• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KEPASOHÁDACí HRA – gůgluj, mysli, hádej aneb OTEC FURA vs. COLOMBO
    VIDA
    VIDA --- ---
    HRAFNAIN správně určil tetování. Dovolila sem si hříčku, kdy Ornament a zločin je název eseje, jejímž autorem je Adolf Loos. Ten chtěl architekturu očistit od zbytečných ozdob. Tetování pro něj bylo znakem primitivismu a podobně jako můj otec se domníval, že tetování maj v Evropě jen kriminálníci. (A náš někdejší kandidát na prezidenta a já.)

Jinak doporučuju navštívit Loosovy byty v Plzni. Od tohoto odpůrce zdobnosti je tam mimo jiné tenhle krb :)

VIDA
    VIDA --- ---
    Hádáme činnost a její výsledek:

• ornament
    • zločin
    VIDA
    VIDA --- ---
    ATUARFIK: Překladatelské perly! No jasně!
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    VIDA na to kápla a identifikovala perlu

Vysvětlivky od nejnovějšího obrázku k nejstaršímu:

- Pearl Jam
    - novinový titulek ze dne, kdy byl napaden Pearl Harbor
    - "Perla", Reykjavík. Když jsem testovala zpětné vyhledávání podle obrázku, vyhodilo mi to kdovíproč jako první odkaz reykjavické falologické muzeum, tahle stavba je ale mnohem zajímavější https://www.radynacestu.cz/magazin/perlan/
    - výřez: Caravaggio - Sv.Jeroným --> patron překladatelů --> překladatelské perly. Ok, tohle byla spojitost trochu vzdálenější, ale já ten obraz mám prostě ráda.
    - výřez: Vermeer, Dívka s perlou
    - Sv.Mikuláš na Malé Straně, typická barokní architektura --> baroko = název původně posměšný, pochází ze slova "barroco" = divně tvarovaná perla
    - ulice Perlovka - velmi pragocentrické, uznávám, ale tahle nápověda prostě nemohla chybět. :)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Děkuju za tipy a, jak jsem v poště slibovala, přidávám nápovědu, která to asi rozsekne. Jen znovu opakuji, že každý obrázek stojí sám za sebe, není tam žádné párování.

Hádáme předmět.

ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Přidávám další dvě nápovědy. Pořád platí, že nápovědy nejsou nijak v páru nebo vzájemných souvislostech, prostě jeden obrázek za druhým (tj. v téhle chvíli je jich šest).

Hádáme předmět.

ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Přidávám další dvě nápovědy. Nápovědy nejsou nijak v páru nebo vzájemných souvislostech, prostě jeden obrázek za druhým.

Hádáme předmět.

ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Dobré ráno, zkusíme zase obrazovou hříčku.

Hádáme předmět.

ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    Omlouvám se, musím se na to vyspat, zadám ráno.
    VIDA
    VIDA --- ---
    ATUARFIK je bdělá a poznala českého inženýra a projektanta železnic Jana Pernera.

Pracoval na stavbě Severní dráhy, která měla vést z Olomouce přes Prahu až do Drážďan. V srpnu 1845 se slavnostně otevřel úsek Olomouc Praha.

Zemřel po úrazu při jízdě vlakem po své vlastní trati. Stál na schůdcích vlaku a uhodil se hlavou o vrata choceňského tunelu nebo o signalizační pilíř, když sledoval stav náspu. Každopádně dojel ještě k rodičům do Pardubic a o pár hodin později zemřel.

Wikipedie to popisuje krapet jinak, já to mám z rozhlasovýho pořadu.
    VIDA
    VIDA --- ---
    Teplota klesla na snesitelný číslo, tak můžeme zkusit hravou výzvu ;)

Hádáme skutečnou osobu:

• nicht hinauslehnen
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    Hádali jste živou bytost, byl to ježek, uhodla VIDA, konkrétně to byl nejspíš fakt ježek západní ; )

- ježek v kleci, hlavolam
    - https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Je%C5%BEek_z%C3%A1padn%C3%AD , https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Je%C5%BEek_v%C3%BDchodn%C3%AD
    - pohádkové ztvárnění
    - a dělal hluk! : D

ještě měl přijít ježek kouřící, jestli pamatujete

Kouřící pouťový ježek
    https://youtube.com/watch?v=GgEpjmNOfjE
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    HRAFNAIN: njn, víkend, nikomu se nechce luštit ten hlavolam, tak přidávám indicii

hádáme bytost

- klec
    - západ
    - jablko
    - navštívila mě včera v noci (ta bytost :)
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    jó a k obludnejm odbočkam typu Tři vejce do skla se samozřejmě přiznávat nebudu, neseděl letopočet : )
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    HUGH_BOYLAN: Já až na druhou
    prvně jsem pomyslel na Rossuma,
    pak na Izáka, Kostra a Scotty z Enterprise maji taky rok narození 1920, no bylo toho kvantum

byl to plodnej rok

ta Anglie byla výborná indicie, takže cokoli jinýho, co takhle Belgie? : D
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    Tak hádejte hadači, co strejda hrafnain vymyslil v sobotu před půlnocí : )

hádáme bytost

- klec
    - západ,
    - jablko
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    Škoda, tohle bych trefil na první dobrou. ;)
    VIDA
    VIDA --- ---
    Hledanou osobou byl belgický gentleman Hercule Poirot. Nalezl ho jeho český kolega HRAFNAIN.

• vejce - zaujme vejčitou hlavou
    • mozek - často škádlí své little grey cells
    • 1920 - publikována první kniha
    • Anglie - ač Belgičan, působí zejména v staré dobré Anglii. Pokud si tedy nevyjede někam Orient Expressem.
    VIDA
    VIDA --- ---
    Hádáme fiktivní osobu:

• vejce
    • mozek
    • 1920
    Anglie
    VIDA
    VIDA --- ---
    Hádáme fiktivní osobu:

• vejce
    • mozek