VANEK: Nuže gratulujeme RANDOM_NIGHT a se zpožděním 36 minut (pardon, osal jsem, že mám extrémně rušno) i HRAFNAINovi a prosím o vysvětlení, co jsem dělal blbě.
Poe, Hawthorne, Twain, Crane (Stephen, ne Hart, v tom se často chybuje), Fitzgerald (má i jiné fotky, lepší a bez Zeldy, ale bylo mi jí líto), Conrad a Lovecraft jsou (římsky číslované) díly tradičně do dvou svazků děleného velkého česk(oslovenk[oexilov])ého románu
Příběh inženýra lidských duší ("Entrtejnment na stará témata o životě, ženách, osudu, snění, dělnické třídě, fízlech, lásce a smrti"; v překladu Paula Wilsona oceněném výroční národní literární cenou generálního guvernéra Kanady
The Engineer of Human Souls). Název je citace/parafráze Josifa Vissarionoviče, na obálkách prvního vydání jsou obrazy Jana Kristoforiho (ten název je umístěn tak nešťastně, že líp to oříznout nešlo). Kdo vymyslel to devadesátkové, snad radši ani nechci vědět. Mirákl je de facto prequel, za trojku prohlašuji spíš Neuilly než pozdně nevyrovnané Obyčejné životy.
Děj je rozkročen mezi Toronto 70. let (jedna významná pasáž se odehrává během zimního výletu po Ontarijském jezeře) a Náchod čtyřicátých (znak na vchodu hotelu Beránek s městským divadlem, kde se mj. pořádaly konference o Škvoreckém), krásné milenky smrt included. Jan Zábrana jako jeho nejlepší přítel je v románě rovněž zachycen (v beletrizované podobě předjímající jeho smrt; foto tedy už z oné panelové doby a ne to ikoničtější mladické) a naopak se k němu vyjádřil ve svých denících.
Pp Zavřel a Dyk (V dny přišed smutné, oddal jsem se smíchu. Oddav se smíchu, byl jsem tesklivým...) jsou dva z mnoha, kteří poskytli motta.
Vážně, nechápu, co tu dnešní mládež v tý škole učej -- ale zato vás čeká jedinečný zážitek, málem bych s vámi měnil.
Run, don't walk do místní lidové knihovny pro ebook zdarma
https://search.mlp.cz/cz/vypujcka/4460611/ . Budete plakat, budete se smát, někdy zároveň.