• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    87HIGHFLYERMariáš
    FIN
    FIN --- ---
    btw, jsou tu nějací pražáci, co by chodili hrát a jeden jim chybí? nemám s kým pravidelně hrávat, už nějaký pátek, a programy nestačí/nebaví.
    FIN
    FIN --- ---
    zdravím, kolegové. něco málo k tématu:

volenou trojku nehraji, nuda.
    liciťák a čtyřka klasika, za ty roky si myslím, že ani jedno z toho není "zajímavější" než to druhé - protože je to obojí něco trochu jiného. u čtyřky výrazně záleží na kvalitě proti/spoluhráčů.
    u čtyřky jsem zvyklý na: povinné kilo s (sameček nemusí kilo, spoluhráč hlásit musí) a kilo proti je diskutabilní - někde se hraje, jinde ne. fakt je, že s neschopným hráčem/hráči je to prakticky katastrofa a hrubý trest bez příčiny.
    a jinak ano, kilo se dá a smí uhrát bez trumfové hlášky. a není to zas až tak nepřekonatelný problém. stačí, když chybí barva a naopak je dost trumfů, například. a je to dražší hra než malej (únikovka).
    CROSS
    CROSS --- ---
    87HIGHFLYER: obvykle hodnotíme rozdané karty jako "loženej betlodurch", jinak používáme asi ty běžné hlášky.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Hm...tak koukám, že většina hlášek který jsem slýchával, když hrával děda má zdroj u pana Poláčka. Až na čubčí kravál:) Btw používáte typický mariášnický hlášky? Znáte nějaký zajímavý a neobvyklý?
    CROSS
    CROSS --- ---
    ROUMEN: :-] neuč orla lítat. Spor byl o to, jestli ta jediná musí být trumfová.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ROUMEN:
    Právě a uhrát 80 jen v desítkách (máš tu jednu hlášku za 20) je docela kumšt
    ROUMEN
    ROUMEN --- ---
    CROSS: Jde o to, ze do uhrane stovky se pocita jen jedna hlaska, pokud mas dalsi, pocitaji se az kdyz jsou nad 100.
    Takze i kdyz budes mit v ruce 4 hlasky (40+20+20+20), tak stejne musis ve hre uhrat minimalne 6 desitek, protoze se pocita do 100 jen jedna (logicky trumfova, kdyz ji mas, protoze je za vic), az kdyz mas ze hry tech 60, muzes si zapocitat i ty dalsi hlasky.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    CROSS:
    Hospoda u sv. Jindřicha na Arbesáku, konkrétně. Pravda, dvě sedmy jsou dražší-ale v průběhu času se to většinou srovná (navíc na ně nedojde tak často). Horší je to červenou stovkou-tam chyba finančně zamrzí.
    LOJZEE
    LOJZEE --- ---
    CROSS: občas sou na to karty, uhrát 100 i bez trumfové hlášky. stačí větší počet trumfů, nějaký desítky a esa a trochu štěstí :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    87HIGHFLYER: no my jsme pak koukali do soutěžních pravidel mariáše a došli jsme k závěru, že se to tak hrát dá. Tam šlo primárně o to, že volící hlásil kilo a oponent měl trumfovou hlášku, tak logicky (domnívaje se, že kilo se hraje jen s trumfovou a jakákoli jiná se počítá až nad 100) flekoval; ale ta logika byla nesprávná. Ten třetí (já) jenom koukal, jak tam lítaj fleky sem a tam.
    CROSS
    CROSS --- ---
    87HIGHFLYER: my teda nečárkujem, už z dob gymnaziálních se to počítá normálně do sloupečků. Že by odněkud vyhazovali za mariáš s mincemi, to jsem ale teda ještě neslyšel. Co se týká obratu - tak v liciťáku dvě sedmy za bůra i víc byť při desetníkovým, to může pěkně naskákat.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    CROSS:
    To musela bejt zajímavá hra- s takovouhle situací jsem se nesetkal, každopádně pokud uhrál kilo tak neni o čem-alespoň takhle bych to řešil já.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Jinak co se týká halířů- hraju padesátníkovej. Za večer sem nejvíc prohrál kolem 40-50 korun a to mi fakt nešel list, takže celkem bez problémů. Psát čárky je nouzovka-zrovna teď v sobotu sme museli změnit obvyklej lokál a hledat něco jinýho- vlezli sem do knajpy, vysypali padíky na stůl a hned přiběhla číšnice, že je to hazard a že se to nesmí (nemáte někdo podobnou zkušenost?). Chvíli jsme čárkovali, ale šoupat si ty drobný má svoje kouzlo, bez toho to neni moc ono...
    CROSS
    CROSS --- ---
    87HIGHFLYER: ale řeč je primárně o povinné stovce proti při čtyřce. Chápu námitku, že protože někdo neumí volit, je divné trestat protihráče povinnou stovkou. Jinak co se týká nudnosti hry - to pravidla neošetří. Kdo hraje při zdi, bude hrát při zdi za každé situace.

Spíš jsme naposledy řešili - teda ono už je to pár měsíců, moc se ke hře nedostanu - situaci, že hráč hlásil kilo bez trumfové hlášky. Oponent mu to oflekoval, ale on to nakonec uhrál na netrumfovou. To byla pak pěkná diskuse.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZDENEKDOBIAS:
    U čtyrky je povinnost sotvky dobrá věc, jednou sem hrál v partě kde tohle pravidlo nebylo a hra byla celkem nudná-moc lidí do stovky nešlo
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    VAUGHT:
    Je tady od Pivoňky-podívej na nástěnku, návod co a jak
    LOJZEE
    LOJZEE --- ---
    ZDENEKDOBIAS: ten, kdo volí, tak má naopak smůlu, když nemá ani jednu z manželských dvojic v barvě trumfu. ten, kdo hlásí sto proti, to pak nemá s tím mariášem tak jednoduché, protože mu nestačí jen vyhrát, ale musí uhrát 100.
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    RATUS: dovezl jsem z anglie pet liber v jednopencovkach a pak to sectem a zuctujem. vlastne - minulej cas, hral jsem naposled pred dvema lety
    ZDENEKDOBIAS
    ZDENEKDOBIAS --- ---
    LOJZEE: Povinná stovka proti mi přijde jako neadekvátní "trest" za něčí chybu při volbě, nemyslíš?
    LOJZEE
    LOJZEE --- ---
    ZDENEKDOBIAS: aha, já myslel, že flek je povinný, když máš jednu z manželských dvojic, a když máš obě, tak 100proti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam