: no vida, a jsme doma:)...cili jak jsem predpokladala
    RVHP
    RVHP --- ---
    ORGANA: Ono je to taky celkem jasny, vylezes z toho nadrazi, kouknes nahoru a pic ho! Vybombardovanej barak! Jako, kdo si ten genstab v BG nevyfotil, ten tam nebyl:-)

http://fotoalbum.sarbatru.net/index.php?file=./070708_beograd/070708_IMG_8138.jpg

A co se srbskyho salatu tyce, obvykle se tak nazyva varianta bez syra, s octikem, cibuli a nejlepe jeste palivou paprickou! Vim to, byl jsem v Belehrade v hospode a sam jsem si objednal!
    ORGANA
    ORGANA --- ---
    LIVERIJ: Paříž východu se říká kdečemu - viděla jsem tak označovanou Rigu, Budapešť, Bukurešť a to beztak není všechno...jako Paříž Balkánu jsem viděla Bělehrad hlavně, ale Bukurešť taky...to bych ovšem polemizovala nad tím začleňováním Rumunska do Balkánu...

mám dojem, že šopák je fakt bulharská záležitost, ale že si ho někde "přivlastňují", to je klidně možný...třeba se jen šopákem inspirovali, trochu to pozměnili a nazvalo se to serbian salad plnym právem...co ona mohla poznat ty nuance...anebo si to prostě v jedné restauraci nazvali "serbian salad", já bych z toho nedělala zbytečně vědu...

RVHP: nevim, jestli "vybombardované bulváry" není přehnaná interpretace...ten článek říká, že se člověk občas nevyhne připomínce bombardování "I v centru města, například nedaleko budov vlády, stojí několik prázdných polorozpadlých domů."
    Já nemůžu soudit, v Bělehradu jsem zatím ještě nebyla, ale moje kamarádka kroatistka se odtud vrátila před týdnem a zmiňovala se o nějaké strategické budově v centru, která zůstala rozbořená...možná protože je celkem nesnadné odstřelovat budovu v centru města, zvlášť pokud byla stavěna k obranným účelům...ale to už byly jen naše spekulace...

Jinak se nedivím, že "nemáš moc rád tyhle studie"...je fakt, že některé ty soudy vážnějšího charakteru, třeba vztah Srbů a Chorvatů, nebo nárdoní mentality vůbec, je poměrně nezodpovědné a bláhové vyvozovat po dvou dnech v BG...

zároveň si ale myslím, že ten článek pozitivním způsobem láká potencionální české výletníky, kterým by taková cesta třeba nepadla na mysl, takže z tohohle pohledu bych mu klady neupírala....je to prostě taková deníčková zpráva z výletu, nic víc nic míň...i když některé věci by nemusely být napsány s takovou jistotou, ale to už je zkrátka svízel žurnalistiky...
    RVHP
    RVHP --- ---
    Ten clanej je jako dost takovej vycucanej, krom toho, ze do BG jezdim relativne casto a nejak jsem si tech vybombardovanejch bulvaru nevsimnul. Nemam moc rad tyhle studie "byl jsem nekde dva dny, poznal jsem mistni zvyklosti, porozumel mentalite lidi a z fleku to muzu jit prednaset".
    LIVERIJ
    LIVERIJ --- ---
    ORGANA: mně teda ten článek o bělehradu připadá dost slabej. paříž východu nebo balkánu se říká, pokud vím, bukurešti. je dost neohrabaně napsaný a spojení typu "pravý balkán" opravdu nemusím.. a pokud vím, tak šopský salát je konstrukt bulharského balkanturistu z 60. let
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam