• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ORGANAJihoslovanské kulturní a společenské reálie, souvislosti, kuriozity
    MOSINKA
    MOSINKA --- ---
    RVHP:mel si ho konfrontovat behem diskuze ... :-)
    nesouvisi to s prednaskou ale muzu se zeptat odkad ses?
    LIZA2404
    LIZA2404 --- ---
    RVHP: (ne)zamykání dveří v Bosně? LOL, co pěkného tam k němu říkali, ať se pobavím ;)
    RVHP
    RVHP --- ---
    MOSINKA: Ja byl a nemam pocit, ze bych se dozvedel neco noveho.

Pravda, oba "bosnane" byli sympaticti a inteligentni lide, inteligentni je jiste i Filip Tesar, ale nemohu se zbavit dojmu, ze by bylo lepsi, kdyby autobus s nim z Pribrami nedojel vubec.

Uznavam, ze jeho profesni zivotopis je delsi nez muj nalez na jatrech, ale pitome konstrukce, ktere prezentoval (napr. problem s kontaktem na venkov ve meste ci nesmysl o (ne)zamykani dveri v BiH) jsou jeste desivejsi nez kombinace lenonek a farmarek, ktere mel na sobe.

Otazka je, co od debaty cekat. Ja cekal jednak vysvetleni, proc je v nazvu pouzit imbecilni novotvar "bosenci", cehoz se mi castecne dostalo a pote nejake srovnani "jak se zije lidem z bosny" ve meste, pripadne v CR, jak zijou bez poradneho burku, jak se vyrovnali s ceskejma cevapama atd.

Vysledek nejak dle meho nedopadl, jednak diky moudrum pana Tesare a diky podilu moderatora, ktery byl jiste multi-kulti, ale nechapu dosud proc a kam debatu vedl.

MOSINKA
    MOSINKA --- ---
    poslední odkaz dneška Aldin Popajev - malíř - rodák z Jajce - v letech 1995 až 2000 vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze a dnes zde působí jako odborný asistent Stanislava Diviše v ateliéru malby

pár jeho obrazů možno spatřit zde:
    www.mzv.cz/servis/soubor.asp?id=19064
    MOSINKA
    MOSINKA --- ---
    toto bych si chtěla přečíst ADIN LJUCA: Vytetované obrazy

http://iliteratura.cz/clanek.asp?polozkaID=21361
    MOSINKA
    MOSINKA --- ---
    jinak prostřednictvím projektu Evropské město můžete na webkovkách Lidových novin sledovat blogy dvou bosenských studentek, jedné žijící v ČR a druhé v Itálii. http://aktualne.centrum.cz/blogy-a-nazory/clanek.phtml?id=611571

Další zajímavý blog je Matyáše Zrna (Pracuje v Občanském institutu (www.obcinst.cz), konzervativním think-tanku, který vzešel z někdejší "podzemní univerzity" z dob totality. Studoval v Německu a USA, pracoval v Respektu a České televizi, komentuje domácí a mezinárodní dění pro Euro, Hospodářské noviny, MF Dnes, Český rozhlas atd. Zabývá se především především situací na Balkáně, kde tráví spoustu času. Přednáší na dvou vysokých školách. Ve volném čase vede vodácký a turistický oddíl Tj Orel Královské Vinohrady. :-) http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/matyas-zrno.php
    MOSINKA
    MOSINKA --- ---
    ....kdo nebyl a mohl jit prohloupil....

stručný REPORT ze ctvrtecni prednasky "BOSŇÁCI VE MĚSTĚ" (http://www.evropskemesto.cz/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=461&Itemid=20)

přednášející:
    Jasenka Medenčević, psycholožka a bývalá spolupracovnice organizace Člověk v tísni

Dana Němcová, psycholožka a bývalá spolupracovnice organizace Člověk v tísni a Poradny pro uprchlíky Českého helsinského výboru

Aldin Popaja, umělec

Filip Tesař, Institut mezinárodních vztahů

hlavní otázky a odpovědi, názory, a zajímavosti, které jsem dokázala pochytit, bylo toho fakt hodně.

ot.:Bosňák“ vyjadřuje příslušnost k muslimské kulturní tradici, slovo „Bosňan“ zahrnuje i bosenské Srby a Chorvaty. Cítí se Srbové a Chorvati z Bosny skutečně jako Bosňané?

od.:Je to dost individuální ... často se používají pojmy jako bosenský Srb či bosenský Chorvat .. jsou samozřejmě i lidé, kteří se cítí Srby a Chorvaty, ač jsou z BaH.

ot.:Je bosenská diaspora v České republice specifická svými klidnými mezietnickými vztahy?

od.: Je ale proč? Filip Tesař: ve srovnání např. s Rakouskem se jedná o malou komunitu ( cca 1090 lidí z BaH) - nemohou se vytvářet spolky, jež by se dělili dle jednotlivých etnik. Nejsou také příliš "zidealizováni" - chybí tu politická emigrace, která by tu žila již před rokem 1992 v kontrastu např. se skandinávskými zeměmi, u kterých dělení na jednotlivá etnika funguje.
    Aldin Popaja: Lidé ve Skanidnávii nemohou chodit do hospod tak často - je to tam drahé, tak chodí do "zidealizovaných" klubů, kde mají alkohol levnější :-) což se v Praze neděje díky levnému pivu :-)
    Důvodem je také to, že místní bosenská komunita je hodně intelektuální - je tu např. hodně novinářů - lidé se sdružují dle zaměstnání a ne dle etnika
    Dana Němcová: jsou to také lidi, kteří kvůli válce utekli pryč ... nechtějí žít na dále v konfliktu ...
    Igor Blažejevič: důvodem klidných mezietnických vztahů Bosňanů žijícíchh tady je to, že neřeší "válku" ... jak přijde na tohle téma ... dojde hned ke třenicím ...

ot.:Jsou čeští Bosňané hlavně městské obyvatelstvo nebo mezi nimi najdeme i „sedláky“?
    od.: Jde převážně o městské obyvatelstvo. Během války jsem samozřejmě přicházelo i mnoho "vesničanů". Ti byli však dost fixováni na svůj pozemek - půdu tak se po válce vraceli. V českých podmínkách bylo nemožné si nalézt živobytí na venkově. Důvod? Uprchlíci přicházeli do města - chyběl jim prostředník, který by jim práci na venkově zprostředkoval.
    Hodně lidí také odcházelo dál na západ ( v jeden čas tu bylo až 20tisíc uprchlíků) - za vidinou jednoduššího života - lepší sociální systém.

ot.: Jaké byli začátky Bosňanů v ČR?
    od.: Těžké. Většina lidí začínala s manuální prací ačkoli byli třeba vysokoškolsky vzdělaní. Prodej suvenýrů v centru Prahy, gastronomie ( přínos - Bosňané a Makedonci jako první tu začali péct dobrou pizzu a dělat dobrou kávu). Přínosem jistě bylo i malé podnikání, na které jsme tady nebyli zvyklí.

ot.: Nějaké bariéry?
    od.: V podstatě ne. Krom legislativy a cizinecké policie. Aldin Popaja - mohl zažádat o občanství až po 13 letech a stále si není jistý zda ho dostane.

ot.: Kde vnímají, že jsou doma?
    od.. Aldin: " Cítím se jako Čech bosenského rodu."
    Jasenka:" Narodili se mi tu děti takže se doma cítím tady. Pohřbená bych však chtěla být v BaH.

závěr diskuze:
    vzpomenutí na důležitou personu bosenské komunity Raimonda Reinka (???). Neznám ho. A to jméno jsem určitě zkomolila - nevíte o něm někdo něco?

poděkování Daně Němcové za její "humanitární činnost" a především přátelskou pomoc.

a krásně a poeticky zmíněn vztah Igora Blažejeviče k Bosně a také Filipa Tesaře.
    Igor B.: (parafrázuju) Mám to tady rád, když jedu do Bosny jsem rád, že žiju v ČR. Ovšem můj život v ČR je jakoby povrchní - jednodimenzionální - schází mi ten "hlubší průnik" mezi lidi, skrz lidi.
    Filip T.: (opět parafrázuju:-) Nojo Igore, ale mě se zdá, že to není jenom tím, že si tady nevyrostl. Možná to bude tím, že v ČR holt není ta trojdimenzionálnost, kterou tak miluju, když Bosnou projíždím .........

MOSINKA
    MOSINKA --- ---
    ORGANA: mimochodem jak jde STUDIUM balkanistiky?? zacinam o nem tez uvazovat.
    MOSINKA
    MOSINKA --- ---
    nemate nekdo ZKUSENOST informace atd. o DLOUHODOBEM DOBROVOLNICTVI NA BALKANE? bosna a hercegovina, srbsko, cerna hora?
    MOSINKA
    MOSINKA --- ---
    znate kapelu DUBIOZA KOLEKTIV .... mate radi?
    http://uk.youtube.com/watch?v=pEdOXNH2n1k&feature=related
    Ja volim mnogo (je:-)!
    MOSINKA
    MOSINKA --- ---
    ad název knihy
    Sarajevské Marlboro - cigareta, kterou odborníci z Philip Morrise přizpůsobili chuti bosenských kuřáků, poté co stejně jako v ostatních případech prozkoumali, jak říkají, charakteristické rysy místní kuchyně. To je důvod, proč se Marlboro liší od země k zemi a od výrobce k výrobci a proč může nějaké cizí Marlboro vyvolat v kuřákovi nepříjemný dojem. Spolupracovníci Philip Morrise byly se sým sarajevským výrobkem výjimečně spokojeni a shledali, že jeho tabák, který roste v okolí Gradačce a Orašje, je jedním z nejlepších blend tabáků vůbec.

(str.63)

PRAVDA CI FIKCE? ... nejak se mi tomu nehce verit ... :-)) ale jako úplný výmysl mi to taky nepřijde ... tak babo rad!:-)
    MOSINKA
    MOSINKA --- ---
    dost me nadchla knizka SARAJEVSKE MARLBORO: MILJENKO JERGOVIC ... k dostani napr. v knihkupectvi Mata v Opletalove 8 - Praha ...

Autor o knize:
    "Sarajevské Marlboro je kniha povídek, kterou jsem psal v letech 1993 - 1994 v Sarajavu a v Záhřebu. Řekl bych, že jsou to povídky o lásce, životě a strachu v obléhaném městě. Nechtěl jsem napsat knihu o válce a už vůbec ne knihu, která by poukazovala na nesmyslnost války. Všechny takové knihy byly už podle mého názoru dávno napsány. Psal jsem povídky o svém městě - protože jsem se bál, že Sarajevo přestane navždycky existovat - a o každodenním životě obyčejných lidí, kteří však byli v situaci, jež zrovna obyčejná a všední není. Některé z povídek jsou opravdu "opsané" ze skutečnosti, u některých jsem využil prvky skutečných událostí, ale dodatečně jsem je přearanžoval. A některé povídky jsou zcela vymyšlené. Chtěl bych, aby každý můj příběh působil tak, jako by se skutečně stal."
    MOSINKA
    MOSINKA --- ---
    kdyby se nekdo zajimal o obchodování v chorvatsku - moznosti, analyzy, mistni specifika - kupte si hospodarske noviny - je tam jedna velka priloha ( magazin) venovany tomuto tematu.

ale jako neni tam nic prevratnyho to rikam narovinu :-)
    RVHP
    RVHP --- ---
    MOSINKA: dovolim si nesouhlasit, neprijde mi, ze tema bylo znasilnovani bez ohledu na misto, kde se odehrava, jednoznacne to prece bylo o "znasilnovani muslimskych zen srby", coz je jeden z piliru "utrpeni bosnaku" behem obcanske valky (dale srebrenica, snajprdi nad sarajevem, markale atd.), navic reziserka imho zamerne naklada s emocemi tak, ze si divaka bere jako rukojmi, ani to, ze se ve filmu neobjevi slovo srb, ale mluvi se jen o cetnicich mi neprijde jako prilis objektivni nadhled, takze jedine, co misku vah ma narovnat je Mirjana Karanovic, ktera popravde ten film hodne drzi. no nevim. navic jsem sledoval vyjadreni pani reziserky do medii okolo premiery a jeji plky smerem ke Kusturicovi (podpora onohoho upachteneho mytu o zradci Kusturicovi, ktery jedl ustrice s Milosevicem behem padu Srebrenice) a to me v tomto dojmu utvrdilo. Asi neni ani dobre reakce na film ze srbske strany, obzvlast kampan vuci MK. Jakkoli ma film sve nepochybne kvality, manipuluje s divakem a to mi neprijde ani 11 let po valce ok. Ale uznavam, ze jsem subektivni a zaujatej. A ten Raj hned ted mi prijde velmi podobnej, po odchodu z kina jsem mel chvili pocit, ze chapu, proc ti kluci s baglem lezou v Izraeli do autobusu:-)
    CALE
    CALE --- ---
    MOSINKA: zaprve si nemyslim ze ten film ma s umenim neco spolecneho a zadruhe nesouhlasim ze umeni je tu od toho aby reflektovalo realitu... nicmene film je nizsi prumer. Neprida tomu ani jmeno herecky...
    MOSINKA
    MOSINKA --- ---
    ps: zkouknu to podruhe a zkusim se na to divat "jinyma ocima". Jinak film Ráj hned teď je také hodně dobrý film.
    MOSINKA
    MOSINKA --- ---
    hlavním tématem filmu byl jeden určitý fenomén války - znásilňování žen - je úlně jedno jestli to je příběh z čečenska či bosny - model je stále stejný .... jenostrannost ... ok mas pravdu v tom ze hlavní postavy byli bosnaci - zena znasilnena srbskym cetnikem ale na druhou stranu ac to ve filmu samozrejme nebylo videt hlavni postavu hrala srbska herecka ....jinak si myslim ze umeni reflektujici "realitu" neni schopne objektivnejsiho nahledu v 90 minutach a 11let po valce (film je z roku 2006) .... rany jsou stale cerstve ....
    RVHP
    RVHP --- ---
    Slušelo by se také říci, že snímek je poněkud jednostranně zaměřen a i přes přesvědčivé herecké výkony a zdatnou režii paní Žbanić je to propaganda jak řemen. Podobně jako třeba neméně dobrý film Ráj hned teď.
    ORGANA
    ORGANA --- ---
    MOSINKA: dik!..jj, dokonce to nasbiralo dohromady asi deset ruznych oceneni http://en.wikipedia.org/wiki/Grbavica_(film)
    http://www.csfd.cz/film/221976-grbavica/
    jinak kdo by to nahodou nesehnal, videla jsem po netu valet se ceske titulky, takze se da predpokladat, ze zbytek nebude daleko...
    ORGANA
    ORGANA --- ---
    s dovolenim si jeste chvili zustanu u hudby, tentokrat makedonske...
    Mizar - kapela, ktera vznikla v roce 1983 a funguje dodnes, zamerenim rekneme temny rock/gothic rock nebo jak kdo chce...vydali tri alba, posledni je z roku 2004 a 2005 jeli snuru. V roce 1986 vydali svoje prvni album Mizar, ktere bylo jako prvni makedonske album nazpivane celomakedonsky (tehdy bylo bezne, ze makedonci zpivali srbochorvatsky, ze strategickych duvodu) a zaznamenalo ohromny uspech po cele ex-Yu.
    muj nejoblibenejsi:
    Mizar - Juda
    http://www.youtube.com/watch?v=PWCocxKHr8w
    je to z toho posledniho alba Terrible Beauty

a trocha kontaktu s makedonstinou neuskodi...

Јуда

Над градот сиво сонце се бори со облаци,
    под нив се дига врева од ѕвонци и клопотарци.

Најнапред оди Јуда со своите разбојници,
    од уста дождови му врнат од пцости и гадости

Ѕвона ѕвонат, земја ќе се раскине,
    место љубов – лагата нè обзеде.

Од небо на златни крилја гулаб долета,
    на главата му бело писмо и црна судбина.
    И во него слово до сите бедници,
    историја со два краја, меч со две острици.

Ѕвона ѕвонат, небо ќе се истури,
    место љубов – лагата нè победи.

Ѕвона ѕвонат, земја ќе се раскине,
    место љубов – лагата нè обзеде.

Ви надевам тежок јарем – право на слобода,
    во една рака трнлив венец и кама во другата.

Пред вас е сугуба река со два ракавци,
    едниот се вика правда, другиот страдање.

http://www.mizar.com.mk/sodrzini.asp?lang=eng&rubrika=4 (anglicky a makedonsky)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam