Ahoja,
prosímvás, mám starou roubenku. Bývalý majitel za komunistů zvenku i zevnitř na původní hliněnou omítku (cca 2-3cm) naplácal novodobou cementovou omítku. To se prý nesmí. Dřevo není na první pohled OK, ale po zkušebním obroušení to je tak 3-4 cm a pak je dřevo tvrdé jako prase. Jsou to poctivé trámy, 30-40 cm široké, nerad bych se jich zbavoval.
Obroušením ale vznikne kulatina, takže ztrácím pohledové kouzlo roubení. Na tuto zeď použiji nejspíše hlínu (všechnu jsem si schoval a mám slíbenou za odvoz ze stropu původní hlinito-slaměnou výplň) a pokusím se o hliněnou omítku. Na ostatní zdi bych ale chtěl jít tak, aby zůstaly pohledové. Jeden děda, co si opravoval ve vedlejší vesnici roubenku, mi doporučil nějaká "tvrdidla" na dřevo, že to prosákne trouchnivou částí a zatvrdí to, aby se to nerozpadalo a nechá se to pak natřít nějakou barvou, co to ochrání zvenku proti venkovním vlivům. Jakože je to kombinovatelné. Nevím ale, co tím přesně myslel, a nedokázal mi žádný výrobek doporučit. Co si o tom myslíte?
Případně jak byste na to šli? Spodní trámy budou chtít asi vyrubat a podezdít, jsou děravý. Nebo to jen zaleju betonem ty díry....
Dík